"Λάθος μέρος, λάθος στιγμή" της Gillian McAllister

Πώς σταματάς έναν φόνο που έχει ήδη γίνει;

Τέλη Οκτώβρη. Περασμένα μεσάνυχτα. Ξαγρυπνάς περιμένοντας τον δεκαοκτάχρονο γιο σου. Έχει αργήσει. Εκεί που κοιτάζεις από το παράθυρο, να τος, και συνειδητοποιείς ότι δεν είναι μόνος: πλησιάζει έναν άντρα, κι είναι οπλισμένος.
Δεν το πιστεύεις όταν τον βλέπεις να το κάνει: ο αστείος, χαρούμενος έφηβος γιος σου σκοτώνει έναν άγνωστο, μπροστά στα μάτια σου, στον δρόμο έξω από το σπίτι σου. Δεν ξέρεις ποιον. Δεν ξέρεις γιατί. Ξέρεις μονάχα ότι ο γιος σου τώρα κρατείται, το μέλλον του συντρίμμια.
Εκείνη τη νύχτα αποκοιμιέσαι απελπισμένη.
Ώσπου ξυπνάς…
…και είναι χθες.
Κι έπειτα ξαναξυπνάς…
…και είναι προχθές.
Κάθε πρωί ξυπνάς μια μέρα πριν, άλλη μια μέρα πριν τον φόνο. Με άλλη μια ευκαιρία να τον σταματήσεις. Κάπου στο παρελθόν βρίσκεται μια απάντηση. Το έναυσμα αυτού του εγκλήματος – κι η μόνη σου επιλογή είναι να το βρεις…

"Κάποτε υπήρχαν λύκοι" της Charlotte McConaghy

Η Inti Flynn πηγαίνει στη Σκοτία με τη δίδυμη αδελφή της, την Aggie, ως επικεφαλής μιας ομάδας βιολόγων που έχουν αναλάβει να επανεντάξουν στα απομονωμένα Χάιλαντς δεκατέσσερις γκρίζους λύκους. Η Inti ελπίζει ότι θα γιατρέψει όχι μόνο το τοπίο που πεθαίνει, αλλά και την Aggie, την οποία έχουν καταστρέψει τα τρομερά μυστικά που οδήγησαν τις αδελφές να φύγουν από την Αλάσκα.
Ούτε η Inti είναι η ίδια γυναίκα που ήταν άλλοτε, καθώς το κακό που έχει δει την έχει αλλάξει – όχι μόνο το κακό που οι άνθρωποι κάνουν στην άγρια φύση αλλά και αυτό που κάνουν ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, ενώ οι λύκοι, ξαφνιάζοντας τους πάντες, ευημερούν, η Inti αρχίζει να χαλαρώνει, φτάνοντας έως και να ανοιχτεί στην πιθανότητα ενός έρωτα. Όταν όμως ένας αγρότης βρίσκεται νεκρός, η Inti ξέρει πού θα ρίξουν το φταίξιμο οι ντόπιοι. Αδυνατώντας να δεχτεί ότι μπορεί να είναι υπεύθυνοι οι
λύκοι, η Inti παίρνει την παράτολμη απόφαση να τους προστατεύσει. Αν όμως δεν σκότωσαν τον αγρότη οι λύκοι, τότε ποιος τον σκότωσε; Και τι θα κάνει η Inti όταν οι υποψίες στραφούν σ’ αυτόν ακριβώς τον άντρα που έχει αρχίσει να ερωτεύεται;
Ορμητικό και μαγικό, το νέο βιβλίο της Charlotte McConaghy είναι η αλησμόνητη ιστορία μιας γυναίκας που απεγνωσμένα προσπαθεί να σώσει τα πλάσματα που αγαπά – αν δεν την κατασπαράξει πρώτα η άγρια φύση που ήταν κάποτε το καταφύγιό της.

