Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΔΥΟ ΕΧΘΡΟΙ. ΕΝΑ ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ. ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ.
Η 28χρονη Τζόρτζια Στάντον κάνει μία νέα αρχή έπειτα από ένα σκληρό διαζύγιο που της κόστισε σχεδόν τα πάντα – το σπίτι της στη Νέα Υόρκη, τα καλλιτεχνικά της όνειρα και την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους. Επιστρέφοντας όμως στο Κολοράντο και στο σπίτι της προγιαγιάς της, Σκάρλετ Στάντον, φημισμένης συγγραφέως αισθηματικών μυθιστορημάτων, όλα στη ζωή της θα αλλάξουν.
Όταν ο Νόα Χάρισον, το παιδί-θαύμα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το ημιτελές κύκνειο άσμα της Σκάρλετ Στάντον, οι φιλοδοξίες του συγκρούονται με τις αναμνήσεις και τα τραύματα της Τζόρτζια. Το να βρει ένα ταιριαστό τέλος για το βιβλίο της αγαπημένης του συγγραφέως είναι μία μεγάλη πρόκληση, αλλά το να αντιμετωπίσει την όμορφη, πεισματάρα, κυνική δισέγγονη είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Η χημεία ανάμεσα στην Τζόρτζια και τον Νόα είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως, όσο ξετυλίγουν την ιστορία της Σκάρλετ, η Τζόρτζια επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα στον έρωτα δεν πάνε ποτέ καλά. Θα πρέπει να κρατήσει τον Νόα σε απόσταση όχι μόνο από την ίδια, αλλά και από το χειρόγραφο της προγιαγιάς της.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Ψυχογιός έφεραν στα χέρια μας ένα ακόμα ρομαντικό σύγχρονο μυθιστόρημα της πολύ αγαπημένης του κοινού, Rebecca Yarros, η οποία δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια ούτε συστάσεις. Διαθέτει μια εξαιρετικά καλή πένα, ξέρει πολύ καλά πως να στοχεύει στο συναίσθημα των αναγνωστών της και πως να αγγίζει την καρδιά και την ψυχή τους, και το "Ό,τι αφήσαμε μισό" δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, βγάζοντάς μας έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας και κάνοντάς μας να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, όχι μόνο για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, αλλά και το τι μπορεί να έχουμε μέσα στην καρδιά μας, που ακόμα κι αν μένει καλά φυλαγμένο, καθορίζει όλη μας την ύπαρξη.

Η Τζόρτζια Στάντον έχει μόλις βγει από ένα πολύ σκληρό κι επίπονο διαζύγιο, που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της και της κόστισε σχεδόν τα πάντα, με την ίδια να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους. Ξεκινώντας και πάλι τη ζωή της από την αρχή, επιστρέφει στο σπίτι της προγιαγιάς της, Σκάρλετ, που υπήρξε φημισμένη συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων, κι αυτό είναι που θα φέρει τα πάνω κάτω. Ο Νόα Χάρισον, συγγραφέας φαινόμενο, έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το κύκνειο άσμα της Σκάρλετ, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εκείνον, αλλά που δεν αρέσει και τόσο πολύ στην Τζόρτζια, αφού την οδηγεί σε σύγκρουση με το παρελθόν της και με όλα όσα την πληγώνουν. Ανάμεσά τους υπάρχει έντονη χημεία και κανείς απ' τους δυο τους δεν μπορεί να το αρνηθεί, ωστόσο, η Τζόρτζια δεν είναι τόσο πρόθυμη να παραδοθεί στα συναισθήματά της, και τα γράμματα της Σκάρλετ, που την "ταξιδεύουν" στο παρελθόν της, την κάνουν να αισθάνεται ακόμα πιο ανασφαλής, με τον χρόνο να την πιέζει.

Το συγκεκριμένο βιβλίο σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να διαβάζεις δύο διαφορετικά βιβλία σε παράλληλο χρόνο, όπως ακριβώς, δηλαδή, γίνεται και η αφήγηση των δύο ερωτικών ιστοριών μας, με τη συγγραφέα να μας μεταφέρει πότε στη μία, ταξιδεύοντάς μας στο παρελθόν, και πότε στο παρόν, επαναφέροντάς μας στο σήμερα. Και παρά το ότι δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ίσως φαίνεται, καταφέρνει να διατηρήσει μια πολύ καλή ισορροπία στη ροή της αφήγησης και στη μετάβαση απ' το ένα χρονικό πλαίσιο στο άλλο. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την αφήγησή της στα δύο αυτά διαφορετικά χρονικά πλαίσια, προσαρμόζοντας την αφήγηση στο ύφος που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε μία απ' αυτές -πιο ποιητική και ρομαντική στο παρελθόν, πιο σύγχρονη και φρέσκια στο παρόν.

Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με δύο ζευγάρια, είναι λογικό ένα απ' αυτά να κλέβει περισσότερο την προσοχή των φώτων πάνω της, και στην προκειμένη περίπτωση, το ζευγάρι που το πετυχαίνει αυτό είναι το δίχως άλλο η Σκάρλετ και ο Τζέιμσον, με την αγάπη τους να είναι από εκείνες που ξέρεις πως έρχονται μόνο μια φορά στη ζωή σου, και με τον Τζέιμσον να είναι από εκείνους τους άντρες που εύχεσαι να υπάρχουν περισσότεροι σαν κι αυτόν στον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο επειδή είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, αλλά εξαιτίας του τρόπου που μπορεί και αφοσιώνεται σε ό,τι αγαπά. Και η Σκάρλετ, όμως, είναι από τις γυναίκες εκείνες που δεν γίνεται να μην λατρέψεις, τόσο λόγω του ότι ξέρει να στέκεται στο ύψος της και να υπερασπίζεται τα θέλω της, όσο και γιατί αποτελεί πρότυπο ψυχικού και πνευματικού σθένους.

Περνώντας στους Τζόρτζια και Νόα, η δική τους ιστορία περιλαμβάνει κάπως πιο πεζά προβλήματα που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν απολαμβάνεις το μεταξύ τους ερωτικό δράμα. Απλά, είναι τοποθετημένο σε μια διαφορετική βάση και κατά συνέπεια είναι λίγο πιο κοινότοπο. Ανάμεσά τους, σίγουρα η Τζόρτζια είναι εκείνη που κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον μας, κυρίως λόγω του παρελθόντος της και των ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει και που σχετίζονται με τον πρώην σύζυγό της αλλά και με τη μητέρα της, με την οποία έχει μια ιδιόρρυθμη σχέση, όπου είναι πολύ όμορφα γραμμένα και με βαθιά ενσυναίσθηση και αντικατοπτρίζουν όλη της την προσωπικότητα, καθώς και τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και τελικά πράττει.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι σαφέστατα πιο αργό ως προς την εξέλιξή του, αφού η συγγραφέας χτίζει σταδιακά την ιστορία της Σκάρλετ, που είναι κι αυτή που ευθύνεται για την έναρξη της ιστορίας της Τζόρτζια, κάτι που δεν θα έλεγα πως αποτελεί μειονέκτημα, αλλά που μας αφήνει να μπούμε πιο βαθιά μέσα στην αφήγηση, βιώνοντας στο έπακρο κάθε κομμάτι αυτής. Από ένα σημείο κι έπειτα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες, δραματικές, βαθιά συγκινητικές, ενώ σε ό,τι αφορά την ιστορία του παρελθόντος, καταφέρνει να αξιοποιήσει άψογα όλα τα δεδομένα που συνθέτουν την δεκαετία του '40, αλλά κι εκείνα που αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον καθοριστικό ρόλο αυτού στις εξελίξεις. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο, που στην κορύφωσή του μας φέρνει αντιμέτωπους με μια ανατροπή που σίγουρα δεν την περιμέναμε, αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη αίσθηση που δύσκολο μπορούμε να ξεχάσουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rebecca Yarros
Μεταφραστής: Χόνδρου Ιωάννα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-01-5660-7