"Ρέκβιεμ" της Lauren Oliver

Εκείνοι προσπάθησαν να μας αφανίσουν, να μας θάψουν στο παρελθόν. Και όμως, είμαστε ακόμα εδώ. Και κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι.
Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές, οι Ανατροπείς και η κραταιά Κοινωνία των Θεραπευμένων, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και οδεύουν προς την τελική αναμέτρηση. Η Λένα αναστατώνεται από την αναπάντεχη επανεμφάνιση του Άλεξ στη ζωή της και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πρώτη της αγάπη και στον έρωτά της για τον Τζούλιαν, τον νεαρό συναγωνιστή που της έχει δοθεί ολοκληρωτικά. Δυο κόσμοι πέρα για πέρα διαφορετικοί συγκρούονται: ο κόσμος της λογικής και των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων απειλεί να συντρίψει τον κόσμο της ελεύθερης βούλησης, όπου η αληθινή αγάπη και ο πόνος συνυπάρχουν, τυραννούν μα και απελευθερώνουν.

"Υπεραιχμή" του  Thomas Pynchon

Είναι 2001 στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο ήσυχο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κατάρρευση των μετοχών των εταιρειών πληροφορικής και τα φριχτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Σίλικον Άλεϊ είναι μια έρημη πόλη, το Web 1.0 διακατέχεται από εφηβικό άγχος, η Google δεν έχει μπει ακόμη στο χρηματιστήριο, και η Microsoft θεωρείται ακόμη Αυτοκρατορία του Κακού. Μπορεί να μην κυκλοφορεί πια τόσο χρήμα, αλλά δε λείπουν οι πονηροί που γυρεύουν να αρπάξουν ένα κομμάτι απ’ ό,τι έχει απομείνει.
Η Μαξίν Τάρνοου, μια συνηθισμένη εργαζόμενη μητέρα, έχει ένα μικρό γραφείο ερευνών στο Άνω Δυτικό Μανχάταν και καταδιώκει διαφόρων ειδών μικροαπατεώνες, ακολουθώντας τον δικό της ηθικό κώδικα. Όταν αρχίζει να σκαλίζει τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών και του σπασίκλα δισεκατομμυριούχου διευθύνοντα συμβούλου της, τα πράγματα στριμώχνονται. Πολύ σύντομα βρίσκεται μπλεγμένη με έναν έμπορο ναρκωτικών, έναν ειδικό στα αρώματα που έχει ψύχωση με το αφτερσέιβ του Χίτλερ, καθώς και μέλη της ρωσικής μαφίας και διάφορους μπλόγκερ, χάκερ, προγραμματιστές και επιχειρηματίες, μερικοί απ’ τους οποίους καταλήγουν νεκροί με μυστηριώδη τρόπο. Έγκλημα, φυσικά.
Ο Τόμας Πίντσον, δίνοντας φωνή στην Εβραία μάνα που κρύβει μέσα του, μας παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του ίντερνετ, όχι τόσο μακρινή σε ημερολογιακό χρόνο, αλλά σχεδόν σε άλλο γαλαξία σε σχέση με το πού έχουμε φτάσει από τότε.

"Η άμυνα και η πτώση της Ελλάδας, 1940-1941" του John Carr

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς είπε «ΟΧΙ» στο προκλητικό τελεσίγραφο του Μουσολίνι∙ έτσι οι ιταλικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας. Η επίθεση αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας του Μουσολίνι να πετύχει μια εύκολη νίκη ώστε να ανταγωνιστεί τον Χίτλερ, που κατέκτησε τάχιστα τη Γαλλία. Θεωρητικά ο ελληνικός στρατός δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό ούτε ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια σύγκρουση, όμως ο Μουσολίνι είχε υποτιμήσει την αποφασιστικότητα των φαντάρων που πολεμούσαν για την πατρίδα τους. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η ιταλική στρατιά αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει, και οι Έλληνες μπήκαν στην Αλβανία.
Την ίδια κατάληξη είχε και η νέα ιταλική επίθεση τον Μάρτιο του 1941, με αποτέλεσμα να επέμβει ο Χίτλερ για να σώσει τον σύμμαχό του. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας στις 6 Απριλίου. Οι Έλληνες, με τη βοήθεια των βρετανικών δυνάμεων, αντιστάθηκαν σε έδαφος, θάλασσα και αέρα, αλλά κατατροπώθηκαν από τον κατά πολύ ανώτερο γερμανικό στρατό. Παρά την ύστατη προσπάθεια των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών στο στενό των Θερμοπυλών, η Αθήνα έπεσε στις 27 Απριλίου και οι Βρετανοί απέσυραν 50.000 στρατιώτες από την Κρήτη.
Ο Τζον Καρ, μέσα από το εξαιρετικό αυτό χρονικό της άμυνας της Ελλάδας, χωρίς να υποτιμά τη βρετανική βοήθεια, βασίζεται σε ελληνικές πηγές και δίνει έμφαση στις μάχες μέχρι θυσίας των Ελλήνων και στη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του φασισμού.