"Άρτιο κατά παρέκκλιση" του Θωμά Ψύρρα

Ένας άνθρωπος επιχειρεί με τον δικό του ιδιαίτερο λόγο να «μαρτυρήσει» τα όσα πέρασε στην προσπάθειά του να επιβάλλει το δίκιο για τον τόπο όπου επέλεξε να ζήσει. Οι σχέσεις που διατηρεί με τη φύση τον καθοδηγούν. Αισθάνεται χρέος του να διαφυλάξει το παρόν και το μέλλον του τόπου. Συγκρούεται με τοπικά συμφέροντα, με την ελληνική γραφειοκρατία, τον κομματισμό, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος, τις διαμορφωμένες υπαλληλικές ιεραρχίες, αλλά και τις καταναλωτικές λογικές της ελληνικής κοινωνίας. Θα φτάσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να αντιληφθεί πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ο ίδιος θύμα μιας μηχανής που δεν διστάζει να υποτιμήσει το παραδοσιακό λαϊκό ήθος στο όνομα μιας δήθεν «ανάπτυξης». Μια άσκηση ευαισθησίας και έκφραση ανησυχίας για τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

"Το χρονικό μιας οικογένειας: Αυτή η πραγματική νύχτα" της Rebecca West

Στον δεύτερο τόμο της τριλογίας της West, μετά το βιβλίο Tο σιντριβάνι ξεχειλίζει, βυθιζόμαστε και πάλι στο σύμπαν της οικογένειας Όμπρι, αυτή τη φορά όμως επικεντρωνόμαστε κυρίως στο πορτρέτο της μίας δίδυμης κόρης της οικογένειας, που έχει πλέον μεγαλώσει και προσπαθεί να βρει τον δικό της δρόμο στη ζωή.
Μια ταλαντούχα μουσικός και οι δικοί της αναρωτιούνται τι συνεπάγεται το να είσαι νέα γυναίκα και μόνη. Εγκαταλελειμμένοι από τον άβουλο πατέρα τους, η Ρόουζ και η οικογένειά της πρέπει να βγουν από το άνετο καθιστικό τους για να ανακαλύψουν έναν κόσμο καλοσυνάτων προστατών, δασκάλων μουσικής, και αναγνώρισης, αλλά και αλληλοσπαραγμού, αντισημιτισμού, και κοινωνικής πίεσης για γάμο. Τοποθετημένο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το βαθύ, εκφραστικό οικογενειακό πορτρέτο της Rebecca West ζωντανεύει μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες αναγνώριζαν την ίδια τους τη φωνή, και τη χαρά του να ζεις από τα ταλέντα σου.

"Το κυνήγι της τελειότητας. Πώς να μην πέσεις στην παγίδα" του Thomas Curran

Σπίτια, διακοπές, αμάξια, προγράμματα γυμναστικής, προϊόντα ομορφιάς, δίαιτες, συμβουλές για τα παιδιά μας, για τη ζωή μας, για την παραγωγικότητά μας – ζούμε στο ολόγραμμα μιας απλησίαστης τελειότητας.
Η οικονομία μάς πιέζει περισσότερο από ποτέ, μας κατακλύζει με τελειομανείς φαντασιώσεις, δεν μας επιτρέπει να αισθανθούμε επαρκείς και μας αναγκάζει να επιζητούμε διαρκώς περισσότερα.
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να τρέχουμε στον διάδρομο της ανεπάρκειας.
Στο βιβλίο αυτό ο Τhomas Curran μας προσφέρει διέξοδο: να συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους αντί να τους ανταγωνιζόμαστε, να συντηρούμε αντί να σπαταλάμε, να μην αντλούμε κέρδη βλάπτοντας τους άλλους ή τη φύση, να κρατάμε μόνο αυτά που χρειαζόμαστε, να εστιάζουμε στα σημαντικά, στην υγεία, στις σχέσεις, στη χαρά.
Αν έχετε αισθανθεί ποτέ ότι σας κυριεύει η βασανιστική ανάγκη να ανταγωνίζεστε για περισσότερα ή να είστε οι καλύτεροι, το βιβλίο αυτό είναι για εσάς: θα ανακαλύψετε τι πραγματικά μάς ωθεί στην τελειομανία, τις επιπτώσεις της στο πώς μαθαίνουμε, εργαζόμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και καταλαβαίνουμε εμάς και τους άλλους. Βασισμένο σε παραπάνω από μία δεκαετία έρευνας και γεμάτο αληθινές ιστορίες, το επίκαιρο αυτό βιβλίο αποκαλύπτει πώς το κυνήγι της τελειότητας επιδρά στην υγεία μας και την ψυχολογική μας κατάσταση και προσφέρει πρακτικές τεχνικές και πολιτικές προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να σπάσουμε τα δεσμά.
Ας αντισταθούμε στην πίεση να είμαστε τέλειοι, απολαμβάνοντας τις χαρές της ατέλειας!

"Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά. Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους" της Lauren Starnes

Όταν μιλάμε με μικρά παιδιά, ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με απρόσμενες και «δύσκολες» ερωτήσεις:
- Τι είναι το διαζύγιο;
- Πού πάει το ζωάκι μου όταν πεθαίνει;
- Θα ξανάρθει το κύμα κακοκαιρίας;
- Πότε θα ξαναβρεί δουλειά η μαμά;
- Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα;
Βασισμένο στο επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύχρονη πείρα της συγγραφέα, το βιβλίο αυτό χάρη στις ξεκάθαρες οδηγίες και την ποικιλία παραδειγμάτων βοηθάει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς:
• να απαντούν σε ερωτήσεις με απλότητα και ειλικρίνεια
• να καθοδηγούν τα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
• να τα στηρίζουν, προστατεύοντας την αξιοπρέπεια και την αθωότητά τους, όταν μαθαίνουν για συνταρακτικά γεγονότα της τοπικής ή της ευρύτερης κοινωνίας
 
"Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι" του Oscar Wilde

Ένα από τα πιο ανορθόδοξα μυθιστορήματα της νεότερης εποχής, το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του ηδονοθήρα Ντόριαν ο οποίος, συνεπαρμένος από το εξαιρετικά όμορφο πορτρέτο που του φιλοτεχνεί ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγoυορντ, πουλάει την ψυχή του με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και το αιώνιο κάλλος. Υπό την επιρροή του φίλου του, του λόρδου Χένρι Γουότoν, ο Ντόριαν θα παραδοθεί σε έναν ακόλαστο τρόπο ζωής τον οποίο κρατά κρυφό από την υψηλή κοινωνία στα μάτια της οποίας παραμένει ένας τζέντλεμαν. Το πορτρέτο, σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του, φέρει τα σημάδια της φθοράς του. Οι υπαινιγμοί για τις ακατονόμαστες αμαρτίες στις οποίες επιδίδεται ο ήρωας προκάλεσαν σκάνδαλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο το 1891 – το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη του Όσκαρ Ουάιλντ το 1895. Βέβαια, ούτε οι βρετανοί κριτικοί της εποχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο έργο αυτό, αν και τα λόγια του συγγραφέα του, «Αφήστε το βιβλίο μου, σας παρακαλώ, στην αθανασία που του αξίζει», αποδείχτηκαν μάλλον προφητικά. Σήμερα, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, η φαουστική ιστορία ηθικού ξεπεσμού του Όσκαρ Ουάιλντ εξακολουθεί να γοητεύει.

"Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια" του Jonathan Auxier

Ο εντεκάχρονος Πίτερ Νιμπλ είναι ορφανός και τυφλός – τον παράτησαν καταμεσής στη θάλασσα όταν γεννήθηκε και κοράκια τού έφαγαν τα μάτια. Αναγκάζεται να ζει ως κλέφτης και αποδεικνύεται πολύ επιδέξιος, χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις του. Ώσπου μία μέρα πέφτει στα χέρια του ένα κουτί που περιέχει τρία ζευγάρια μαγικά μάτια. Με την εντολή να τα χρησιμοποιεί μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεται, ξεκινάει για ένα ταξίδι που θα καθορίσει τη μοίρα του Χαμένου Βασιλείου, αλλά και τη δική του.