Εδώ και κάποιο διάστημα, η βραβευμένη, ανεξάρτητη κινηματογραφική ομάδα Underworld Films, την οποία σας έχουμε συστήσει και στο παρελθόν μέσω του blog, έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα του νέου, ελπιδοφόρου project της, μια μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο, “The Dragonphoenix Chronicles: Indomitable”, βασισμένη στον κόσμο του βραβευμένου ελληνικού comic φαντασίας, "Τα Χρονικά Του Δρακοφοίνικα", δημιούργημα του Γιάννη Ρουμπούλια, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ψυχής τα Λαμπυρίσματα”.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία φαντασίας μεγάλου μήκους, που ένα μέρος της, χρηματοδοτήθηκε από το κοινό, μέσω της διεθνούς χρηματοδοτικής πλατφόρμας Indiegogo.


Ο Θάνος Κερμίτσης, σκηνοθέτης και ένας εκ των σεναριογράφων της εν λόγω ταινίας, μίλησε στο "Μεγαλείο των τεχνών" για το project, την πρόοδο και την εξέλιξή του αλλά, και για το τι περιμένουν ως ομάδα στο μέλλον.

- Θάνο, πως αποφασίσατε να γυρίσετε μια ταινία φαντασίας και μάλιστα, βασισμένη σε ένα comic;

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να παρθεί η απόφαση. Με τον Γιάννη (Ρουμπούλια) είχαμε πάντα την επιθυμία να κάνουμε κάτι τέτοιο,πάντοτε ήμαστε οπαδοί του Φανταστικού, μάλιστα γράφαμε κάποιες μικρές ιστορίες με σκοπό να γίνουν μικρού μήκους,ωστόσο δεν προχώρησαν για κάποιο λόγο. Μέχρι που το 2011 αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα γράφοντας το σενάριο για τον "Αδάμαστο". Θεωρήσαμε ό,τι όντας νέοι Κινηματογραφιστές, θα θέλαμε να δώσουμε κάτι καινούριο και παράλληλα διαφορετικό στο κοινό. Να σημειωθεί ότι η ταινία είναι τοποθετημένη στον Κόσμο του κόμικ και δεν αποτελεί μεταφορά του κόμικ. Απλά υπήρχε ένα όμορφο και πλούσιο υπόβαθρο από το κόμικ για τον Κόσμο στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία μας, που θα ήταν κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε. Σε γενικές γραμμές, για να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα μας ώθησε περισσότερο η Θέληση, η Αγάπη για αυτό που κάνουμε και κυρίως η Πίστη για το όλο project. Κάτι που τελικά μεταδόθηκε και στους ηθοποιούς μας αλλά και σε όλους όσους δουλεύουν για αυτή την ταινία και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό κάτω από δύσκολες συνθήκες,χωρίς χρήματα  σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.


- Δεν θεωρείς ότι είναι κάπως ριψοκίνδυνο το να μπει κανείς στην διαδικασία να γυρίσει στην Ελλάδα μια ταινία φαντασίας, πόσο μάλλον όταν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, δεν είναι όμοια με εκείνα των ξένων παραγωγών;

Φυσικά και είναι ριψοκίνδυνο, για άλλους αστείο ή δύσκολο ή ακατόρθωτο. Ωστόσο όπως συνηθίζω να λέω, εξαρτάται πάντα μα πάντα από την Ιστορία που έχεις να πεις  Είναι λογικό όταν ακούει κάποιος τον όρο "ταινία φαντασίας", το μυαλό του να πηγαίνει στα μεγάλα blockbuster των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Όμως θεωρώ πως μπορεί να ειπωθεί και μια ιστορία με ελάχιστα χρήματα,μια ιστορία που να έχει να πει κάτι, να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αλλά και να σέβεται το είδος που εκπροσωπεί χωρίς να στοχεύει στον εύκολο εντυπωσιασμό. Είναι και μια πρόκληση αν θέλεις, του πως θα χειριστείς κινηματογραφικά την ιστορία σου, ώστε να περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία... με μηδαμινό budget αλλά να φαίνεται σαν να γυρίστηκε με μεγαλύτερο. Στην περίπτωση μας, από το στάδιο της γραφής του σεναρίου ήμασταν προσγειωμένοι και ρεαλιστές γνωρίζοντας τι μπορούσε να γίνει και τι όχι (λόγω οικονομικών δυνατοτήτων) αλλά φυσικά και του τι θέλαμε να πει η ιστορία. Έτσι δώσαμε έμφαση στους χαρακτήρες και στην ιστορία γενικά, της οποίας το Θέμα θεωρώ ότι είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο γιατί μιλά για την Αδάμαστη Θέληση του Ανθρώπου να συνεχίζει να παλεύει για αυτό που αγαπά χωρίς να τον σταματούν οι δυσκολίες και χωρίς να γονατίζει σε κανέναν. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά (δεν θα πω συνεργάτες γιατί πλέον είμαστε μια δεμένη ομάδα, μια Συντροφιά αν θέλετε...) οι οποίοι δουλεύουν για την ταινία αφιλοκερδώς, με πολλή όρεξη και αγάπη και πάνω απ'όλα πίστη, κάτι που πιστεύω θα φανεί και στο τελικό αποτέλεσμα.