"Το κυνήγι της αλεπούς" της Φανής Πανταζή

Εκείνος ζει την απόλυτη ευτυχία με τη σύζυγο και το παιδί του, μέχρι την ημέρα που ανακαλύπτει ότι η αγαπημένη του τον απατά. Και τότε, από τη μια στιγμή στην άλλη, χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και όλα γύρω του γίνονται συντρίμμια. Μετά από την τραυματική εμπειρία και το επώδυνο διαζύγιο, μισεί όλες τις γυναίκες του κόσμου και μοναδικός του σκοπός από δω και πέρα είναι να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα.
Στην άλλη άκρη της πόλης, μια νέα γυναίκα ζει ανύποπτη τη δική της επίπλαστη ευτυχία, μέχρι που ανακαλύπτει το φρικτό, αποτρόπαιο μυστικό που της έκρυβε ο άντρας της. Ύστερα από τον αναπόφευκτο χωρισμό και τη βαθιά πληγή, ένα είναι σίγουρο: Η εμπιστοσύνη της στους άντρες έχει χαθεί οριστικά. Το μόνο που την ενδιαφέρει πλέον είναι η μικρή μοναχοκόρη της.
Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι δύο άνθρωποι ανταμώσουν; Πόσο ανελέητος μπορεί να γίνει εκείνος και πόσο περισσότερο μπορεί να πληγωθεί εκείνη;
Μια σύγχρονη, πραγματική ιστορία που μοιάζει με μυθιστόρημα χωρίς να είναι, με φόντο τον μαγευτικό πύργο της βασίλισσας Αμαλίας. Δυο πρόσωπα που ανακαλύπτουν πως, μερικές φορές, τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει για λογαριασμό μας η ίδια η ζωή.

"Το τραγούδι της Αννέτας" της Δήμητρας Ιωάννου

Αθήνα, σήμερα
Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.
Επτάνησα, 17ος αιώνας
Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.

"Ζωές του φθινοπώρου" του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Αθήνα, 1966
Η πλατεία Ηρώων, η οδός Ήβης, η οδός Νυμφών, τόποι και δρόμοι σαν όλους τους τόπους και δρόμους της Αθήνας, μικροί, ασήμαντοι, λυπημένοι, τυραννικοί, μα κι απέραντα τρυφεροί. Έχουν πολλή σκόνη, πολύ βάσανο, πολλές γυναίκες, πολλά παιδιά, πολλή φασαρία και πολλή σιωπή. Σ’ αυτούς τους δρόμους γεννιούνται και πεθαίνουν οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων που έρχονται κάθε δειλινό με το γλυκό αεράκι και χάνονται κάθε αυγή με τη θλιβερή σειρήνα της φάμπρικας.
Οι ελπίδες του νεαρού Λουκά, η νοσταλγία του ξεπεσμένου «Κόμη», ο αδιέξοδος έρωτας του μεσόκοπου Αγησίλαου, η γονατισμένη ζωή της εργάτριας Αργυρούλας, ο σκληρός Βλάσης και η εξαπατημένη Φροσάρα, η απογοήτευση της Άννας που ικετεύει για δυο λέξεις τρυφερές, ο φιλότιμος Σπύρος κι ο γοητευτικός Αλέκος που την πολιορκούν, αλλά κι η θεατρίνα, ο χαφιές, ο τραμπούκος, οι παπατζήδες, οι πόρνες, οι ιδρωμένοι άντρες στα μηχανουργεία και οι γυναίκες που βρίζονται στα κεφαλόσκαλα, προτού αγκαλιαστούν και σταυροφιληθούν ξανά αλλάζοντας λόγια συγγνώμης κι αγάπης.
Ζωές γλυκές και ζωές φαρμακωμένες, αξιοπρεπείς και μικρόψυχες, τραχιές και τρυφερές. Άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες ακύμαντες κι άλλες φουρτουνιασμένες. Ζωές ασπρόμαυρες, γρατζουνισμένες, φθαρμένες, μα και ζωές ανυπόφερτα νοσταλγικές.

"Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης 7: Ιστορίες από μια όχι τόσο λαμπερή TV star" της Rachel Renee Russell

Η Νίκι και το συγκρότημά της έκλεισαν δισκογραφικό συμβόλαιο με τον διάσημο παραγωγό Τρέβορ Τσέις για την ηχογράφηση του τραγουδιού τους, ενώ παράλληλα δέχεται να συμμετάσχει σε ένα ριάλιτι με πρωταγωνίστρια την ίδια. Τότε όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Θα καταφέρει με τόση πίεση και δημοσιότητα να τα βγάλει πέρα στο σχολείο; Ο μεγάλος έρωτας της, ο Μπράντον, που θα χωρέσει σε όλο αυτό; Η οικογένειά της πώς θα αντιμετωπίσει την ξαφνική εισβολή του τηλεοπτικού συνεργείου στο σπίτι; Αυτά και άλλα απίθανα συμβαίνουν για άλλη μια φορά στην αγαπημένη σας Ξενέρωτη…



