Μερικοί, μόλις, μήνες έχουν περάσει από τότε που συζητήσαμε σχετικά με το "Free!", αλλά είναι αδύνατον να μην επανέλθουμε στο concept, όχι έπειτα από το τέλος της 2ης season που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, η οποία θέλω να πιστεύω πως ήταν και η τελευταία, δεδομένου το πως έπεσε η αυλαία της. Πιθανότατα να υπάρξει κάποιο OVA έτσι, για να θυμηθούμε τα παλιά, αλλά για ολόκληρη season, μάλλον δύσκολο αφού τώρα πια κάτι θα λείπει. Όπως και να 'χει, ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα season, και αρκετά διαφορετικής προσέγγισης από την πρώτη, την οποία οι γυναίκες fans σίγουρα θα απόλαυσαν ενώ οι άντρες... Βασικά, οι άντρες δεν την παρακολούθησαν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:
Η 2η season ανακοινώθηκε σχεδόν αμέσως με το που τελείωσε η προβολή της 1ης, πιθανότατα έπειτα από απειλές που δέχτηκαν οι παραγωγοί από απελπισμένες fans που δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς να βλέπουν καλλίγραμμα αγόρια να κολυμπάνε σε πισίνες. Η 2η season έκανε πρεμιέρα στις 02 Ιουλίου και έπειτα από 13 επεισόδια, ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Η σειρά προβλήθηκε στα Ιαπωνικά μέσω των δικτύων Tokyo MX, TVA, ABC, BS11 και AT-X, αλλά και από το αγγλικό ιντερνετικό δίκτυο Crunchyroll, με υπότιτλους.







