Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας και την Voyons Voir, την ομαδική έκθεση «Στα ίχνη της Αφροδίτης, πλοηγώντας, κολυμπώντας, σχεδιάζοντας» με έργα των Dominique Castell, Chloé Paré και Clare Poolman. Την έκθεση, που εγκαινιάζεται την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024, στις 19:30μ.μ., στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανική Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.
Το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024, η Dominique Castell επισκέφτηκε αρκετές φορές τα Κύθηρα ακολουθώντας τα χνάρια της γέννησης της Αφροδίτης. Εμπνευσμένη από τις επισκέψεις της φιλοτέχνησε μία σειρά έργων που εκτίθενται στo Πολιτιστικό Κέντρο της Περιφέρειας στην 21 bis Cour Mirabeau στο Aix-Provence. Σε μία προσπάθεια επέκτασης του έργου της, η Voyons Voir συνεργάστηκε με τις Σχολές Καλών Τεχνών στη Μασσαλία και στην Αθήνα, καθώς και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προκειμένου να οργανώσουν ένα cross-residency μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για δύο αποφοίτους των σχολών τεχνών. Δημιουργώντας μία πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης, στόχος του προγράμματος είναι να καθιερωθεί ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Γάλλο και Έλληνα καλλιτέχνη, με αφετηρία την εμπειρία της καλλιτεχνικής διαμονής τους.
Το 2024 οι καλλιτέχνιδες Chloé Paré και Clare Poolman επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παράλληλων καλλιτεχνικών διαμονών διάρκειας ενός μήνα, σε Μασσαλία και Ρόδο αντίστοιχα. H Chloé Paré, φιλοξενούμενη καλλιτέχνης (residence) στη 'voyons voir art contemporain et territoire,' μεταγράφει αστρικά και αισθητηριακά αντικείμενα, βιώματα και μηχανισμούς με έδρα τη Μασσαλία. Η Clare Poolman, από την άλλη, διερευνά εκτυλισσόμενες γραμμές, γράμματα και χαρτογραφήσεις υπό το φως της γνωριμίας της με τη Ρόδο.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Το project αφορά σε πολυειδείς εννοιολογικές παραπομπές γύρω από τους συμβολισμούς της μυθικής θεάς Αφροδίτης και των Κυθήρων και έχει αποδοθεί με ευαισθησία από τις τρεις καλλιτέχνιδες με την αισθητική της σύγχρονη καλλιτεχνικής τους έκφρασης και μέσα από ποικίλες εικαστικές γραφές. Είναι γνωστό ότι ο μύθος της Αφροδίτης και το νησί των Κυθήρων είναι ένας τόπος με πλούσιους συμβολισμούς από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και έχει απασχολήσει εικαστικούς καλλιτέχνες (Watteau, Μ. Χάρο), ποιητές (Μποντλέρ, Ουράνη), συγγραφείς (Ουγκώ, Βολταίρο), σκηνοθέτες (Αγγελόπουλο) και μουσικούς (Κατσαρό)».
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου