Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΚΑΠΟΤΕ HΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΤYΡΙΟ ΤΗΣ YΠΑΡΞΗΣ ΜΟΥ… ΤΩΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ.
Η Άιλα Κράουν έχει κερδίσει την αγάπη δύο πανίσχυρων ηγεμόνων και έχει σπάσει τις κατάρες που μάστιζαν τα έξι βασίλεια εδώ και αιώνες, όμως λίγοι γνωρίζουν την πραγματική προέλευση των δυνάμεών της. Τώρα, η Άιλα διψά για περισπασμό, προτιμώντας να συχνάζει στα σαγηνευτικά στέκια του Λάιτλαρκ αντί να αφοσιωθεί στα καθήκοντά της. Ακόμα χειρότερα, οι υπόλοιποι ηγεμόνες δεν έχουν παραχωρήσει τη νίκη άνευ όρων, ενώ υπάρχουν κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι η Άιλα κέρδισε την εξουσία με την αξία της.
Καθώς ο βέβαιος θάνατος πλησιάζει γρήγορα στο Λάιτλαρκ και τα μυστικά του παρελθόντος ξετυλίγονται, η Άιλα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ευθύνη απέναντι στον λαό της και στα επικίνδυνα καπρίτσια της καρδιάς της…

Προσωπική άποψη:
Το "Lightlark" είναι ένα βιβλίο που έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία, κυρίως χάρις τη διαφήμιση και την προβολή που δέχτηκε μέσω της πλατφόρμας του TikTok, το οποίο προκάλεσε διφορούμενα συναισθήματα στο αναγνωστικό κοινό. Προσωπικά, ανήκω στη μερίδα εκείνη που έχει ανάμεικτα συναισθήματα για το βιβλίο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αναγνωρίζω τα σημεία εκείνα που μπορούν να το χαρακτηρίσουν ως ιδιαίτερο, ειδικά για το είδος του, που αν μη τι άλλο είναι αρκετά κορεσμένο. Σήμερα, έχοντας στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της σειράς, μπορώ να πω πως αυτό, όχι μόνο αποδείχτηκε πολύ καλύτερο απ' όσο περίμενα, αλλά σίγουρα ξεπέρασε όλες μου τις προσδοκίες.

Η Άιλα, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου, έχει καταφέρει να σπάσει τις κατάρες που έπλητταν τα έξι βασίλεια για αιώνες ολόκληρους, με την πλειοψηφία του κόσμου, ωστόσο, να αγνοεί την προέλευση των δυνάμεών της, γεγονός που προκαλεί δυσπιστία απέναντι στο πρόσωπό της. Σε αυτό συμβάλλει ακόμα περισσότερο το ότι δύο εκ των ισχυρότερων ηγεμόνων έχουν πέσει στον έρωτά της, με την ίδια να μοιάζει να μην έχει καμία διάθεση να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της, αλλά στη δική της ζωή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, το να κρατήσει την εξουσία που κέρδισε δεν είναι τόσο εύκολο, όχι όταν κάποιοι παραμονεύουν για να της την στερήσουν, ενώ ο θάνατος πλησιάζει απειλητικά το Λάιτλαρκ, με εκείνη να πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει και ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.

Όπως είχα πει και για το προηγούμενο βιβλίο, ο τρόπος γραφής της Alex Aster είναι κάπως απαίδευτος και στερείται ωριμότητας, αλλά παρ' όλα ταύτα μπορώ να διακρίνω μια κάποια διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της ιστορίας της, με την ίδια να μοιάζει να έχει βρει καλύτερα τα πατήματά της και να είναι πιο σίγουρη για την αφήγησή της και που θέλει να την οδηγήσει. Οι αφηγηματικές "τρύπες" είναι σαφέστατα λιγότερες και η πλοκή πιο σφιχτή κι επικεντρωμένη σε αυτά που πραγματικά θέλει να επιστήσει την προσοχή μας, κάτι που συμβάλλει και στην καλύτερη ανάπτυξη της δομής του σύμπαντός της, αλλά και του πως λειτουργούν ορισμένα πράγματα μέσα σε αυτόν.

Απ' όσο έχω διαπιστώσει, οι μεγαλύτερες ενστάσεις του κοινού έχουν να κάνουν με το ερωτικό τρίγωνο της ιστορίας, όχι επειδή αυτό υπάρχει, αλλά γιατί, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καθένας έχει τον δικό του αγαπημένο "νικητή", ο οποίος δεν είναι πάντοτε ο ίδιος για τον εκάστοτε συγγραφέα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απογοητεύσεις. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν θα έλεγα πως τα ερωτικά τρίγωνα αποτελούν το αγαπημένο μου θέμα, ειδικά σε βιβλία φαντασίας, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, μπορώ να πω πως παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ η συγγραφέας φαίνεται να ξέρει αρκετά καλά τι κάνει, πως το κάνει και γιατί το κάνει, παρουσιάζοντάς μας ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο της συνθήκης, που ακόμα κι αν δεν συμφωνείς μαζί του, αυτό δεν παύει να έχει τις ρίζες του σε μια πραγματικότητα με λογική.

Η Aster δεν είναι μία από εκείνες τις πένες που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως χαρισματική, αυτό όμως δεν αναιρεί την ζωηρή φαντασία της, που έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός ζοφερού κόσμου, που στον πυρήνα του παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον -ακόμα και παρά το γεγονός πως αντλεί έμπνευση από άλλα παρόμοια σύμπαντα συγγραφέων που έχουν μεγαλύτερη αφηγηματική δεινότητα από την ίδια. Τα σκιαγραφήματα των χαρακτήρων της είναι αρκετά καλά δουλεμένα, η ίδια έχει βελτιώσει την δομή της πλοκής και του κόσμου αυτής, ενώ στο δεύτερο μισό του βιβλίου η ένταση ολοένα και κορυφώνεται, προσφέροντάς μας παράλληλα μια σειρά ανατροπών κι εκπλήξεων που δεν περιμέναμε και που προσδίδουν επιπλέον ενδιαφέρον στο όλο αφήγημα, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για το πως τελικά θα ολοκληρωθεί στο μέλλον.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alex Aster
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-5686-7