Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μπορούν τέσσερα λεπτά να σου αλλάξουν τη ζωή για πάντα;
Σήμερα θα έπρεπε να είναι μια από τις χειρότερες μέρες στη ζωή της Χάντλεϊ.
Ο πατέρας της παντρεύεται στο Λονδίνο μια γυναίκα που εκείνη δεν έχει δει ποτέ. Και μόλις έχασε την πτήση της για το γάμο.
Η Χάντλεϊ ποτέ της δεν πίστευε στη μοίρα ή στο πεπρωμένο. Αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι' αυτήν: καθώς περιμένει γεμάτη βαρεμάρα στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης την επόμενη πτήση για Λονδίνο, θα γνωρίσει τον Όλιβερ. Που είναι Βρετανός. Και κούκλος. Και θα "πετάξουν" μαζί.
Η Χάντλεϊ και ο Όλιβερ, λοιπόν... Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο θα ξετυλιχτεί μια ολόκληρη ιστορία αγάπης.
Τελικά, ο έρωτας σε βρίσκει εκεί που δεν το περιμένεις!

Προσωπική άποψη:
Όταν μας ρωτάει κάποιος πως γνωριστήκαμε με τον σύντροφό μας, πολύ περισσότερο όταν τα παιδιά μας μπαίνουν κάποια στιγμή στη λογική των σχέσεων και έχουν την ίδια απορία, είναι ορισμένες φορές πολύ εύκολο να απαντήσουμε πως, "ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά". Φυσικά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ πιο εύκολο να απαντήσουμε με αυτό τον τρόπο καθώς, η όλη κατάσταση απλοποιείται ενώ παράλληλα, της προσφέρουμε μια δόση ρομαντισμού που τόσο απελπισμένα επιζητούμε όλοι μας. Μια τέτοια απάντηση μας βγάζει από την δύσκολη θέση και αντί να προσφέρουμε ανούσιες πληροφορίες, εξηγούμε αβίαστα και όμορφα απλοποιημένα ένα συναίσθημα που μόνο απλό δεν είναι. Πάνω σε αυτή την ιδέα χτίζει η Jennifer Smith την ιστορία της μέσα από την οποία δύο νέα παιδιά, στη διάρκεια 24 ωρών θα ανακαλύψουν ότι το να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά δεν είναι τόσο απίθανο ενώ την ίδια στιγμή, θα συνειδητοποιήσουν την πολυπλοκότητα πίσω από τις οικογενειακές σχέσεις.

Η Χάντλεϊ και ο Όλιβερ συναντιούνται σε μια αίθουσα αναμονής αεροδρομίου εξαιτίας μιας τυχαίας σύμπτωσης, ενός παιχνιδιού της μοίρας, μιας καθυστέρησης 4 μόλις λεπτών. Οι δυο τους ταξιδεύουν με προορισμό το Λονδίνο, εκείνος για να συναντήσει την οικογένειά του ενώ εκείνη, για να παρευρεθεί σε έναν γάμο που ποτέ δεν θέλησε να συμμετάσχει. Στον γάμο του πατέρα της με μια γυναίκα που ποτέ δεν θέλησε να γνωρίσει προσωπικά καθώς θεωρεί ότι εκείνη είναι η αιτία που η μέχρι πρότινος οικογενειακή της ευτυχία καταστράφηκε και χάθηκε κάτω από τα ίδια της τα χαλάσματα. Όσο απρόσμενη ήταν η συνάντησή τους, άλλο τόσο είναι και η οικειότητα που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Όσο εύκολη έμοιαζε η συνάντησή τους σε ένα αεροδρόμιο, άλλο τόσο εύκολο ήταν να χαθούν μέσα σε ένα άλλο. Και ενώ η μέρα στο Λονδίνο κυλάει πιο βασανιστικά απ' όσο θα περίμεναν καθώς τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά απ' ότι πίστευαν, άλλο τόσο εύκολα μπορεί ο ένας να βρει τον άλλον. Γιατί ο έρωτας δεν έρχεται πάντα εκεί που τον περιμένεις και καμιά φορά είναι δικό σου λάθος αν τον χάσεις επειδή δεν προσπάθησες ενάντια στις στατιστικές πιθανότητες.

