Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια μητέρα εξαφανίζεται.
Ένας πατέρας θεωρείται ένοχος.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη.
Δεν υπάρχουν μάρτυρες.
Για τα παιδιά υπάρχει μόνο αμφιβολία.
Ένα απόγευμα του Νοέμβρη του 1975 η δεκάχρονη Μιράντα Λάρκιν επιστρέφει από το σχολείο και βρίσκει το σπίτι τρομερά ήσυχο.
Η μητέρα της λείπει. Τίποτε άλλο δεν είναι παράταιρο.
Δεν υπάρχει κανένα σημάδι πάλης. Το χαρτζιλίκι που της έχει αφήσει η μαμά της παραμένει στο χολ, στο συνηθισμένο σημείο.
Έτσι ξεκινά ένα μυστήριο που θα διαρκέσει μια ζωή. Τι απέγινε η Τζέιν Λάρκιν;
Οι αστυνομικοί υποπτεύονται τον σύζυγο της Τζέιν. Ως συνήγορος υπεράσπισης, σίγουρα ο Νταν Λάρκιν είναι ο καταλληλότερος για να ξεφύγει από την αστυνομία.
Όμως δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με την εξαφάνιση και η υπόθεση σβήνει σιγά σιγά· παραμένει ένα μυστήριο που σιγοβράζει άλυτο.
Τα τρία παιδιά της Τζέιν –ο Άλεξ, ο Τζεφ και η Μιράντα– αφήνονται στα χέρια ενός άντρα που μπορεί να έχει δολοφονήσει τη μητέρα τους.
Δύο δεκαετίες αργότερα ανακαλύπτονται τα λείψανα της Τζέιν Λάρκιν.
Η έρευνα αρχίζει ξανά.
Τα παιδιά, ενήλικες πλέον, αναγκάζονται να διαλέξουν πλευρά.
Με τον πατέρα τους ή εναντίον του; Ένοχος ή αθώος; Και τι γίνεται αν κάνουν λάθος;
Μια ιστορία για τα οικογενειακά μυστικά και την εκδίκηση, αλλά και την αγάπη και την ενηλικίωση.

Προσωπική άποψη:
Τον William Landay τον γνωρίσαμε πριν από έντεκα χρόνια, όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το τρίτο του μυθιστόρημα, "Υπόθεση Jacob", το οποίο κατέκτησε το κοινό από την πρώτη στιγμή, έχοντας φτάσει έως σήμερα τα 24.000 αντίτυπα, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη σε μια εξαιρετική σειρά, απόλυτα πιστή στο πνεύμα του βιβλίου. Ένα βιβλίο που δίχασε, προβλημάτισε, οδήγησε την ανθρώπινη ηθική μας και το συναίσθημά μας ως γονείς σε μια πάλη που θα ήταν αδύνατον να βγει κάποιος νικητής χωρίς να μείνουν σημάδια στην καρδιά και στην ψυχή του, όποιο μονοπάτι κι αν επέλεγε. Ήταν ένα βιβλίο που σου ράγιζε την καρδιά με δεκάδες τρόπους, κάτι που δεν ίσχυε για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά με τίτλο "Διπλή παγίδα", ένα πιο καθαρόαιμο αστυνομικό, που δεν ήταν κακό μεν, δεν είχε την ιδιαιτερότητα της ιστορίας του Jacob δε. Σήμερα, λοιπόν, οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στα χέρια μας το πιο πρόσφατο βιβλίο του Landay, που νομίζω πως θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά.

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του '70 και μια γυναίκα, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, εξαφανίζεται μυστηριωδώς χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος πίσω της. Η πρώτη που συνειδητοποιεί την απουσία της είναι η δεκάχρονη κόρη της Μιράντα, καθώς επιστρέφει απ' το σχολείο της, και παρά που όλα τ' άλλα γύρω της φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά, αυτή είναι η αρχή ενός "ταξιδιού" που δεν θα τελειώσει γρήγορα, αλλά αντίθετα θα κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή. Οι έρευνες της αστυνομίας αποδεικνύονται άκαρπες και παρά που αρχικά οι υποψίες έπεσαν πάνω στον Νταν, στον σύζυγο της εξαφανισμένης Τζέιν, κανένα στοιχείο δεν μπορούσε να τον συνδέσει με το περιστατικό. Κι έτσι, η υπόθεση αρχίζει να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να ξεχνιέται, μέχρι που είκοσι χρόνια μετά, εντοπίζονται τα λείψανα της Τζέιν, η έρευνα ξεκινά ξανά και τα παιδιά, που ίσως να μεγάλωναν στα χέρια ενός φονιά όλα αυτά τα χρόνια, καλούνται να επιλέξουν αν θα σταθούν στο πλευρό του πατέρα τους ή απέναντί του.

