Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όλα πονούσαν. Οι πατούσες μου, το στήθος μου, η καρδιά μου, τα πνευμόνια μου, το κρανίο μου, τα δάχτυλά μου, τα ζυγωματικά μου. Με πονούσε το να μιλάω, ν’ αναπνέω, να κλαίω, να τρώω, να διαβάζω, ν’ ακούω μουσική, να είμαι στο ίδιο δωμάτιο με άλλους ανθρώπους και να είμαι ο εαυτός μου.
Κάτι δεν πάει καλά με τη Μάρθα και αυτό κρατάει καιρό. Μια μικρή βόμβα έσκασε μέσα της στην εφηβεία και από τότε δεν ήταν ποτέ πια η ίδια. Έπειτα από αμέτρητους γιατρούς, ατελείωτες θεραπείες και κάθε λογής φάρμακα, ακόμη δεν ξέρει γιατί περνάει τις μέρες της μην μπορώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι και γιατί επιμένει να απομακρύνει από τη ζωή της τους αγαπημένους της.
Τώρα έχει κλείσει τα σαράντα, εργάζεται και ξεκινά για ακόμα μία φορά από την αρχή. Ίσως τελικά αυτή η προσπάθεια οδηγήσει τη Μάρθα να γράψει ένα καλύτερο τέλος στην ιστορία της…

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας ολοένα και αυξάνονται, και κατά πως φαίνεται οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ένα ποσοστό 10 έως 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες, περίπου το 17% του πληθυσμού πάσχει από πιο ήπιες ψυχικές διαταραχές, όπως οι αγχώδεις διαταραχές -εγώ, καλή ώρα!- και οι διαταραχές καταθλιπτικού τύπου, ενώ υπολογίζεται πως το 10% των παιδιών ηλικίας 5-16 ετών έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια. Σύμφωνα με τα στατιστικά αυτά στοιχεία, μπορούμε να μιλάμε για μια δεδομένη κατάσταση, την οποία όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν να συζητούν, πολύ περισσότερο όταν τους αφορά σε προσωπικό επίπεδο. Και μπορεί τα θέματα ψυχικής υγείας ν' αποτελούν ταμπού για τους πάσχοντες και τους γύρω τους, όμως όλο και περισσότερο έδαφος κατακτούν στον λογοτεχνικό κόσμο, με τους συγγραφείς να εμπνέονται απ' αυτά και να προσφέρουν μέσα απ' τα έργα τους τροφή για σκέψη και περισυλλογή.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα της συγγραφέως Meg Mason, "Όλα θα πάνε καλά... ή και όχι", το οποίο καταπιάνεται με την ιστορία της σαραντάχρονης Μάρθα, η οποία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της νιώθοντας αφόρητους πόνους σε όλο της το σώμα, που έκαναν εξαιρετικά δύσκολη τόσο την καθημερινότητά της, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όσο και στις σχέσεις της και στις συναναστροφές της με τον κόσμο. Ήταν έφηβο κορίτσι όταν ξεκίνησε αυτής της η περιπέτεια, κι έπειτα από πάσης φύσεως ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτικές αγωγές, έχει φτάσει στο σήμερα να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της, μα και να απομακρύνει από κοντά τους όλους όσοι τη νοιάζονται. Φτάνει η στιγμή, όμως, που αποφασίζει πως πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, να κάνει κάτι και ν' αλλάξει την πραγματικότητά της, κάνοντας αυτή τη φορά το καλύτερο που μπορεί, όχι απλά κάνοντας μια νέα αρχή, αλλά κάνοντας μια αρχή που θα πετύχει. Θα πετύχει στ' αλήθεια, όμως;

