Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μετά από είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας στην αστυνομία του Σικάγο, και μ’ ένα δύσκολο διαζύγιο στην πλάτη του, ο Καλ Χούπερ θέλει να φτιάξει μια καινούργια ζωή. Πιστεύει ότι το απομονωμένο χωριό της Ιρλανδίας, όπου αγοράζει μια μικρή φάρμα, είναι ιδανικό γι’ αυτόν: ένας ειδυλλιακός τόπος με καλή παμπ όπου δεν συμβαίνει τίποτα.
Όμως ένα δωδεκάχρονο παιδί έρχεται και του ζητά βοήθεια. Ο δεκαεννιάχρονος αδελφός του έχει εξαφανιστεί, και κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία, ούτε καν η αστυνομία. Ο Καλ δεν θέλει να εμπλακεί σε κανενός είδους έρευνα, δεν μπορεί όμως και να αδιαφορήσει.
Σύντομα ανακαλύπτει ότι ακόμα και στο πιο ειδυλλιακό χωριουδάκι υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά, οι άνθρωποι δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, και μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα σκοτούρες. Μια δεξιοτεχνική ιστορία συναρπαστικής ομορφιάς και αγωνίας, με βασικά ερωτήματα το πώς αποφασίζουμε τι είναι λάθος και τι σωστό σε έναν κόσμο όπου τίποτα από τα δύο δεν είναι απλό, και ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της απόφασης.

Προσωπική άποψη:
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Ζώνη σιωπής", οι εκδόσεις Μεταίχμιο φέρνουν ένα ακόμα βιβλίο της Tana French, προκειμένου να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο τη συλλογή μας από τίτλους που φέρουν την υπογραφή της. Ένα αυτόνομο μυθιστόρημα "αργής καύσης" που δεν ξεκινάει έχοντας τις εντάσεις άλλων της βιβλίων, το οποίο, όμως, καταφέρνει σύντομα να μας παρασύρει στον ρυθμό του, αποκαλύπτοντάς μας αυτά που πρέπει, όταν πρέπει, έτσι ώστε να επιτύχει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας, αλλά και να κεντρίσει τις πιο βαθιές μας ευαισθησίες, καθώς θίγει ζητήματα μπροστά στα οποία δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος, ούτε αμέτοχος συναισθηματικά.

Ο Καλ Χούπερ αποσύρεται από την ενεργό δράση, έχοντας υπηρετήσει το αστυνομικό Σώμα για είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια, και αποφασίζει ν' απομονωθεί σε ένα μικρό Ιρλανικό χωριό, στο οποίο έχει αγοράσει μια φάρμα, έχοντας ως μοναδικό του σκοπό να περάσει ήρεμα τις υπόλοιπες ημέρες της ζωής του. Ωστόσο, σε αυτή το μικρό χωριό, όπου θεωρητικά τίποτα δεν συμβαίνει ποτέ, εμφανίζεται ένα δωδεκάχρονο αγόρι που ζητάει απελπισμένο τη βοήθειά του, αφού όλοι οι άλλοι έχουν αρνηθεί να του την προσφέρουν. Ο δεκαεννιάχρονος αδερφός του αγνοείται, δεν ξέρει τι να κάνει για να τον εντοπίσει και όλοι του έχουν γυρίσει την πλάτη. Και παρά που ο Καλ δεν θέλει να εμπλακεί σε καμία υπόθεση ποτέ ξανά, δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά σε ένα απροστάτευτο παιδί, αναλαμβάνοντας δράση, για να βρεθεί σύντομα μπροστά στα μυστικά ενός τόπου και των ανθρώπων του, που ίσως να μην είναι πραγματικά αυτό που δείχνουν.