Όπως και με την "Υπόθεση Jacob", έτσι και εδώ, ο Landay δεν επιλέγει να εστιάσει στην όποια αστυνομική πτυχή της ιστορίας του, αλλά στον αντίκτυπο που έχει μια τέτοια ιστορία και οι αποκαλύψεις που σχετίζονται με αυτήν κι έρχονται σταδιακά στο φως, και που μπορούν να την οδηγήσουν προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτήν που θα περίμενε ίσως ο καθένας. Μια οικογένεια που έζησε για χρόνια με ένα τεράστιο "γιατί;" να την βασανίζει, τα παιδιά της οποίας, βαθιά μέσα τους, είχαν ήδη σχηματίσει την άποψή τους για το τι πραγματικά συνέβη της μητέρα τους, από χρόνια, φτάνοντας σε ένα σήμερα που οι υποψίες δεν είναι απλά εικασίες, αλλά η πραγματικότητά τους, οπότε πρέπει να επιλέξουν πλευρά οριστικά. Πρέπει να αθωώσουν ή να καταδικάσουν τον πατέρα τους, παρά που κάποτε δεν βρέθηκαν στοιχεία να τον ενοχοποιούν. Είναι όμως αυτό αρκετό για να ηρεμήσει μια καρδιά σε τρικυμία;

Το βιβλίο εστιάζει στην αμφισβήτηση, γιατί ακόμα κι αν όσα μπορούμε να δούμε μπροστά στα μάτια μας μάς λένε το αντίθετο, υπάρχουν φορές που μια φωνή μέσα μας μάς ψιθυρίζει πως δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο ευκολόπιστοι, πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και πως πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν. Από την άλλη, όμως, μπορούμε να γινόμαστε έρμαιο των υποψιών μας, του ενστίκτου μας, μιας αίσθησης δικαίου που επηρεάζεται από τα προσωπικά μας συναισθήματα ή ακόμα και από την ανάγκη μας να αποδοθεί δικαιοσύνη, μια οποιαδήποτε δικαιοσύνη, αρκεί να ημερέψει το μέσα μας ξέροντας πως κάποιος έχει φορέσει την ταμπέλα του ενόχου, γιατί αυτή είναι η μοναδική ανακούφιση και λύτρωση που μπορούμε να προσμένουμε; Και όσο αυτές οι σκέψεις και αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν τα μέλη της οικογένειας Λάρκιν, τόσο περισσότερο βυθιζόμαστε στην αγωνία τους και διχαζόμαστε μαζί τους, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ποια μεριά πρέπει να υποστηρίξουμε.

Οι Άλεξ, Τζεφ και Μιράντα, αν και αδέρφια που μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι και θεωρητικά με τις ίδιες ιδέες και αξίες, αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολύ διαφορετικά. Όλοι τους έχουν ανάγκη απ' τις ίδιες απαντήσεις, όλοι επιζητούν την πολυπόθητη λύτρωση, όμως ο καθένας για διαφορετικούς λόγους μα και με διαφορετική προσέγγιση για να φτάσει προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Landay εμβαθύνει στα ψυχογραφήματα όλων, δίνοντας ξεχωριστή βαρύτητα και διάσταση στο καθένα απ' αυτά, υπενθυμίζοντάς μας πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η οπτική μιας συνθήκης, ανάλογα μέσα από ποιανού τα μάτια την βλέπουμε. Δεν είναι τα πάντα άσπρο ή μαύρο σε αυτή τη ζωή, ενώ δεν μπορούμε ν' αποφασίσουμε πάντα σύμφωνα με τη λογική, όχι όταν εμπλέκεται το συναίσθημα, που είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, μπορεί να μας οδηγήσει σε μονοπάτια καταστροφικά χωρίς επιστροφή. Γιατί, κάποιες φορές, οι αποφάσεις μας έχουν τελεσίδικα αποτελέσματα κι αν στην πορεία αποδειχθεί πως έχουμε κάνει λάθος, ίσως να είναι πολύ αργά για να το διορθώσουμε.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη σε τέσσερα μέρη και τέσσερα διαφορετικά χρονικά πλαίσια, προσεγγίζοντας την ιστορία με διαφορετικό τρόπο στο καθένα από αυτά, με τον συγγραφέα να επιλέγει να εστιάσει στις διαφορετικές αλήθειες, θα μπορούσαμε να πούμε, ανάλογα απ' το πιο είναι ο πρωταγωνιστής της εκάστοτε πράξης, επιτρέποντάς μας με τον τρόπο αυτό να έχουμε μια σφαιρική εικόνα της υπόθεσης, αλλά και του τρόπου που αυτή αντιμετωπίστηκε απ' όσους ενεπλάκησαν σε αυτήν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ένα δικαστικό δράμα, μια ιστορία εξαφάνισης που κατέληξε να είναι δολοφονία, ένα οικογενειακό δράμα που κράτησε για μια ολόκληρη ζωή, με το βάρος της υποψίας της ενοχής ενός πατέρα να βρίσκεται συνεχώς πάνω απ' το κεφάλι του ενώ μεγάλωνε τα παιδιά του, που μεγάλωσαν και απέκτησαν τις δικές τους ζωές, αλλά που ποτέ δεν ξέχασαν. Μια ιστορία που ίσως σε κάποια σημεία να είναι λίγο πιο φλύαρη απ' όσο θα έπρεπε, αλλά που αυτό δεν μειώνει καθόλου το βάθος αυτής, τους προβληματισμούς που γεννά μέσα μας, αλλά και τον εσωτερικό μας διχασμό, που γίνεται κόμπος στο στομάχι μας και με κάθε σελίδα που διαβάζουμε σφίγγει όλο και περισσότερο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: William Landay
Μεταφραστής: Αλεξίου Δημήτρης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-220-280-7