Έψαχνα να δω ένα anime, μικρό, με λίγη δράση, λίγο ρομάντζο, που να μην με κουράσει και να μην με προβληματίσει ιδιαίτερα. Ρώτησα φίλους και γνωστούς και κατέγραψα τις προτάσεις τους τις οποίες και ανέλυσα. Και εκείνη την περίοδο, μου φάνηκε ιδανική επιλογή το "Highschool of the Dead" που ναι, είναι όσο creepy ακούγεται από τον τίτλο και μόνο, αλλά παρ' όλα ταύτα, αρκετά διαφορετικό από αυτό που περίμενα, καθότι δεν έψαξα και πολύ να μάθω για την υπόθεση.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Ο Daisuke Satō ξεκίνησε να γράφει το σενάριο του manga "Highschool of the Dead" το 2006, ενώ ο Shōji Satō, πολύ γνωστός καλλιτέχνης στην Ιαπωνία που έχει δουλέψει και πάνω σε πολλά hentai, ανέλαβε το κομμάτι του art. Αρχικά, τα κεφάλαια του συγκεκριμένου manga δημοσιεύτηκαν από την Fujimi Shobo στο μηνιαίο περιοδικό Monthly Dragon Age, ενώ την 1η Μαρτίου 2007, η εταιρεία βγάζει στην αγορά τον πρώτο ολοκληρωμένο τόμο, με την υποστήριξη της Kadokawa Shoten's Dragon Jr., κάτι το οποίο ίσχυσε για τους 5 πρώτους τόμους της σειράς. Τα επόμενα δύο τεύχη, τα νούμερο 6 και 7 δηλαδή, κυκλοφόρησαν αποκλειστικά από την Fujimi Shobo's "Dragon Comics Age", αφού η σειρά έπεσε σε ένα μεγάλο κενό διάστημα μεταξύ του τέλους του 2008 και του Μαρτίου του 2010, ενώ ακολούθησε ακόμα μια μικρή παύση μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2010 και ακόμα μία τον Μάρτιο του 2010. Τα δικαιώματα της σειράς manga στην Αμερική αγοράστηκαν από την Yen Press, η οποία στις 25 Ιανουαρίου 2011 κυκλοφόρησε στην αγορά τον πρώτο τόμο.

ΤΟ ANIME:
Τα δικαιώματα για τη μεταφορά του manga στη μικρή οθόνη απέκτησε η Madhouse, αναθέτοντας τον ρόλο του σκηνοθέτη στον Tetsuro Araki. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο AT-X στις 05 Ιουλίου 2010 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της έπειτα από μόλις 12 επεισόδια, βασισμένα στα πρώτα 4 τεύχη του manga, στις 20 Σεπτεμβρίου 2010. Παράλληλα, ξεκίνησε να προβάλλεται και σε πολλά άλλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα TV Kanagawa, Tokyo MX, Chiba TV, KBS Kyoto, TV Aichi, TV Saitama και Sun TV. 6 dvd και Blu-ray κυκλοφόρησαν από την μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου 2010 και 23 Φεβρουαρίου 2011, μια κίνηση που μάλλον στόχευε τους fans συλλέκτες. Για τη Βόρειο Αμερική τα δικαιώματα απέκτησε η Sentai Filmworks, ενώ για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τα δικαιώματα πήγαν στην Madman Entertainment, ενώ η Section23 Films προχώρησε αρκετό διάστημα μετά στην μεταγλώττιση της σειράς στην Αγγλική γλώσσα, σε παραγωγή της Seraphim Digital, η οποία και κυκλοφόρησε σε Blu-ray και dvd στις 28 Ιουνίου 2011. Η σειρά προβλήθηκε και στην Αγγλία, με την Manga Entertainment να κατέχει τα δικαιώματα προβολής στη χώρα. Ένα ova με τίτλο "Drifters of the Dead" κυκλοφόρησε σε μια περιορισμένη έκδοση του 7ου τεύχους του manga, στις 26 Απριλίου 2011, με την Sentai Filmworks να αποκτά τα δικαιώματα για την προβολή του στην Αμερική, αλλά και για την κυκλοφορία του σε οπτικοποιημένο δίσκο, στις 26 Νοεμβρίου 2013.

