Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Οκτώβριος του 1915, Σαλονίκη.
Όταν η Ραχήλ το σκάει από το σπίτι της για να φωτογραφίσει τα γαλλικά πλοία που αγκυροβολούν στο λιμάνι, δε φαντάζεται πως η πόλη της σύντομα θα μεταμορφωθεί σε ένα πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι. Όταν ο Στεφάν αποβιβάζεται σε αυτή την εξωτική πόλη της Ανατολής, δεν υποψιάζεται την απελπισία που θα ζήσει στο Ζέιτενλικ, το στρατόπεδο όπου «θερίζουν» η ελονοσία και ο τύφος. Κι ας λένε πώς στο Μακεδονικό Μέτωπο ο πόλεμος μοιάζει με γιορτή.
Ενώ ο φακός της Ραχήλ αιχμαλωτίζει τα μύχια μυστικά των πελατών της, το επιδέξιο χέρι του Στεφάν ράβει κι επουλώνει τις ανθρώπινες πληγές. Σίγουρος για την ομορφιά του, την εξαργυρώνει αβίαστα στα καφέ σαντάν της πόλης.
Ένας τραυματισμός, ωστόσο, τον καταδικάζει σε μια ζωή γεμάτη απομόνωση και θλίψη. Ώσπου, χάρη στον φίλο του τον Αντρέ, θα ανακαλύψει μία ομάδα ανθρώπων, «μικρών θεών», που υπόσχεται μια νέα ζωή.
Ένα οδοιπορικό στη γοητευτική Θεσσαλονίκη των αρχών του εικοστού αιώνα. Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν το πρόσωπό τους αλλά συνέχισαν να αγωνίζονται, να ονειρεύονται και να ερωτεύονται. Μια ιστορία για όλους εκείνους που κρύβουν τόση αγάπη μέσα τους ώστε να γίνονται «μικροί θεοί» για τους άλλους.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως, όπως έχω αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν, τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αναγνωστικών μου προτιμήσεων. Δεν τα απορρίπτω, σε καμία περίπτωση, αλλά δεν αποτελούν την πρώτη μου επιλογή, όχι τόσο επειδή τα θεωρώ «βαριά», αλλά γιατί θέλω τα βιβλία που διαβάζω, όπου κι αν έχουν τις ρίζες τους, στο τέλος της ανάγνωσής τους να καταφέρνουν, εκτός από εικόνες, να έχουν πλημμυρίσει την καρδιά μου με συναισθήματα. Το «Ο κήπος των μικρών θεών», λοιπόν, είναι ένα από τα βιβλία αυτά.

Η ιστορία τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 1915, με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μετατρέπει την πόλη σε μια πολυπολιτισμική σκηνή όπου όλα μπορούν ν’ ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή. Η Ραχήλ, κόρη εβραϊκής οικογένειας και φωτογράφος, πηγαίνει κόντρα στους κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής, αιχμαλωτίζοντας με τον φακό της τα μύχια μυστικά των πελατών της. Ο Στεφάν, Γάλλος στρατιώτης, φτάνει στην πόλη προκειμένου να υπηρετήσει στο Μακεδονικό Μέτωπο, ένας τραυματισμός, ωστόσο, θα τον οδηγήσει στην απομόνωση και στη θλίψη, μέχρι τη στιγμή, τουλάχιστον, που θα γνωρίσει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που του υπόσχεται μια νέα ζωή.

Για άλλη μια φορά, η συγγραφέας μας προσφέρει ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής, δείχνοντάς μας το γοητευτικό, αλλά κι επικίνδυνο συνάμα, πρόσωπό της, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αντλώντας έμπνευση από τις αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν όλο το δράμα του Πολέμου, που συνέχισαν να αγωνίζονται όσα κι αν έχασαν, γιατί δεν έπαψαν στιγμή να έχουν όνειρα και ελπίδα στην καρδιά τους, η ιστορία αυτή έρχεται να αναδείξει το μεγαλείο των ανθρώπων εκείνων που όχι απλά μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους για τους ίδιους, αλλά που είχαν αρκετή αγάπη μέσα τους, ώστε να γίνουν «μικροί θεοί» για άλλους που ίσως να είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από εκείνους.

Η γραφή της Σοφίας Βόικου είναι γλαφυρή, παραστατική, ζωντανή, ρεαλιστική, μα πάνω απ’ όλα, βαθιά ανθρώπινη, γεμάτη έντονα συναισθήματα που αλληλοσυγκρούονται και μας κάνουν να γινόμαστε ένα με τους ήρωές της. Στον πυρήνα της αφήγησής της βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στην ωμή βία του πολέμου, που μπορεί ν’ αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, και στην ανθρώπινη συμπόνια, που ό,τι κι αν συμβαίνει, τροφοδοτείται από την αγάπη, την πίστη και την ελπίδα που φωλιάζει στην καρδιά μας, ακόμα και τις πιο σκοτεινές μας ώρες.

Συνοψίζοντας, το «Ο κήπος των μικρών θεών» είναι ένα κράμα ιστορικού, κοινωνικού και ρομαντικού μυθιστορήματος, με εξαιρετική αισθητική και παραστατική αφηγηματική προσέγγιση, που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας μια ολόκληρη πόλη, μια ολόκληρη εποχή, ανθρώπους που έζησαν σε αυτήν, με τον καθέναν απ’ αυτούς ν’ αφήνει το δικό του στίγμα κι αποτύπωμα στον χώρο και στον χρόνο. Μέσα από την καταστροφή, αναδεικνύεται το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και η σπουδαιότητας της έννοιας «αξιοπρέπεια», που γεννά την ελπίδα, μέσα από τις στάχτες τις οποίας μπορεί να αναγεννηθεί ακόμα και η ίδια μας η ύπαρξη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Βόικου Σοφία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2025
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-01-6054-3