Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η οικογένεια Λαγωνίκα ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Ακρόπολη. Είναι μια συνηθισμένη Κυριακή, με τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, να χαίρονται τη βόλτα τους και τα μνημεία του Ιερού Βράχου. Ο Πότης και η Μηλίτσα όμως έχουν αρχίσει να τρώγονται για περιπέτεια. Και πράγματι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τα δυο αδέλφια, μέσα από τις γκάφες τους, αλλά και χάρη στις εξαιρετικές τους ικανότητες παρατήρησης, αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι άραγε η φαντασία τους που αναζητά απεγνωσμένα υποθέσεις μυστηρίου ή μήπως κάποιος ή κάποιοι έχουν βάλει στόχο… την Ακρόπολη; Αυτή τη φορά, για να λύσουν το μυστήριο, οι νεαροί ντετέκτιβ θα πρέπει να βουτήξουν τα χέρια τους στο… χρώμα!

Προσωπική άποψη:
Η οικογένεια Λαγωνίκα επιστρέφει με ένα ακόμα βιβλίο, το τρίτο κατά σειρά, το οποίο μας αφηγείται μία ακόμα από τις περιπέτειές της. Όσοι έχουν γνωρίσει την Ελένη Σβορώνου και τους ήρωές της, από τα προ0ηγούμενα δύο βιβλία της σειράς, πρέπει να χάρηκαν ιδιαίτερα με την κυκλοφορία του "Πιάστε τους γραφιτάδες!" που αν μη τι άλλο, είναι διασκεδαστικό, σύγχρονο και κυρίως... ελληνικό. Τι εννοώ με αυτό; Ότι παρουσιάζει με οικογένεια που παρά τις όποιες ιδιοτροπίες της είναι άκρως ελληνική, έχει όλα εκείνα τα κουσούρια -ή χούγια- που αγαπάμε να μισούμε και όμως, τα έχουμε κι εμείς. Με απλά λόγια, είναι ο καθρέφτης της δικιάς μας οικογένειας, σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον, επιτρέποντάς μας έτσι να ταυτιστούμε και να αποτελέσουμε μέρος της συγκεκριμένης με μεγαλύτερη ευκολία.

Η οικογένεια Λαγωνίκα, λοιπόν, ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ακρόπολη, προκειμένου ο Πότης και η Μηλίτσα να γνωρίσουν λίγο καλύτερα την αρχαία ιστορία του τόπου τους. Οι γκρίνιες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια έξοδο, όπως και τα ευτράπελα που από συμπτώσεις, θα αποτελέσουν μέρος της λύσης ενός μεγάλου μυστηρίου. Ο Πότης και η Μηλίτσα που ψάχνουν με μανία μία νέα περιπέτεια προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους και να αποδείξουν πόσο καλοί ερευνητές εγκλημάτων είναι και η ευκαιρία τους δίνεται στον Ιερό Βράχο, όπου γκραφιτάδες κάνουν την εμφάνισή τους, επεμβαίνοντας στο αιώνιο αθηναϊκό σύμβολο χρωματίζοντάς το και προκαλώντας αναστάτωση. Πολλοί οι πιθανοί ένοχοι, ποιος είναι όμως ο πραγματικός δράστης και γιατί το κάνει αυτό;

Μια ιστορία διασκεδαστική, με αρκετά όμορφη εικονογράφηση, που αποτυπώνει και σατιρίζει σε έναν βαθμό την σύγχρονη ελληνική οικογένεια που μοιάζει να μην αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν, κι ένα μυστήριο που αναζητά λύση χωρίς να σε αφήνει απλό παρατηρητή, αλλά ζητώντας σου να συμμετάσχεις, να συλλέξεις στοιχεία και να τα αναλύσεις, έτσι ώστε να καταφύγεις σε ασφαλή συμπεράσματα, βοηθώντας τους μικρούς μας ντετέκτιβ με τον γρίφο που βρίσκονται αντιμέτωποι. Παιχνίδια μνήμης και διαδραστικά τεστ, συμπληρώνουν αυτό το ευχάριστο παιδικό βιβλίο που σκοπό εκτός από το να ψυχαγωγήσει, έχει και να διδάξει τους μικρούς αναγνώστες μερικά πράγματα σχετικά με την ιστορία του τόπου μας, με τρόπο αποδοτικό και άμεσο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Σβορώνου Ελένη
Εικονογράφηση:Λεωνίδου Νίκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδικό Βιβλίο
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 96
ISBN: 978-960-566-542-5