Η αλήθεια είναι πως ο κεντρικός άξονας της πλοκής είναι αρκετά συνηθισμένος, καθώς τον έχουμε δει να χρησιμοποιείται πολλάκις, με μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλλαγές, σε αρκετές ιστορίες μυστηρίου και σε διάφορα ψυχολογικά ή αστυνομικά θρίλερ. Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, δεν έχει απαραίτητα τόσο μεγάλη σημασία η πρωτοτυπία μιας ιστορίας, όσο ο τρόπος που επιλέγει να την αφηγηθεί ο κάθε συγγραφέας, αλλά και το πως θα χτίσει το δράμα που εκτυλίσσεται γύρω από αυτήν. Σε ό,τι αφορά την French, μπορώ να πω πως τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, και στα δύο αυτά επίπεδα, τόσο λόγω της συγγραφικής της ικανότητας, προσφέροντάς μας άρτια, καλοδουλεμένα και καλοδομημένα κείμενο, όσο και γιατί καταφέρνει να μας βάλει στην καρδιά κάθε ιστορίας της με περισσότερο συναισθηματικό τρόπο, κάτι που μας προκαλεί μια κάποια ταύτιση, έστω σε ορισμένα σημεία, την οποία δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

Ο Καλ είναι ένας χαρακτήρας χωρίς εξάρσεις ή ακραία χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα προσγειωμένος στη γη και συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνει, πολύ ανθρώπινος και φυσιολογικός θα έλεγε κανείς, κι αν όλα αυτά τα στοιχεία σάς ακούγονται από εκείνα που θα τον καθιστούν έναν μη ενδιαφέρον χαρακτήρα, στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεδομένου ότι έχουμε "πήξει" στους προβληματικούς χαρακτήρες, τουλάχιστον στην αστυνομική λογοτεχνία καθώς και στη λογοτεχνία μυστηρίου, σε ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν και μεγάλα βάσανα που καταστρέφουν το είναι τους, είναι αναζωογονητικό να συναντάς χαρακτήρες που θα είχες μεγαλύτερες πιθανότητες να συναντήσεις και στην πραγματική σου ζωή -και σε μια πραγματιστική κατάσταση, πάνω τους θα βασιζόσουν, ας είμαι ειλικρινείς. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι χαρακτήρες έχουν τόσο καλή αλληλεπίδραση με τους γύρω τους, όπως στην προκειμένη έχει ο Καλ με τον Τρέι, τον χαρακτήρα του οποίου η French χειρίζεται εξαιρετικά κι άκρως ρεαλιστικά, πράγμα που δεν συναντάμε συχνά όταν έχουμε να κάνουμε με χαρακτήρες αυτής της ηλικιακής κλίμακας.

Η French επιλέγει να θίξει μέσα απ' το βιβλίο της, άλλες φορές πιο διακριτικά άλλες πάλι όχι και τόσο, σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και φαινόμενα, με κυριότερο όλων, στην προκειμένη περίπτωση, την επίδραση των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου στη ζωή των ανθρώπων σήμερα, που τους οδηγεί πολλές φορές στο να κονταροχτυπιούνται και να συγκρίνουν τα επίπεδα της ηθικής τους, χωρίς απαραίτητα να είναι ουσιαστικά ηθικοί οι ίδιοι, ή ακολουθώντας πιστά αυτό που εκείνοι θεωρούν ηθικό και σωστό, και όχι αυτό που κατά κανόνα ανταποκρίνεται στους χαρακτηρισμούς αυτούς. Γλαφυρές περιγραφές έρχονται με τη σειρά τους να προστεθούν ως αφηγηματικό στοιχείο, "ντύνοντας" την ιστορία με ένα ζοφερό πέπλο που μοιάζει να λερώνει ό,τι ακουμπάει, σε έναν τόπο που μπορεί να μην φαίνεται, αλλά ίσως οι άνθρωποί του να είναι περισσότερο πρόθυμοι απ' όσο φανερώνουν, να λερώσουν τα χέρια τους. Κι όταν η αλήθεια θα έρθει στο φως, ποιανού η ηθική θα είναι τελικά η σωστή;
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tana French
Μεταφραστής: Δρακάκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-618-03-2848-6