Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ – ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΟΚΕΪ…
O τριτοετής φοιτητής Τζον Λόγκαν μπορεί να έχει όποιο κορίτσι θέλει. Είναι σταρ του χόκεϊ και η ζωή του είναι μια ατελείωτη σειρά από πάρτι και γνωριμίες της μιας βραδιάς. Πίσω όμως από το ακαταμάχητο χαμόγελό του και την άνετη στάση του, κρύβεται η ολοένα μεγαλύτερη απελπισία του για το αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσει όταν τελειώσει το κολέγιο. Μια σέξι συνάντηση με την πρωτοετή Γκρέις Άιβερς είναι ο αντιπερισπασμός που χρειάζεται. Ένα απερίσκεπτο λάθος όμως θα τη διώξει μακριά του και ο Λόγκαν βάζει στόχο σε όλο το τελευταίο έτος του στο κολέγιο να της αποδείξει πως του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ…
Ύστερα από την πρώτη της χρονιά στο Πανεπιστήμιο Μπράιαρ, που δεν πήγε όπως θα ήθελε, η Γκρέις επιστρέφει μεγαλύτερη, σοφότερη και έχοντας ξεπεράσει εντελώς τον αλαζονικό παίκτη του χόκεϊ με τον οποίο παραλίγο να συμβεί… το μοιραίο. Δεν είναι το μαζεμένο κοριτσάκι το οποίο εκείνος θα μυούσε στις απολαύσεις της ενήλικης ζωής. Αν ο Λόγκαν περιμένει ότι εκείνη θα τρέχει πίσω του και θα τον παρακαλάει όπως οι φαν της ομάδας του χόκεϊ, κάνει λάθος. Αν τη θέλει πάλι κοντά του, θα πρέπει να το παλέψει. Πολύ. Αυτή τη φορά εκείνη είναι στο τιμόνι και σκοπεύει να οδηγήσει τον Λόγκαν στα όριά του.
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς μπεστ σέλερ Off-Campus όπου πρωταγωνιστούν παίκτες μιας ομάδας χόκεϊ και τα κορίτσια που θα τους κάνουν να παραμιλούν.

Προσωπική άποψη:
Μόλις πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του "Η συμφωνία", του πρώτου βιβλίου της πενταλογίας της Elle Kennedy "Off-campus", οι εκδόσεις Ψυχογιός φέρνουν στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο αυτής, "ταξιδεύοντάς" μας για μια ακόμα φορά στον περιπετειώδη ερωτικό κόσμο της ομάδας χόκεϊ, τα αγόρια της οποίας αγαπήσαμε από την πρώτη μας κιόλας επαφή μαζί τους, φέρνοντας αυτή τη φορά στο προσκήνιο τους Τζον και Γκρέις, που όχι μόνο έχουν -πιθανόν- μέλλον μαζί, αλλά κι ένα παρελθόν που δυσκολεύει τα πράγματα μεταξύ τους. Και μπορεί οι δυο τους να χάνουν συγκριτικά με το ζευγάρι των Χάνα και Γκάρετ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως και η δικιά τους ιστορία δεν είναι απολαυστική να την διαβάζεις.

Ο Τζον Λόγκαν, μέλος της ομάδας χόκεϊ και τριτοετής φοιτητής, που φαίνεται πως έχει όποιο κορίτσι θέλει, μαζί με την αναγνώριση των ανθρώπων γύρω του, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο βασανισμένος απ' όσο αφήνει να φανεί προς τα έξω, νιώθοντας πως το μέλλον του βρίσκεται σε αδιέξοδη πορεία, ενώ παλεύει να ξεπεράσει την Χάνα, που πλέον είναι η κοπέλα του καλύτερού του φίλου. Όταν γνωρίζει την Γκρέις Άιβερς, μια πρωτοετή φοιτήτρια, θα υπάρξει μια έλξη μεταξύ τους που κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει, με την Γκρέις να μην μπορεί να πιστέψει στην τύχη της. Οι δυο τους περνάνε πολύ καλά μαζί, όμως την ίδια στιγμή ο Τζον δεν είναι σίγουρος αν η Γκρέις είναι κάτι παραπάνω από ένα περισπασμός για εκείνον. Και τότε θα κάνει το λάθος που θα καταστρέψει ό,τι υπήρχε ανάμεσά τους, με τον χρόνο να περνά και με εκείνον ν' αποφασίζει, την τελευταία του χρονιά, να κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για ν' αποδείξει στην Γκρέις πως αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Εκείνη, όμως, επιστρέφει αλλαγμένη και αποφασισμένη να μην παραδοθεί στον Τζον έτσι εύκολα, αλλά φέρνοντάς τον στα όριά του, αποδεικνύοντας πως πράγματι μπορεί να τον εμπιστευτεί ξανά.