ΤΟ STORY:
Βρισκόμαστε στην Ιαπωνία του σήμερα, όπου μια μυστηριώδης και θανατηφόρα πανδημία μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι τα οποία φαίνεται πως θα οδηγήσουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε στον αφανισμό του, αφού η κατάστασή τους μοιάζει ανεξέλεγκτη. Πρωταγωνιστές της ιστορίας μια ομάδα μαθητών ενός λυκείου, δυο αγόρια και τρία κορίτσια, καθώς και η νοσοκόμα του σχολείου τους, οι οποίοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν από το σχολείο όπου έχουν αρχικά εγκλωβιστεί, προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές μέρος προκειμένου να προφυλαχθούν. Ο κόσμος μοιάζει να καταρρέει, αναρχία επικρατεί παντού και οι ίδιοι πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να επιβιώσουν, να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους, σκοτώνοντας όσα περισσότερα ζόμπι μπορούν, προσπαθώντας ωστόσο να διατηρήσουν ένα μέρος της ανθρωπιάς τους εκεί που τα πάντα έχουν κυριευτεί από τη βία, το αίμα και τον θάνατο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Προσπάθησα να συγκρατηθώ και να μην το αναφέρω πρώτο και καλύτερο, αλλά δεν μπόρεσα. Το συγκεκριμένο anime, όπως και το manga, είναι ο παράδεισος κάθε αγοριού και κάθε fanservice θεατή. Γιατί αυτό; Μα φυσικά, επειδή οι παρτσακλές πρωταγωνίστριες έχουν τεράστια βυζιά, τα οποία κάθε τρεις και λίγο βρίσκονται σε κοινή θέα, προς χάριν οφθαλμόλουτρου των αρσενικών θεατών στους οποίους, προφανώς, απευθύνεται κατά πρώτο και κύριο λόγο. Όχι ότι έχω πρόβλημα με αυτό, καθώς κάθε θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του συνδυάζει σεξ και βία, αλλά έπρεπε να το θίξω.
- Εντάξει... ας είμαστε ειλικρινής! Ο πυρήνας της main ιστορίας δεν είναι κάτι το πρωτότυπο ή το
ιδιαίτερο και φυσικά, σε καμία των περιπτώσεων, δεν μπορεί να μας εκπλήξει. Από 'κει και πέρα, όμως, δεν έχει να κάνει πάντα με την πρωτοτυπία, αλλά με την αξιοποίηση μιας ιδέας και στην προκειμένη, γίνεται με πάρα πολύ καλό και δυναμικό τρόπο. Υπάρχει συνεχής δράση και αγωνία, η αδρεναλίνη σου δεν πέφτει ποτέ και δεδομένου ότι μιλάμε για Ιάπωνες που ως γνωστόν, δεν έχουν το Θεό τους, δεν ξέρεις ποιος από τους βασικούς πρωταγωνιστές μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή. Αυτό και μόνο, καθιστά το όλο θέαμα γοητευτικό και καθηλωτικό.
- Σίγουρα στα θετικά πρέπει να προσθέσουμε το ότι οι γυναίκες, δεν είναι απλά μια διακοσμητική παρουσία. Εκτός από το να επιδεικνύουν τα κάλλη τους, αποδεικνύουν πως ο καθένας μπορεί να πολεμήσει και να είναι χρήσιμος σε μια μάχη, αρκεί να το απαιτούν οι περιστάσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους θεωρητικά αδύναμους χαρακτήρες της καθημερινότητας, που μπροστά στο άγριο, μετατρέπονται σε ήρωες, κόντρα σε στατιστικά και προβλέψεις.
- Όχι, δεν υπάρχει καμία ωραιοποίηση. Το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα
της ιστορίας είναι σκοτεινό και δυστοπικό, ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος όπου τα πάντα καταρρέουν και χάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες της ακραίες έκρηξης της ανθρώπινης, και μη, βίας, μετατρέποντας το θέαμα σε μια σκληρή splatterιά με τόνους αίμα, πτώματα και όχι αρώματα. Και ναι, το ομολογώ, σε προσωπικό επίπεδο, από μια εκπομπή αυτής της θεματολογίας κι αισθητικής, αυτό περιμένω να δω για να ικανοποιήσω τα αρρωστημένα ένστικτά μου.
