Η διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολείο είναι από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς. Είναι μάθημα δύσκολο, οι μαθητές δεν το αγαπούν, χάνονται μέσα στην πληθώρα των γεγονότων και των χρονικών περιόδων, και δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα περασμένα.
Η έκδοση του βιβλίου της Μαρίζας Ντεκάστρο 2194 ημέρες πολέμου: 1 Σεπτεμβρίου 1939-2 Σεπτεμβρίου 1945 είναι η αφορμή για να συζητήσουμε για τη διδακτική του μαθήματος της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια αλλά και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει λογοτεχνικά κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, προφορικές ιστορίες, μαρτυρίες, αναμνήσεις, χάρτες και γεγονότα από την κοινωνική, την πολιτική και τη στρατιωτική επικαιρότητα στην Ελλάδα και τον κόσμο, δίνοντας μια κατά το δυνατόν σφαιρική εικόνα για το τι συνέβαινε εκείνες τις 2194 ημέρες.
Το περιεχόμενο του βιβλίου και η εικονογράφηση φιλοδοξούν να αποτελέσουν εργαλείο συζήτησης ώστε οι μαθητές:
• να μάθουν τι συνέβαινε στην Ελλάδα και στον κόσμο την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,
• να κατανοήσουν ότι μέσω ποικίλων πηγών μαθαίνουμε για την πολιτική ιστορία και για τις ιστορίες των ανθρώπων,
• να κατανοήσουν τη σημαντική θέση της ιστορικής μνήμης, της αυτογνωσίας, της γνώσης της Ιστορίας για την κατανόηση του παρελθόντος.
Με τη συγγραφέα συζητούν η Χρύσα Κουράκη, μέλος ΕΔΙΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Γιούλη Χρονοπούλου, εκπαιδευτικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Πότε: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024, στις 19.00μ.μ.
Το webinar πραγματοποιείται ΔΩΡΕΑΝ μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Στους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση, κάντε ΚΛΙΚ παρακάτω:
https://us06web.zoom.us/j/86527967046?pwd=lAtTI63FUHMjG3l8LWHZDGahJs4Mg7.1
Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα:
Meeting ID: 865 2796 7046
Passcode: 995259
Meeting ID: 865 2796 7046
Passcode: 995259
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου