Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αυτό τον χειμώνα αποδράστε σ’ ένα ζεστό εορταστικό βιβλιοπωλείο και κάντε ένα μαγικό δώρο στον εαυτό σας!
Η Κάρμεν δούλευε ανέκαθεν στο τοπικό πολυκατάστημα. Έτσι, όταν το υπέροχο παλιό κτίριο έκλεισε τις πόρτες του για πάντα, βρέθηκε ξεκρέμαστη. Μόλις η αδερφή της, η Σοφία, της προτείνει μέσω της μητέρας τους δουλειά σ’ ένα χαριτωμένο μικρό βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο και διαμονή στο ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού της, η Κάρμεν διστάζει. Ήταν πάντα πολύ επιφυλακτική ως προς το να δεχτεί βοήθεια. Ωστόσο δεν έχει πολλές εναλλακτικές, οπότε θα βρεθεί στη χιονισμένη πόλη έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό που η Σοφία δεν της είπε για το μικρό βιβλιοπωλείο είναι ότι «ξεψυχάει» οικονομικά και ότι, αν η Κάρμεν δεν καταφέρει να κάνει τη διαφορά πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιδιοκτήτης του θα αναγκαστεί να το πουλήσει. Χωρίς να το ομολογεί σε κανέναν, η Σοφία είναι σίγουρη πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να σωθεί το κατάστημα, αλλά ίσως αυτά τα Χριστούγεννα η Κάρμεν τούς εκπλήξει…

Προσωπική άποψη:
Η Jenny Colgan, γνωστή κυρίως για τη σειρά βιβλίων της "Kirrinfief", η οποία επίσης σχετίζεται με ιστορίες που στο επίκεντρό τους έχουν κάποιο βιβλιοπωλείο -ορισμένοι χαρακτήρες των οποίων κάνουν το μικρό πέρασμά τους και από τη συγκεκριμένη ιστορία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ τους-, έρχεται με ένα βιβλίο που μυρίζει Χριστούγεννα και μας βοηθάει να μπούμε για τα καλά στο πνεύμα των εορτών, όχι μόνο της ευρύτερης αισθητικής και διάθεσης αυτού, αλλά γιατί μας θυμίζει το σπουδαιότερο μήνυμα των ημερών αυτών, που δεν είναι άλλο από τις ανθρώπινες σχέσεις και πολύ περισσότερο εκείνες που αφορούν τους οικείους μας.

Η Κάρμεν είναι μια γυναίκα που ζει μια αρκετά συμβατή, θα μπορούσαμε να πούμε και μίζερη ζωή, ζώντας ακόμα κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς της και δουλεύοντας στο τοπικό πολυκατάστημα, χωρίς να έχει μεγάλες απαιτήσεις ή προσδοκίες. Όταν, όμως, το πολυκατάστημα κλείσει και βρεθεί χωρίς δουλειά, θα βρεθεί παράλληλα και σε τέλμα, με την αδερφή της Σοφία να της προτείνει να μετακομίσει στο Εδιμβούργο, όπου ζει και η ίδια με την οικογένειά της, μένοντας στο ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού της και ξεκινώντας να εργάζεται σε ένα μικρό τοπικό βιβλιοπωλείο. Κι ενώ η αλήθεια είναι πως η ιδέα δεν την ενθουσιάζει, αποδέχεται την πρόταση μην έχοντας άλλες εναλλακτικές. Ωστόσο, φτάνοντας στον προορισμό της, ανακαλύπτει πως το βιβλιοπωλείο "αργοπεθαίνει" και πως αν δεν γίνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, θα κλείσει οριστικά τις πόρτες του μετά τα Χριστούγεννα. Και για ν' αλλάξει αυτό, δεν θα χρειαστεί απλά προσπάθεια, αλλά ίσως ένα θαύμα.

Τους μήνες που πέρασαν διάβασα αρκετά βιβλία παρόμοιας θεματολογίας, με μερικά απ' αυτά να με εκπλήσσουν ευχάριστα, αλλά το γεγονός αυτό με έκανε να μην έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες από "Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων", καθώς θεώρησα πως θα ήταν μία ακόμα ιστορία από τις πολλές που προσομοιάζουν μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι πως πράγματι, έχουμε μια πρωταγωνίστρια η οποία καλείται να αναθεωρήσει τη ζωή της και να την θέσει σε νέες βάσεις, η οποία έρχεται αντιμέτωπη και με κάποιο ερωτικό δίλημμα, όμως, τελικά, η ιστορία επιλέγει να επικεντρωθεί τόσο πολύ γύρω απ' αυτά τα στοιχεία, όσο γύρω από τη σχέση της Κάρμεν με την αδερφή της Σοφία, φέρνοντας "αντιμέτωπες" δύο γυναίκες που αν και συγγενείς, μοιάζουν να μην έχουν κανένα κοινό σημείο επαφής, με δύο εντελώς διαφορετικές ζωές και εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις, γεγονός που τις έχει χωρίσει, όχι μόνο πρακτικά, αλλά κυρίως συναισθηματικά.

Η Σοφία είναι επιτυχημένη δικηγόρος, παντρεμένη με ένα υπέροχο σύζυγο, με τρία παιδιά κι ένα να βρίσκεται καθ' οδόν, με ένα πανέμορφο σπιτικό και θεωρητικά μια ζωή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική. Η Κάρμεν από την άλλη βολεύεται με τα λίγα, ενώ δεν έχει κάνει ποτέ καμία ουσιαστική προσπάθεια για να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και να κάνει κάτι καλύτερο για εκείνη. Οι δύο αδερφές δεν ήταν ποτέ πραγματικά κοντά, και το να βρεθούν κάτω απ' την ίδια στέγη, έστω και όχι με μεγάλη προθυμία, τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο να ανακτήσουν όσα έχουν χάσει, αλλά να παραμερίσουν όσα τις χωρίζουν και κυρίως τις προσωπικές του αντιλήψεις, και να κάνουν η μία ένα βήμα πιο κοντά στην άλλη, όχι για να βρεθεί κάποια στο πλευρό της άλλης, αλλά για να μπορέσουν να συναντηθούν κάπου στη μέση και ν' αγκαλιάσουν όσα τις καθιστούν διαφορετικές, μα και τόσο ξεχωριστές συνάμα, συνειδητοποιώντας πως οι διαφορές αυτές στην πραγματικότητα δεν τις χωρίζουν, αλλά τις αλληλοσυμπληρώνουν.

Η Colgan περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια και παραστατικότητα το σκηνικό της πόλης, που αποτελεί ένα υπέροχο σκηνικό στην όλη αφήγηση, μαγικό από μόνο του, λίγο περισσότερο δε όντας πασπαλισμένο με όλη εκείνη τη μαγεία που τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους. Πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες, άλλοι πιο σημαντικοί άλλοι λιγότερο, αλλά με τον καθέναν απ' αυτούς να συμπληρώνει το ψηφιδωτό μιας μικροκοινωνίας που μπορεί να σου διδάξει πολλά, αρκεί να έχεις ανοιχτή την καρδιά και το μυαλό σου απέναντι σε αυτά, με τα τους χαρακτήρες των μικρών παιδιών να κλέβουν την παράσταση και να προσδίδουν μοναδικές νότες χιούμορ στην ιστορία, με όλη εκείνη την αφέλεια και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τις ηλικίες αυτές και που δεν γίνεται να μην σε αγγίξουν. Μια ιστορία γεμάτη εικόνες, χρώματα, μυρωδιές, ανθρώπους που απλώνουν τα χέρια τους προς το μέρος σου, με κάποια δόση ρομαντισμού, μα πάνω απ' όλα, με αδελφική αγάπη, που ακόμα κι αν κάπου έχει κρυφτεί, δεν σβήνει και δεν χάνεται, αλλά ίσως να χρειάζεται λίγη βοήθεια φτιαγμένη από φως και αστερόσκονη.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jenny Colgan
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Ρόζα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-01-5205-0