- Μην ξεχνιόμαστε... υπάρχει και το ερωτικό θεματάκι το οποίο ωστόσο μένει σε εκκρεμότητα εξαιτίας του φινάλε που έχει η σειρά, αφού ο Takashi, ο main αντρικός χαρακτήρας της σειράς, έχει ένα crush για την Saeko, η οποία τον παράτησε στο παρελθόν για τον φίλο του, και που φαίνεται μέσα στην δυστυχία της να ανταποκρίνεται στην τεστοστερόνη που εκείνος ξαφνικά εκπέμπει, ενώ την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα θηλυκά εκπέμπουν φερορμόνες για εκείνον που δεν περνάνε απαρατήρητες, πόσο μάλλον, αδιάφορες.
- Βέβαια, επειδή είναι anime και όχι blockbusterιά του Hollywood, η σειρά περνάει και τα μηνύματά
της, με τρόπο απλό και άμεσο, χωρίς να μας κάνει να αισθανόμαστε καταπίεση και κυρίως, χωρίς να υποσκελίζει τη δράση και την περιπέτεια που είναι και το βασικό ζητούμενο του μέσου θεατή. Θίγει θέματα όπως η ανθρωπιά και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να την διατηρήσουμε κάτω από καταστάσεις που δημιουργούν πίεση και απειλούν τη ζωή σου, την σημασία της ενότητας μπροστά σε έναν κοινό σκοπό, αλλά και την αποδοχή αυτού που είσαι, χωρίς να προσποιείσαι κάτι άλλο, πράγμα που σου προσφέρει την πραγματική ελευθερία του είναι σου.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Η σειρά έχει ένα opening το οποίο έχει τον ίδιο τίτλο με αυτήν, από τους Kishida Kyoudan και Akeboshi Rockets. Το ending κάθε επεισοδίου, ωστόσο, είναι διαφορετικό, αν και όλα ερμηνεύονται από την Maon Kurosaki. Το CD με τα τραγούδια της σειράς κυκλοφόρησε στις 18 Αυγούστου 2010 από την Geneon Universal Entertainment, το οποίο και περιελάμβανε την τηλεοπτική αλλά και την instrumental version του "HIGHSCHOOL OF THE DEAD" καθώς κι ενός νέου τραγουδιού με τίτλο, "Ripple". Ένα ακόμα CD που περιείχε και τα 12 ending themes, κυκλοφόρησε από την στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 μαζί με το επίσημο soundtrack.

Highschool of the Dead Opening



Highschool of the Dead Opening Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Mainstream περιπέτεια που βρίθει κλισέ, αλλά που δεν μπορούμε να μην χαρακτηρίσουμε ως άκρως απολαυστική. Αν μη τι άλλο, είναι ένα anime που θα σας διασκεδάσει και θα σας προσφέρει, αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να προσφέρει μια σειρά σαν κι αυτή. Βία, αίμα, πολύ θανατικό, αρρωστημένο περιβάλλον, περιπέτεια, δράση, αγωνία, διαρκείς και γρήγορες εξελίξεις, όλα μαζί σε ένα πάντρεμα που όχι μόνο αποδίδει, αλλά μέσα στην απλότητα και την κοινοτοπία του, μπορεί να ικανοποιήσει πολλά, διαφορετικά και ποικίλα γούστα. Όχι, φυσικά και δεν είναι ότι καλύτερο έχετε δει ποτέ, αλλά σίγουρα δεν θα χάσετε την ώρα σας. Άλλωστε, τα αγόρια θα απολαύσουν θέαμα ενώ τα κορίτσια, θα απολαύσουν τον Takashi που εκτός από sexy εμφάνιση και δυναμική προσωπικότητα, έχει και πολύ sexy φωνή. Όχι πως αυτά είναι επιχειρήματα, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω τα θετικά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το πολύ καλό, creepy art που υποστηρίζει άρτια το θέμα του anime. Και απ' ό,τι λέγεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο κοντινό μέλλον να δούμε και 2η season, όταν το manga θα έχει να δώσει αρκετό υλικό για κάτι τέτοιο.