Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Απρόβλεπτο, συνταρακτικό και γεμάτο αγωνία, το στοίχημα μιας μητέρας που προσπαθεί να σώσει τον γιο της πραγματοποιώντας τα όνειρά του.
Ο Λουί είναι δώδεκα ετών. Ένα πρωί, τη στιγμή που θέλει να εκμυστηρευτεί στη μητέρα του, τη Θέλμα, ότι είναι για πρώτη φορά ερωτευμένος, καταλαβαίνει ότι εκείνη έχει το μυαλό της αλλού. Η δουλειά της την απασχολεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα. Έτσι λοιπόν φεύγει, θυμωμένος και απογοητευμένος, με το σκέιτ του, περνάει τον δρόμο με φόρα… και μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.
Η Θέλμα, μια μέρα που επιστρέφει απελπισμένη στο σπίτι, βρίσκει ένα τετράδιο κάτω από το στρώμα του γιου της, όπου έχει καταγράψει όλα τα «θαύματα», όλες τις εμπειρίες που θα ήθελε να ζήσει στη ζωή του. Και τότε παίρνει την απόφαση να τα πραγματοποιήσει η ίδια. Αν ο Λουί ακούσει τις περιπέτειές της, θα καταλάβει πόσο όμορφη είναι η ζωή και ίσως αυτό τον βοηθήσει να επανέλθει. Όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ζήσεις τα όνειρα ενός εφήβου, όταν είσαι σχεδόν σαράντα…
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟ 2023 ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ.

Προσωπική άποψη:
Ο λαός συνηθίζει να λέει πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή ή μίζερη. Όσον αφορά εμένα, ένα από τα μότο μου σε αυτή τη ζωή είναι το «Κάνε την κάθε μέρα ν’ αξίζει» και με τη σκέψη αυτή προσπαθώ να λειτουργώ μέσα στην καθημερινότητά μου, γιατί σήμερα είσαι εδώ, αλλά αύριο δεν ξέρεις που θα βρίσκεσαι, και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ν’ αξιοποιείς την κάθε σου στιγμή όσο καλύτερα μπορείς, μα και ν’ ακούς εκείνους που βρίσκονται μέσα στη ζωή σου και τους αγαπάς.

Λίγο πολύ, πάνω σε όλες αυτές τις ιδέες βασίζεται «Το δωμάτιο των θαυμάτων», το πρώτο μυθιστόρημα με την υπογραφή του Julien Sandrel, που αφηγείται την ιστορία του δωδεκάχρονου Λούι και της μητέρας του Θέλμα, έπειτα από ένα ατύχημα του πρώτου που τον οδήγησε σε κώμα. Βλέπετε, ο Λούι ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή του, θέλησε να το μοιραστεί μαζί της, όμως εκείνη δεν ήταν διαθέσιμη για ν’ ακούσει την εξομολόγησή του, και αναστατωμένος καθώς έφυγε με το πατίνι του, ενεπλάκη σε ένα ατύχημα που έμελλε να τους αλλάξει τη ζωή.

Η Θέλμα, έπειτα απ’ αυτό το τραγικό συμβάν, βρίσκει κάτω απ’ το στρώμα του γιου της ένα τετράδιο, μέσα στο οποίο εκείνος έχει καταγράψει όλα εκείνα που ήθελε να ζήσει στη ζωή του. Πράγματα που η Θέλμα αποφασίζει να ζήσει η ίδια για λογαριασμό του και να του μεταφέρει τις εμπειρίες της, δίνοντάς του έτσι έμπνευση και κίνητρο για να «ξυπνήσει». Και παρά που δεν είναι εύκολο ένας μεσήλικας να ζήσει τα όνειρα ενός εφήβου, εκείνη δίνεται ολόψυχα σ’ αυτόν τον σκοπό, γιατί μια μάνα δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, απ’ το να παλέψει με νύχια και με δόντια για το παιδί της, ακόμα κι όταν όλα φαντάζουν άσκοπα.

Ο συγγραφέας στηρίζει την πίστη της Θέλμα στην ιδέα του «θαύματος» κι όσο ρεαλιστής κι αν είναι κάποιος, για να θέλει να την απορρίψει, δεν μπορεί ν’ αρνηθεί πως μικρά θαύματα συμβαίνουν κάθε μέρα γύρω μας και είναι αυτά που δίνουν άλλη αξία και νόημα στην ουσία της ίδιας της ζωής, ακόμα και της ύπαρξής μας μέσα σε αυτήν. Τίποτα δεν είναι απίθανο και όλα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψουμε πως μπορούν να συμβούν, να μην παραδοθούμε στην απελπισία και να κρατηθούμε έστω κι από ένα ψήγμα ελπίδας, γιατί αυτή είναι που τροφοδοτεί τελικά τα πάντα.

Η αποτύπωση των συναισθημάτων της Θέλμα και η αντίκρουση αυτών, αποτυπώνονται με ρεαλιστικό τρόπο και το ψυχογράφημά της είναι πάρα πολύ καλό και σε συγκινεί βαθιά με την αφοσίωσή της απέναντι στο παιδί της. Μπορεί ο τρόπος γραφής να είναι κάπως άγουρος, γεγονός που συμβάλλει στο να είναι και η αφήγηση άνευρη σε ορισμένα σημεία, αυτό όμως που δεν μπορούμε να αρνηθούμε είναι η τρυφερότητα, η αγάπη και η πίστη στα θαύματα, που υπάρχουν σε κάθε σελίδα του βιβλίου αυτού, που στο τέλος της ανάγνωσής του, μόνο με μια γλύκα μπορεί να σε αφήσει στα χείλη.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julien Sandrel
Μεταφραστής: Καββάλου Στέργια
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-618-02-2843-4