Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ξεκινούν οι εγγραφές για τον φετινό πρώτο κύκλο του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας που έχει τίτλο Τέχνες και Μουσική.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Εργαστήρι αυτό της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που κάθε χρόνο σημειώνεται.

Η φετινή νέα θεματολογία του Εργαστηρίου περιλαμβάνει τις επιμέρους ενότητες:

• Μουσική και χορός. Ένας ευτυχισμένος γάμος στην ιστορία της τέχνης (08, 15, 22/10/2014, 17:00μ.μ. - 19:00μ.μ.)
Νίκος Λαάρης, Πιανίστας , Διδάκτωρ του Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης.
08 Οκτωβρίου. Από το μπαρόκ στον ρομαντισμό.
15 Οκτωβρίου. Επαναστάτες και εξορισμένοι.
22 Οκτωβρίου. Νεοκλασικισμός και μοντερνισμός.

• Μουσική και θέατρο. Και εγένετο... Όπερα (29/10 - 5, 12/11/2014, 17:00μ.μ. - 19:00μ.μ.)
Πάρις Μέξης, Σκηνοθέτης, Σκηνογράφος, Κειμενογράφος.
29 Οκτωβρίου. Η όπερα στην εποχή μας.
05 Νοεμβρίου. Η δημιουργία μιας παραγωγής όπερας I: ακρόαση , ανάγνωση, μελέτη, άποψη, ύφος και τεκμηρίωση.
12 Νοεμβρίου. Η δημιουργία μιας παραγωγής όπερας II: πρόβες, κατασκευή, συντονισμός, προώθηση και παρουσίαση.

• Μουσική και ζωγραφική. Μεταμορφώσεις του Ορφέα (19, 26/11/2014, 17:00μ.μ. - 19:00μ.μ.)
Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, Καθηγήτρια μουσικής εικονογραφίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
19 Νοεμβρίου. Μεταμορφώσεις του Ορφέα Ι: Η απεικόνιση της μουσικής στην κλασική Αθήνα.
26 Νοεμβρίου. Μεταμορφώσεις του Ορφέα ΙΙ: Η απεικόνιση της μουσικής στη νεότερη Ελλάδα.

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα ειδικά σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες . Ο θεσμός διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του και εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Τα σεμινάρια διεξάγονται Τετάρτες και ώρα 17:00 έως 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία προσφέρει την υποστήριξη και το πολύτιμο αρχειακό της υλικό.

Πληροφορίες για την εγγραφή:
Από τις 24 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr είτε επί τόπου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (10:00-16:45). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι απαραίτητη η καταβολή του κόστους συμμετοχής κατά την εγγραφή. Κόστος συμμετοχής: 50€ για το σύνολο των σεμιναρίων του κύκλου του εργαστηρίου.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση. Η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 10:00 π.μ. ακριβώς.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει ολόκληρο τον κύκλο.

Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook.

Πληροφορίες:
Τηλ: 210-7282778