Δεν ξέρω αν εσείς πιστεύετε στον έρωτα με την πρώτη ματιά προσωπικά όμως πιστεύω και αυτό όχι γιατί είμαι ρομαντική αλλά, γιατί κάποια στιγμή στη ζωή μου, έτυχε να το ζήσω. Και μπορώ να πω πως ήταν ότι πιο δυνατό έζησα γιατί είναι ένα συναίσθημα που σε παρασύρει ολοκληρωτικά. Και καθώς φαίνεται και η ίδια η συγγραφέας πιστεύει σ' αυτόν γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γράψει ένα τόσο όμορφο μυθιστόρημα, πλημμυρισμένο από τόσα πολλά, έντονα και αντιμαχόμενα συναισθήματα. Συναισθήματα που σε κάνουν να αναθεωρήσεις όλα όσα είσαι και όλα όσα πίστευες μέχρι τότε, συναισθήματα που σου επιτρέπουν να ανοίξεις την καρδιά σου και να δεχτείς ακόμα και την πιθανότητα εκείνη που μέχρι πριν λίγο μπορεί να σου φαινόταν ανεξήγητη και αδικαιολόγητη. Οι άνθρωποι μεγαλώνουμε και αλλάζουμε και μέσα από την αλλαγή αυτή, έρχεται η ωριμότητα η οποία δεν συνδέεται απαραίτητα με το τι κάνουμε στην δικιά μας ζωή και τις επιλογές μας αλλά, με την κατανόηση απέναντι στις επιλογές και τα συναισθήματα των άλλων. Γιατί η ζωή δεν είναι ένας τροχός που γυρίζει μόνο προς μία κατεύθυνση αλλά, προς τα εκεί που μπορεί να τον στρέψουν οι πιθανότητες.

Η συγγραφέας όμως δεν μένει μόνο στον έρωτα, όχι τουλάχιστον στον έρωτα ανάμεσα στους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές. Τους φέρνει αντιμέτωπους με τα οικογενειακά τους προβλήματα που μέχρι τώρα τους φαίνονταν ακατανόητα και δυσβάσταχτα. Τους βάζει σε μια διαδικασία σκέψης και ανάλυσης έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν πως ο εγωισμός δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, μόνο να τα δυσκολέψει αλλά πάνω απ' όλα, μπορεί να μας στερήσει πολύτιμο χρόνο με εκείνους που πραγματικά αγαπάμε, νοιαζόμαστε και μας νοιάζονται, έστω κι αν μερικές φορές οι αποφάσεις και οι πράξεις τους δεν το δείχνουν ή το κάνουν με έναν περίπλοκο τρόπο που εμείς δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε μέχρι να δεχτούμε την διαφορετικότητα αυτή. Μπορεί να μην μπορούμε πάντα να δεχτούμε με ευκολία τις αποφάσεις εκείνων που έχουμε ανάγκη και αγαπάμε όμως, ποιοι είμαστε εμείς για να πούμε ότι είναι λάθος; Η ουσία δεν βρίσκεται εκεί αλλά, στην ευτυχία ή τη δυστυχία που μπορούν να φέρουν οι αποφάσεις αυτές, ανάλογα με το αν θα είμαστε εμείς οι ίδιοι δεκτικοί απέναντί τους.

"Η Απίθανη Πιθανότητα Του Έρωτα Με Την Πρώτη Ματιά" είναι ένα μυθιστόρημα γρήγορο, ευέλικτο, ανατρεπτικό μα πάνω απ' όλα, συγκινητικό και ανθρώπινο το οποίο, αν και χαρακτηρίζεται νεανικό, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Πιστεύω ότι θα έκανε καλό σε ορισμένους γονείς να μπουν στη διαδικασία να το διαβάσουν γιατί τότε ίσως να μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα κάτω από ορισμένες συνθήκες, ποια είναι τα πράγματα εκείνα που πληγώνουν τα παιδιά τους και τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό. Και η απάντηση είναι μία! Να είναι ειλικρινείς και ξεκάθαροι γιατί ο πόνος προκαλείται όταν δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα ορισμένων πράξεών μας. Όμως και για τους νέους είναι μια επιλογή που τους δίνει ένα μάθημα που δεν είναι άλλο από το ότι, οι πιθανότητες, δεν είναι ποτέ οι ίδιες, δεν είναι ποτέ απόλυτες και γι' αυτό όταν παρουσιάζονται μπροστά μας, ακόμα κι αν θέλουμε να τις απορρίψουμε, δεν πρέπει να το κάνουμε. Μόνο τότε θα καταλάβουμε τους εαυτούς μας και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και τους άλλους, ακόμα κι αν αυτοί οι άλλοι είναι οι ίδιοι μας οι γονείς. Η ζωή είναι μικρή αλλά είναι και ωραία, αρκεί να ανοίγεις την καρδιά και το μυαλό σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Smith
Μεταφραστής: Τζαγκαράκη Ειρήνη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 266
ISBN: 978-960-461-493-6