"Οι κυνηγοί του θησαυρού (Βιβλίο I)" του  James Patterson

Για τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Κιντ κάθε μέρα ήταν και μια περιπέτεια, αφού με το σκάφος τους όργωναν τις θάλασσες αναζητώντας με τους γονείς τους χαμένους θησαυρούς στα βάθη των ωκεανών . Η πραγματική περιπέτεια, όμως, άρχισε όταν η μητέρα τους εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στην Κύπρο και ο πατέρας τους χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας τρομερής τρικυμίας. Τα τέσσερα αδέλφια έπρεπε να αντιμετωπίσουν επικίνδυνους πειρατές και έναν ύπουλο αντίπαλο, και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν τι συνέβη στους γονείς τους – και κυρίως αν ήταν ζωντανοί.
Από τον Νο 1 ευπώλητο συγγραφέα των New York Times New York Times έρχεται μια πρωτότυπη και περιπετειώδης σειρά, γεμάτη δράση και χιούμορ!


"Το σπίτι των μυστικών (Βιβλίο 2): Μάχη με τα τέρατα" των Chris Columbus & Ned Vizzini

Ύστερα από την τελευταία περιπέτειά τους, η ζωή στο σπίτι των Γουόκερ έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Η Ντάλια Κριστόφ έχει εξοριστεί. Και οι Γουόκερ είναι πλέον… πλούσιοι! Αλλά αυτή η αλλαγή δεν τους έφερε και την ευτυχία. Ο Μπρένταν δυσκολεύεται να κάνει φίλους στο καινούργιο σχολείο. Η Κορντίλια ανησυχεί ότι οι περιπέτειές της στα βιβλία του Ντένβερ Κριστόφ έχουν επηρεάσει το μυαλό και το σώμα της. Και η Έλεανορ το μόνο που θέλει είναι να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν.
Στο μεταξύ, ο Ντένβερ Κριστόφ ψάχνει την κόρη του, την Ντάλια, και κανένας Γουόκερ δε θα είναι ασφαλής μέχρι να τη βρει. Αντιθέτως, η οικογένεια θα βρεθεί και πάλι μπλεγμένη σ’ ένα μυστηριώδες ταξίδι μέσα στα βιβλία του Κριστόφ. Παλιοί εχθροί θα κάνουν επιλογές που θα ξαφνιάσουν και νέοι φίλοι θα δείξουν το πραγματικό πρόσωπό τους καθώς οι Γουόκερ ταξιδεύουν από τη μία άκρη στου κόσμου στην άλλη. Θα μάθουν ότι Το Βιβλίο της Καταστροφής και της Επιθυμίας δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να διαφθείρει. Και θα περάσουν ακόμη πολλές δοκιμασίες που θα φέρουν αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλον.
Η συνέχεια της απίθανης περιπέτειας των Κρις Κολόμπους και Νεντ Βιζίνι, ακόμη πιο εκρηκτική και γεμάτη ανατροπές.

"Vampire Diaries 8 - Οι Κυνηγοί 3: Τα παιχνίδια της μοίρας" της L.J. Smith

Η Έλενα έχει αντιμετωπίσει αμέτρητες προκλήσεις, κατάφερε να ξεφύγει από τη Σκοτεινή Διάσταση και να κατατροπώσει φαντάσματα, και ανακάλυψε ότι είναι Φρουρός. Ξεπερνώντας το δίλημμα Στέφαν ή Ντέιμον, είναι πια μαζί με τον Στέφαν, ενώ ο Ντέιμον, πληγωμένος από την απόρριψη, έχει απομονωθεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει. Η Έλενα είναι διχασμένη ανάμεσα στην επιθυμία της να δώσει την ψυχή του Ντέιμον και στην ανάγκη της να παραμείνει πιστή στον Στέφαν.
Έχοντας, λοιπόν, αποφασίσει ότι η καρδιά της ανήκει στον Στέφαν, βλέπει τον Ντέιμον να βγάζει τον χειρότερο εαυτό του. Στο μεταξύ, στο Ντάλκρεστ Κόλετζ συρρέουν βρικόλακες απ’ όλα τα μέρη∙ πρόκειται για την οικογένεια του Κλάους, ο οποίος έχει αναστηθεί.
Η Έλενα αποδέχεται το πεπρωμένο της και προσπαθεί να αναπτύξει τις δυνάμεις που πρόκειται να αποκτήσει ως Φρουρός. Θα είναι όμως άξια για αυτό τον καινούργιο ρόλο που αναλαμβάνει; Με το καινούργιο δίλημμα να ορθώνεται μπροστά της, η Έλενα θα καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει αυτούς που αγαπά και να μην προδώσει τον όρκο της.