Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Χρειάστηκαν μόλις 24 ώρες για να συνδεθούν, αλλά μια ολόκληρη δεκαετία για να ξανασυναντηθούν.
Η Φερν Μπρούκμπανκς έχει σπαταλήσει πολύ μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της να σκέφτεται τον Γουίλ Μπάξτερ. Ήταν είκοσι δύο όταν συνάντησε τυχαία εκείνον τον τρομερά γοητευτικό, ιδεαλιστή καλλιτέχνη και η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε μια αξέχαστη ολοήμερη περιπέτεια στο Τορόντο. Δεν ήταν στην ίδια φάση, αλλά αναμφίβολα υπήρξε δέσιμο μεταξύ τους και συμφώνησαν να συναντηθούν έναν χρόνο αργότερα. Η Φερν πήγε στο ραντεβού τους στη λίμνη. Ο Γουίλ, όμως, όχι.
Στα τριάντα δύο της, η ζωή της Φερν δεν είναι καθόλου όπως τη φαντάστηκε κάποτε. Αντί να ζει στην πόλη, έχει επιστρέψει στο πατρικό της και καλείται να αναλάβει το θέρετρο της μαμάς της δίπλα στη λίμνη – κάτι που είχε ορκιστεί να μην κάνει ποτέ. Στο μέρος επικρατεί πλήρης αποδιοργάνωση, ο διευθυντής είναι ο πρώην σύντροφός της και η Φερν δεν ξέρει από πού να αρχίσει.
Χρειάζεται μια σανίδα σωτηρίας. Προς έκπληξή της, έρχεται με τη μορφή του Γουίλ, ο οποίος εμφανίζεται με πολύχρονη καθυστέρηση και μια πρόταση για βοήθεια στα χείλη. Ωστόσο, πώς είναι δυνατόν να εμπιστευτεί τον άντρα με το πανάκριβο κοστούμι, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον νεαρό που γνώρισε πριν από τόσα χρόνια; Ο Γουίλ κρύβει κάτι, και η Φερν δεν είναι σίγουρη ότι θέλει να μάθει τι είναι αυτό.
Όμως πριν από δέκα χρόνια ο Γουίλ έσωσε τη Φερν. Τώρα η Φερν μπορεί να κάνει το ίδιο για αυτόν;

Προσωπική άποψη:
Φαίνεται πως η Carley Fortune είναι φανατική της ανάδρομης αφήγησης αφού, για μια ακόμα φορά, επιστρέφει με μια ρομαντική ιστορία που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, αλλά πραγματώνεται στο παρόν, "ταξιδεύοντάς" μας σε δύο διαφορετικούς χρόνους, κυκλώνοντας έτσι την ιστορία της. Όπως είναι φανατική των ιστοριών που μιλάνε για δεύτερες ευκαιρίες, ακόμα κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια απ' όταν αυτές ξεκίνησαν, ίσως γιατί έτσι είναι και η ίδια η ζωή, γεμάτη δεύτερες ευκαιρίες, που καλούμαστε να τις αρπάξουμε και να τις αξιοποιήσουμε, όποια κι αν θα είναι τελικά η κατάληξή τους, γιατί, αν δεν προσπαθήσουμε, δεν θα μάθουμε ποτέ αν άξιζαν τον κόπο.

Πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια, η Φερν συνάντησε τυχαία τον Γουίλ, ο οποίος έμελλε να σημαδέψει τη ζωή της με τρόπο που ούτε η ίδια θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Πέρασαν μαζί μια ολόκληρη μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, ιδίως εκείνη, του ανοίχτηκε όπως δεν είχε ανοιχτεί ποτέ σε κανέναν ως τότε, με τους δυο τους να έρχονται πολύ κοντά, δίνοντας μια υπόσχεση, λίγο πριν οι δρόμοι τους χωρίσουν, πως μετά από έναν χρόνο θα ξανασυναντηθούν στο ίδιο σημείο, στη λίμνη όπου γνωρίστηκαν. Και πράγματι, η Φρεν πηγαίνει στο ραντεβού τους, όμως ο Γουίλ δεν εμφανίστηκε ποτέ, γεγονός που εκείνη δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει πραγματικά. Τώρα, στα τριάντα δύο της χρόνια, ζει μια ζωή πολύ διαφορετική απ' αυτή που ονειρευόταν, και καλείται να αναλάβει το θέρετρο της αποθανούσας μητέρας της, κάτι που είχε ορκιστεί πως δεν θα κάνει ποτέ, αλλά κι απ' το οποίο φαίνεται να μην μπορεί να ξεφύγει.