ΤΟ STORY ΤΗΣ 2ης SEASON:
Το club κολύμβησης του Iwatobi επιστρέφει, με τους τελειόφοιτους Haru, Makoto και Rin να συνεχίζουν να κολυμπούν με το ίδιο πάθος, αλλά έχοντας στο μυαλό τους πως πρέπει σύντομα να αρχίσουν να κάνουν σχέδια σχετικά με το μέλλον τους, αφού η ώρα που θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν βρίσκεται πολύ κοντά. Από την άλλη μεριά, ο Nagisa και ο Rei προσπαθούν να διαχειριστούν συναισθηματικά την πίεση, αλλά και το ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα είναι πλέον τέσσερις, αλλά δύο, με την δυναμική της ομάδας να έχει αλλάξει. Η πίεση μεγάλη, οι απαιτήσεις πολλές και όλοι μοιάζουν να σπάνε κάτω από το βάρος που έχουν φορτωθεί στους ώμους τους, ειδικά ο Haru που είναι πιο μπερδεμένος από κάθε άλλον, αφού είναι ο μοναδικός που δεν έχει κάποιο όνειρο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ 2η SEASON:
- H 2η season, σε αντίθεση με την 1η, δεν εστιάζει τόσο στη σχέση μεταξύ Haru και Rin, πράγμα αρκετά λογικό δεδομένου πως όσα προβλήματα είχαν να ξεπεράσουν σε διαπροσωπικό επίπεδο, τα ξεπέρασαν με το πέσιμο της αυλαίας του προηγούμενου κεφάλαιό τους. Αυτή τη φορά, τα φώτα είναι κατεξοχήν στραμμένα πάνω στον Haru αφού αυτός είναι ο βασικός χαρακτήρας, αυτός από τον οποίον όλοι περιμένουν να δώσει αλλά εκείνος, δεν νιώθει σίγουρος πως μπορεί ή το σημαντικότερο, πως θέλει να το κάνει αφού επί της ουσίας δεν έχει στόχους, δεν έχει βρει έναν σκοπό στη ζωή του. Και ακριβώς αυτό πραγματεύεται η season. Την αναζήτηση του σκοπού μας σε αυτή τη ζωή έτσι ώστε να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.
- Αν και ορισμένοι θα περίμεναν αυτή η season να είναι κάπως πιο... sporty, μάλλον θα απογοητεύτηκαν
διαπιστώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε. Βέβαια, παρακολουθούμε περισσότερες ώρες εκπαίδευσης σε σχέση με την 1η season αλλά και πάλι, σε αγωνιστικό επίπεδο, κάτι που θα βοηθούσε την αδρεναλίνη να χτυπήσει κόκκινα, έστω και για κάποιες λίγες στιγμές, δεν συμβαίνει το ίδιο αφού όλα τελειώνουν και καταρρέουν πριν καλά-καλά προλάβουν να σηκώσουν αυλαία.
- Εντάξει... οφείλω να ομολογήσω πως το art της σειράς είναι για ακόμα μία φορά εξαιρετικό,κ διατηρώντας όλες εκείνες τις μοντέρνες αλλά και λεπτομερείς γραμμές που είναι απαραίτητες σε ένα anime όπως αυτό, προκειμένου να ξεχωρίσει. Αλλά αυτό που αγαπώ στο franchise του "Free!", είναι το πως οι δημιουργοί του παίζουν με τα χρώματα, αλλά και με τις εκφράσεις των ματιών των πρωταγωνιστών τους, χωρίς μάλιστα να καταφεύγουν σε ακραίες εκφραστικές απόπειρες, ή σε χρήση υπερτονισμένεων χαρακτηριστικών ώστε να προσδώσουν ένταση. Ακόμα και μέσα σε πιο ρεαλιστικά πλαίσια, πετυχαίνουν απόλυτα τον σκοπό τους.
- Δεν θα ισχυριστώ πως θα κλάψετε, αν και ειδικά το φινάλε της σειράς είναι απίστευτα συγκινητικό,
αλλά υπάρχουν ορισμένες στιγμές, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, πολύ έντονες και φορτισμένες συναισθηματικά τόσο που με δυσκολία δεν θα δακρύσεις, εκτός κι αν είσαι αναίσθητος. Αυτό υποθέτω πως έχει να κάνει γιατί εκείνη την ώρα, το σενάριο, παίζει με την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τα θέλω και τα πρέπει τους, κάτι που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε μαζί τους σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και κατ' επέκτασιν, να μας αγγίξει το όλο θέμα ακόμα περισσότερο.
- Τέλος, αν οι δεύτερες seasons έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό, αυτό είναι το ότι δίνεται περισσότερος χώρος και χρόνος σε δευτεραγωνιστές, αλλά και ότι κάνουν την εμφάνισή τους νέα πρόσωπα. Και στην προκειμένη περίπτωση, όλο αυτό δουλεύει πάρα πολύ καλά, ειδικά από την στιγμή που οι χαρακτήρες αυτοί βοηθάνε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους βασικούς πρωταγωνιστές, να τσαλακώσουν την εικόνα τους, να βγάλους προς τα έξω μεριές της προσωπικότητάς τους που μπορεί να μην μας είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό, ενώ λειτουργεί πολύ καλά και σε αλληλεπιδραστικό επίπεδο.

ΤΟ OST ΤΗΣ 2ης SEASON:
Το opening theme της 2ης season ακούει στον τίτλο "Dried Up Youthful Fame" και είναι ερμηνευμένο από τους Oldcodex, ενώ το ending theme είναι το "Future Fish" από τους Style Five. Αυτή τη στιγμή, και όσον αφορά τις μουσικές επιλογές της 2ης season, κυκλοφορούν σίγουρα 3 διαφορετικές cds. Η μία από αυτές είναι η official της σειράς, η δεύτερη ένα cd single από τους Oldcodex, αλλά κι ένα cd από τους Style Five, που δεν είναι άλλοι από τους ηθοποιούς που υποδύονται και τους πέντε βασικούς χαρακτήρες της σειράς, το οποίο περιέχει και τα τραγούδια του καθενός χωριστά, χτισμένα στους characters τους.


Free! Eternal Summer - Opening



Free! Eternal Summer - Opening Full Song



Free! Eternal Summer - Ending 



Free! Eternal Summer - Ending Full Song