Το βιβλίο αυτό μου θύμισε αρκετά το "Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά", όχι απαραίτητα ως προς το περιεχόμενό του, αφού θα έλεγα πως έχουν μεγάλες διαφορές, αλλά ως προς τον τρόπο που χειρίζονται την ιστορία που έχουν να αφηγηθούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τελικά να εξιστορήσουν τα εκάστοτε γεγονότα, καταφέρνοντας την ίδια στιγμή να μας κάνουν να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να διασκεδάσουμε, να κλάψουμε, να θυμώσουμε, και το να καταφέρνει ένα βιβλίο να σου προκαλέσει τόσα πολλά κι αντικρουόμενα συναισθήματα, χωρίς να σε αφήσει σε μια συναισθηματική σύγχυση φτάνοντας στο τέλος της αφήγησης, είναι πραγματικά μια μοναδική και υπέροχη εμπειρία, που σε αφήνει με την ψυχή σου γεμάτη, την καρδιά σου να πάλλεται και το μυαλό σου γεμάτο σκέψεις που μπορούν ν' αποτελούν μια νέα αφετηρία ακόμα και για τη δική σου ζωή, έστω κι αν δεν έχεις βρεθεί στο ίδιο τέλμα με την ηρωίδα, αλλά παρ' όλα ταύτα αναθεωρώντας πράγματα που τα θεωρούσες δεδομένα χωρίς στην πραγματικότητα ποτέ να ήταν.

Η συγγραφέας επιλέγει να εστιάσει κυρίως στη σπουδαιότητα που έχει η σωστή και έγκυρη διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη πρόληψη και μια σωστή αγωγή, φαρμακευτική ή μη, και όλα αυτά μαζί θα συμβάλλουν στην καλύτερη βιωσιμότητα του πάσχοντα ανθρώπου. Γιατί, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο κάθε λάθος χειρισμός μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί να έχει τραγικά και καταστροφικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τον άνθρωπο που υποφέρει και δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον εαυτό του, ακόμα κι αν βαθιά μέσα του το επιθυμεί, αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του και αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες του όποιου αντίκτυπου μπορεί να έχει πάνω τους. Τα όρια είναι πάρα πολύ λεπτά, κι ακριβώς αυτά τα όρια βάζει στο μικροσκόπιο, αναδεικνύοντας όλα τα σωστά και τα λάθη, με αυστηρότητα μεν, χωρίς να κουνάει το δάχτυλο μεν, διατηρώντας μια βαθιά τρυφερότητα σε όλη την έκταση της αφήγησης, μα και μια ρεαλιστικά ανθρώπινη προσέγγιση συνάμα.

Πέραν όλων αυτών, όμως, το βιβλίο αυτό περιέχει και μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη ιστορία αγάπης. Μιας αγάπης που ξεκίνησε να υπάρχει δειλά δειλά όταν η Μάρθα ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών, και που μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από διάφορες φάσεις και πολλά σκαμπανεβάσματα, μέχρι που έφτασε να σβήσει και να μην υπάρχει. Κι εκεί είναι που αναρωτιέσαι: Μπορεί μια τέτοια σχέση να σωθεί ή είναι καταδικασμένη; Και η απάντηση είναι αρκετή απλή, αλλά όχι αρκετά συνηθισμένη: Μπορεί, αρκεί να καταφέρεις ν' αγαπήσεις τον ίδιο άνθρωπο ξανά από την αρχή. Και ναι, η απάντηση είναι απλή, η πραγμάτωση αυτής, όμως, είναι; Μάλλον όχι και απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά, όχι τόσο για να τα βρεις με τον άλλον, μα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να τα βρεις με το μέσα σου. Μια ιστορία που σας προτείνω να διαβάσετε ανεπιφύλακτα, που θα σας κάνει να δείτε την αγάπη μέσα από ένα πρίσμα έξω από τα συνηθισμένα, και που θα σας αποδείξει πως τα πράγματα μπορεί άλλοτε να πηγαίνουν καλά, άλλοτε όχι, αλλά πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κυνηγάμε την ευτυχία μας, και πολύ περισσότερο την εσωτερική μας γαλήνη και ισορροπία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Meg Mason
Μεταφραστής: Κάββαλου Στέργια
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 453
ISBN: 978-618-02-2479-5