Ο Τζον είναι ένας χαρακτήρας που είχαμε ήδη γνωρίσει στο "Η συμφωνία", τον οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αλαζόνα, σέξι, που κάνει πονηρά αστεία και έξυπνους "πικάντικους" σχολιασμούς, ίσως κάπως επιφανειακό, αλλά αντιλαμβάνεσαι σχετικά εύκολα πως όλο αυτό ίσως να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα προσωπείο, πίσω απ' το οποίο προσπαθεί να κρύψει τα σκοτάδια της ζωής του. Και πράγματι, σε αυτή εδώ τη συνέχεια, διαπιστώνουμε πως η αρχική μας υποψίες δεν έχει απλά βάσεις, αλλά ρίζες τόσο βαθιά χωμένες μέσα στην ψυχή του, που δεν μπορείς παρά να τον συμπονέσεις και να δικαιολογήσεις, ως έναν βαθμό, ακόμα και τους λάθος χειρισμούς του. Δεν είναι μόνο το πόσο μόνος και ντροπιασμένος αισθάνεται, έπειτα από μια ερωτική απογοήτευση, αλλά και το οικογενειακό του δράμα, καθώς δεν είναι εύκολο να συμβιώνεις με έναν αλκοολικό πατέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Η Γκρέις, από την άλλη, είναι αξιολάτρευτη κι έχει χρυσή καρδιά, δεν φιλτράρει καθόλου της σκέψεις της και εκφράζει ανοιχτά και με ειλικρίνεια όσα περνάνε απ' το μυαλό της, χωρίς να σκεφτεί τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν, φέρνοντάς της αρκετές φορές σε άβολη κοινωνική θέση, που όμως, κάποιες φορές, μας φέρνουν ορισμένες πολύ καλές κωμικές στιγμές. Ένας χαρακτήρας που φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, μετά την πρώτη της επαφή με τον Τζον, που έχει άδοξη κατάληξη, και που την οδηγεί μελλοντικά να αλλάξει στάση και τακτική, γεγονός που μπορεί να την κάνει να γίνει ενοχλητική ορισμένες φορές, κυρίως επειδή εμείς, ως αναγνώστες, γνωρίζουμε το προσωπικό δράμα του Τζον, αλλά που τελικά καταφέρνει να λειτουργήσει μέσα στο όλο αφήγημα, συνδυαστικά πάντα με την αλληλεπίδραση που έχει μαζί του, που άλλοτε είναι διασκεδαστική κι αστεία, άλλοτε αισθησιακή και άλλοτε συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη.

"Το λάθος" είναι ένα αρκετά διαφορετικό βιβλίο, συγκριτικά με το "Η συμφωνία", όμως αυτό δεν μπορώ να το εκλάβω ως αρνητικό στοιχείο, αφού, προσωπικά, προτιμώ οι ξεχωριστές αφηγήσεις που υπάγονται μέσα στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης σειράς, ν' ακολουθούν μεν κάποιο κοινό μοτίβο, αλλά όχι ν' αντιγράφουν η μία την άλλη, κρατώντας την ίδια κεντρική ιδέα, αλλά παραφράζοντας τα παρακλάδια αυτής ώστε να φαντάζει ως κάτι διαφορετικό, χωρίς πραγματικά να είναι. Η ροή της αφήγησης είναι πάρα πολύ καλή, γρήγορη και με εντάσεις, τόσο αφηγηματικές όσο και συναισθηματικές, μα πάνω απ' όλα είναι μια αφήγηση μέσα απ' την οποία οι ήρωές μας μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αποκαλύπτουν τις αδυναμίες τους, συνειδητοποιούν τη φύση αυτών, τις αποδέχονται και τελικά βρίσκουν τρόπο να τις ξεπεράσουν, όχι απαραίτητα ιδανικά, αλλά τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή τους. Και ξέρετε κάτι; Καμιά φορά αυτό είναι αρκετό!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Elle Kennedy
Μεταφραστής: Θεοδώρου Κλαίρη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-5216-6