Η Φερν, που έχει επιστρέψει στο πατρικό της, πρέπει να αναστηλώσει μια επιχείρηση στην οποία επικρατεί το απόλυτο χάος, διευθυντής του οποίου είναι ο πρώην σύντροφός της, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Μια κατάσταση που θα περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο, όταν μπροστά της θα εμφανιστεί ο Γουίλ, με το καλό του κοστούμι, ως ειδικός αναλυτής επιχειρήσεων, στον οποίο η μητέρα της είχε αναθέσει το να την βοηθήσει. Όπως είναι φυσικό, η Φερν κλονίζεται, αλλά αναγνωρίζει πως ίσως αυτή να είναι η μοναδική λύση στα προβλήματά της, οπότε θα πρέπει ν' αφήσει στην άκρη όσα την κρατάνε πίσω, την ίδια στιγμή που αντιλαμβάνεται πως ο Γουίλ κρύβει κάτι, βασανίζεται από τους δικούς του δαίμονες, απ' τους οποίους ίσως να μπορεί να τον βοηθήσει ν' απαλλαγεί, αντιγυρίζοντάς του τη χάρη που της είχε κάνει εκείνος τόσα χρόνια πριν.

Όπως προανέφερα, η Fortune χρησιμοποιεί την αμφίδρομη αφήγηση, μεταφέροντάς μας πότε στο παρελθόν και πότε στο παρόν, δίνοντάς μας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα, όχι μόνο της ιστορίας της και της πορείας που αυτή ακολούθησε μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν απ' την πρώτη συνάντηση των πρωταγωνιστών μας, αλλά και της πορείας των ίδιων, που μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν, αναδιαμορφώθηκαν, και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι με τότε. Κατά συνέπεια, όποια νέα αρχή κι αν κάνουν, δεν μπορεί να συνεχίσει από εκεί που είχαν μείνει, αλλά να στηριχτεί πάνω σε νέες βάσεις, σύμφωνα με το ποιοι είναι στο σήμερα και όχι με το ποιοι ήταν στο χθες. Η συγγραφέας εστιάζει στις επιλογές, που καθορίζουν τη ζωή μας, στις σωστές και στις άλλες αποφάσεις που μας οδηγούν σε μονοπάτια απ' τα οποία δεν υπάρχει πάντοτε επιστροφή, μα και σε εκείνες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας, καθώς και την υποτακτική, πολλές φορές, ανάγκη, να ωριμάσουμε πριν την ώρα μας, γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Είμαι βέβαιη πως το γεγονός πως η Φερν έμεινε τόσο προσκολλημένη στην ιδέα ενός ανθρώπου, για μια ολόκληρη δεκαετία, τον οποίο καλά καλά δεν γνώριζε, θα ξενίσει ορισμένους αναγνώστες, όμως, στο σημείο αυτό, θα ήθελα να θυμίσω πως υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας, που μια στιγμή είναι αρκετή να μας αλλάξει για πάντα. Και για την Φερν, η στιγμή αυτή ήταν όταν γνώρισε τον Γουίλ. Δεν θα κρίνω αν αυτό ήταν σωστό ή λάθος, όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η Fortune χειρίστηκε το όλο θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και με αρκετό ρεαλισμό, δεδομένων των συνθηκών, εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες της, θίγοντας σημαντικά ζητήματα που αναμφίβολα επηρεάζουν και καθορίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου, με τις ανθρώπινες σχέσεις και την επιρροή αυτών να βρίσκονται πάντοτε στον πυρήνα της αφήγησης, καλώντας μας, όχι απαραίτητα ν' αποδεχτούμε την αλήθεια τους, αλλά να κατανοήσουμε πως υπάρχουν αλήθειες που διαφέρουν για τον καθένα μας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carley Fortune
Μεταφραστής: Χόνδρου Ιωάννα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-5321-7