"Φωτεινά σήματα" της Dani Shapiro

Η γειτονιά στη Ντιβίζιον Στριτ μοιάζει συνηθισμένη. Παιδιά παίζουν στον δρόμο, έφηβοι φέρονται απερίσκεπτα, γονείς κουνάνε τα κεφάλια τους με έγνοια. Μα η οικογένεια Γουίλφ συγκεκριμένα κατατρύχεται από ένα ατύχημα, ένα τεκτονικό ρήγμα στο οικοδόμημα των ζωών τους – μια κοπέλα σκοτώθηκε σε ένα τροχαίο πλάι στην πελώρια βελανιδιά στην άκρη του 18 της Ντιβίζιον Στριτ όπου μένουν. Ποιος οδηγούσε το βράδυ που τα παιδιά των Γουίλφ τράκαραν το αυτοκίνητό τους; Θα γίνει από τα βαθύτερα οικογενειακά μυστικά – τόσο επικίνδυνο που ποτέ δεν θα ειπωθεί. Απέναντι, μετακομίζει η οικογένεια Σένκμαν, νιόπαντροι που περιμένουν τη γέννηση ενός αγοριού. Οι Σένκμαν έχουν κι αυτοί τα δικά τους μυστικά, και σύντομα, το αγοράκι τους θα ξεφύγει για να ακολουθήσει τα πάθη του. Όταν οι ζωές των Γουίλφ και των Σένκμαν απροσδόκητα διασταυρώνονται μια παγωμένη έναστρη νύχτα, οι οικογένειες συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν – σε παρελθόν, παρόν, και μέλλον.
Περνώντας από χρονικό στάδιο σε χρονικό στάδιο η συγγραφέας μας δείχνει ότι στη ζωή και στο θάνατο, η ενέργειά μας ποτέ δεν χάνεται, απλώς αλλάζει σχήμα – και ο χρόνος υπάρχει εντός μας, και γύρω μας, ταυτόχρονα. Μια σαγηνευτική και ανυπόκριτη οικογενειακή σάγκα, το βιβλίο αυτό ένας βαθιά συγκινητικός φόρος τιμής στην αγάπη και την απώλεια, τη χαρά και τον πόνο, τη γέννηση και τον θάνατο, και το επίμονο αίσθημα ότι ο χρόνος μας επί Γης δεν είναι εν τέλει τόσο γραμμικός.
Παρέρχεται ποτέ στ’ αλήθεια το παρελθόν; Και ποιο είναι το τίμημα όταν αρνείσαι την ίδια σου την ιστορία;

"Ως την τελευταία λέξη" της Tamara Ireland Stone

Εκ πρώτης όψεως, η Samantha McAllister μοιάζει με τα υπόλοιπα δημοφιλή κορίτσια της τάξης της. Πίσω από τα ισιωμένα μαλλιά και το προσεκτικό μακιγιάζ της όμως κρύβεται ένα μυστικό που οι φίλες της ποτέ δεν θα καταλάβαιναν: η Sam έχει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Την κατατρέχουν μαύρες σκέψεις και ανησυχίες που δεν μπορεί να τις σταματήσει.
Οι διαρκείς αμφιβολίες της για κάθε της κίνηση, σκέψη, και κουβέντα κάνει την καθημερινότητά της πολύ δύσκολη, και το ότι οι φίλες που ξέρει όλη της τη ζωή θα γίνουν τοξικές στο πρώτο λάθος ρούχο, στο πρώτο λάθος φαγητό, στην πρώτη λάθος καψούρα δεν βοηθάει καθόλου. Κι ωστόσο η Sam ξέρει ότι θα ήταν πραγματική τρέλα να αφήσει την προστασία των πιο δημοφιλών κοριτσιών στο σχολείο.
Όταν λοιπόν γνωρίζει την Caroline, που έχει υπέροχη αίσθηση του χιούμορ αλλά καθόλου στιλ, πρέπει να κρατήσει τη φιλία τους μυστική, όπως ακριβώς κρατά μυστικές τις επισκέψεις της στον ψυχίατρο. Η Caroline πηγαίνει την Sam στην Ποιητική Γωνιά, ένα κρυμμένο δωμάτιο και μια δεμένη παρέα απροσάρμοστων που το σχολείο δεν τους δίνει σημασία. Σιγά σιγά, αρχίζει να νιώθει πιο «φυσιολογική» απ’ όσο ένιωσε ποτέ όταν ανάμεσα στα δημοφιλή παιδιά… ώσπου βρίσκει καινούργιο λόγο να αμφιβάλλει για την ψυχική της υγεία και όλα όσα αγαπά.

"Από τον Όθωνα στον Χαρίλαο Τρικούπη. Παραλειπόμενα και μυστική διπλωματία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα" του Λευτέρη Καντζίνου

Είκοσι χρόνια: 40 διαφορετικές κυβερνήσεις, νέο Σύνταγμα, το πρώτο δημοψήφισμα, μεταβολή της μοναρχίας σε βασιλεία και της Γερουσίας σε Βουλή, οι πρώτες σύγχρονου τύπου εκλογές, το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο για πρωθυπουργό, μια εξέγερση που ανέτρεψε μια επανάσταση και ο πόλεμος των 48 ωρών που δεν ήταν πόλεμος.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική πορεία του νεοελληνικού κράτους την περίοδο 1860-1880. Κατόπιν έρευνας σε ιδιωτικά αρχεία, με αδημοσίευτα μέχρι τώρα απόρρητα έγγραφα, στην Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών και στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής, έρχονται στο φως μυστικές διεργασίες που οδήγησαν στην εκθρόνιση ενός βασιλιά, στην ανατροπή πολλών κυβερνήσεων και τη χάραξη νέων συνόρων στα Βαλκάνια.
Όλα τα παραπάνω μαζί με την τρέχουσα επικαιρότητα των ετών αυτών παρουσιάζονται ιδωμένα μέσα από το πρίσμα του εγχώριου και του διεθνούς Τύπου. Ο ρόλος των ψευδών ειδήσεων, τα σκάνδαλα, ο λαϊκισμός, η διαφθορά, η εγκληματικότητα και ο ρόλος της Εκκλησίας αποτελούν λιγοστές μόνο ψηφίδες του μωσαϊκού της νεοελληνικής κοινωνίας τις δεκαετίες του 1860 και του 1870, όταν τέθηκαν οι βάσεις για τη μετατροπή ενός αδύναμου και θεσμικά χωλού βασιλείου σε κράτος στα δυτικά πρότυπα. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, οι περιπέτειες για τον ελληνικό λαό ακόμα περισσότερες, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα λάθη των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων απέβησαν καταστροφικά.

"Στρεβλή πορεία 1960-1974: Πολιτική και κουλτούρα από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία" των Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου & Ευάνθη Χατζηβασιλείου

Τι εκπροσώπησε η δικτατορία των συνταγματαρχών στην ελληνική ιστορία; Ήταν μια «παρένθεση» που έκλεισε έτσι απότομα όπως άνοιξε ή μήπως εξέφρασε τάσεις που επιβίωσαν και μετά την πτώση της; Ποιες ήταν οι απαρχές της και ποιες οι συνέπειές της στον μακρύ χρόνο; Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε. Σκοπός δεν είναι η αναπαραγωγή κοινών τόπων αλλά η παρουσίαση νέων οπτικών, υποθέσεων και ερμηνειών.
Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο, γίνεται αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου και αναλύονται διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της 7ετίας. Στο δεύτερο μέρος, περιγράφονται οι κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της μακράς δεκαετίας του ’60 και οι μεταλλάξεις της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία του ’70.