- Φαντάζομαι πως όταν έχεις να κάνεις με μια θεματολογία της οποίας η δράση εξελίσσεται σε διαφορετικό χώρο και χρόνο από τον δικό μας, το όλο εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους τόπους των γυρισμάτων;

Όταν έχεις να κάνεις με μια ταινία η οποία εκτυλίσσεται σε μια διαφορετική εποχή από την δική μας, πάντα έχεις να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες εύρεσης των κατάλληλων χώρων (και όχι μόνο) που θα πείσουν και θα ταξιδέψουν τον Θεατή κάπου αλλού. Βέβαια στην περίπτωση μας, όπου η ταινία εκτυλίσσεται σε μια Φανταστική Εποχή τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα αλλά και λίγο πιο απλά καθ'ότι δεν ακολουθείς συγκεκριμένες νόρμες, παρά αυτές που σου υπαγορεύουν τα στοιχεία που έχεις για τον Κόσμο στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Στον "Αδάμαστο" η ιστορία λαμβάνει κυρίως χώρο στην ύπαιθρο καθ' ότι ακολουθεί το ταξίδι του κεντρικού χαρακτήρα πίσω στον τόπο του. Επιλέξαμε επομένως τοποθεσίες που όσο γίνεται να μην παραπέμπουν σε Ελληνικό Τοπίο αλλά να υποστηρίζουν την ιστορία αισθητικά. Φυσικά λάβαμε υπόψη μας και την πρόσβαση καθ' ότι λόγω budget δεν έχουμε την δυνατότητα για πολλά γυρίσματα εκτός Αττικής. Η Ελλάδα έχει απίστευτα τοπία που ορισμένοι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους και είναι κρίμα που δεν είχαμε την ευκαιρία να τα εκμεταλλευτούμε. Ακόμα και μέσα στην Αττική έχουμε όμως πολύ όμορφες τοποθεσίες που είναι κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας και δεν τις είχαμε αντιληφθεί... μέχρι τώρα.


- Όταν ξεκινήσατε τα γυρίσματα της ταινίας, στραφήκατε για χρηματοδότηση στο κοινό μέσω του Indiegogo. Πώς και πήρατε αυτή την απόφαση;

Ήταν αρκετά απλό. Μια ταινία τέτοιου είδους, όσο και να προσπαθήσεις να την κάνεις φτηνά, πάντα θα έχει κάποια έξοδα και απαιτήσεις. Άρα πρέπει να βρεις κάποια χρήματα. Βρισκόμαστε σε περίοδο Κρίσης, όλα είναι δύσκολα, πόσο μάλλον για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Και με ένα τέτοιο project δεν θεωρήσαμε συνετό (σε πρώτη φάση) να προσεγγίσουμε κάποια εταιρία κλπ, λόγω της "ριψοκινδυνότητας" που ενδεχομένως να απέπνεε ένα τέτοιο project. Άρα στραφήκαμε κατευθείαν στο κοινό μέσω του Indiegogo και της μεθόδου του crowdfunding, κάτι που έγινε πρώτη φορά μέσω του Indiegogo για μεγάλου μήκους ταινία στην Ελλάδα.


- Υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση από τον κόσμο;

Δεν φτάσαμε τον αρχικό μας στόχο μεν, όμως η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ θετική τόσο από Ελληνικό κοινό όσο και από ανθρώπους του Εξωτερικού, οι οποίοι μάλιστα έκαναν πολύ σημαντικές συνεισφορές δίνοντας μας ακόμα περισσότερο Θάρρος και Θέληση να συνεχίσουμε. Για την ακρίβεια, χωρίς την οικονομική βοήθεια του κόσμου (η οποία κάλυψε κυρίως το ενδυματολογικό κομμάτι της ταινίας), δεν θα ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε καν τα γυρίσματα. Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας και σύντομα μάλιστα όσοι είχαν συνεισφέρει μέσω του Indiegogo, θα λάβουν και τα διάφορα "δωράκια" που δικαιούνται (αφίσες, production photos κλπ). Γενικώς πάντως υπάρχει μια θετική ανταπόκριση από όλο τον κόσμο που παρακολουθεί την πορεία της ταινίας και την στηρίζει, μέσω και της επίσημης σελίδας μας www.indomitablemovie.com αλλά και μέσω της σελίδας της ταινίας στο facebook: www.facebook.com/indomitable


- Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε ποια στάδιο βρίσκονται τα γυρίσματα της ταινίας;

Αυτή τη στιγμή έχουμε γυρίσει περίπου το 60% της ταινίας και συνεχίζουμε, με αργούς ρυθμούς σχετικά γιατί έχουμε μπει στα δύσκολα κομμάτια της παραγωγής που απαιτούν αρκετή προετοιμασία και προσοχή. Ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε τελειώσει τα γυρίσματα και να μπούμε γερά στο post production, ώστε να προλάβουμε κάποια φεστιβάλ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προβληθεί η ταινία και να την δει ο κόσμος.

- Έχετε προσεγγίσει κάποιες εταιρείες διανομής ή, είναι κάτι που σκοπεύεται να κάνετε στο μέλλον; 

Είναι στα μελλοντικά σχέδια μας ναι, απλά θέλουμε να είναι 100% έτοιμη η ταινία ώστε να την παρουσιάσουμε ως κάτι ολοκληρωμένο. Σκεφτόμαστε όσο πιο θετικά μπορούμε.


- Πιστεύεις ότι ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, η φαντασία και η δημιουργικότητα, είναι αρκετά για να υπερνικήσουν τα όποια εμπόδια;

Αν δεν το πίστευα δεν νομίζω να έπαιρνα ποτέ απόφαση να κάνω μια τέτοια ταινία, όπως επίσης και κανείς από τους ανθρώπους που συμμετέχουν δεν θα ήταν ακόμα μαζί μας. Αν ξέρεις τι θέλεις, αν το αγαπάς, αν πιστεύεις σε αυτό πρέπει να το κυνηγήσεις και να μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Και όσα εμπόδια και να συναντήσεις και να πέσεις, απλά σφίγγεις τα δόντια, σηκώνεσαι και προχωράς.

- Ποια είναι τα όνειρα της ομάδας για το μέλλον της ταινίας;

Δεν κάνουμε μακρινά όνειρα, περισσότερο βραχυπρόθεσμους στόχους βάζουμε. Γενικά προσπαθούμε να πατάμε στην γη, να βάζουμε το κεφάλι κάτω και να δουλεύουμε κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αρχικά θέλουμε με το καλό να ολοκληρώσουμε την ταινία και έπειτα να παλέψουμε να βρει τον δρόμο της σε κάποια αίθουσα σε κάποιο φεστιβάλ,οτιδήποτε, γενικώς να την μοιραστούμε με το κοινό, που ελπίζουμε να μείνει ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα.

Το official teaser trailer της ταινίας:


Η επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας:

Η σελίδα της ταινίας στο Facebook:

Συντελεστές:
Σκηνοθέτης: Θάνος Κερμίτσης
Σεναριογράφοι: Θάνος Κερμίτσης, Γιάννης Ρουμπούλιας, Γιάννης Τζουβελέκης
Παραγωγή: Θάνος Κερμίτσης, Avalon Productions
Ηθοποιοί: Γιάννης Ρουμπούλιας, Μελέτης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Θάνος Κεμίτσης, Γεωργία Γιαννακούδη, Κυριάκος Κορογιάννης, Γεώργιος Μπούγος, Άρης Καπλανίδης, Κωνσταντίν Τάτση, Θάνος Λιάκος, Βασίλης Λόγγιος