"Άγιος ή αμαρτωλός;" του Ian Rankin

Ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην Αστυνομία του Εδιμβούργου, αν και με χαμηλότερο βαθμό απ’ αυτόν με τον οποίο αποστρατεύτηκε και ελαφρώς πικραμένος. Μια υπόθεση τριάντα χρόνων ξανανοίγει, και υποψίες για κακό χειρισμό της πέφτουν στον Ρέμπους και στην ομάδα του τότε. Ο Μάλκολμ Φοξ είναι ο αξιωματικός επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας και το πρόσωπο που θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης του παρελθόντος με το παρόν. Έχει ο Ρέμπους τίποτα να κρύψει; Είναι άγιος ή αμαρτωλός;
Ο επιθεωρητής Ρέμπους είναι ένας παλιομοδίτης αστυνομικός, με πολλές αδυναμίες αλλά πάντα ανθρώπινος. Οι αναγνώστες παρακολούθησαν τις περιπέτειές του από το 1987 όταν ήταν σαράντα χρονών μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2007 (Η συνταξιοδότησή του περιγράφεται στο Τελευταίο τραγούδι με τον Ρέμπους). Τώρα όμως επιστρέφει στο Αστυνομικό Σώμα, πιο δύστροπος και πιο βασανισμένος από τους δαίμονές του, και οι αναγνώστες επιτέλους θα μάθουν σε ποια πλευρά ανήκει ο κατηφής αντιήρωας.

"Ημερολόγιο του χειμώνα" του Paul Auster

Θαρρείς ότι αυτό δεν θα σου συμβεί ποτέ, ότι δεν μπορεί να συμβεί σ’ εσένα, ότι είσαι το μοναδικό άτομο στον κόσμο στο οποίο τίποτε από αυτά τα πράγματα δεν θα συμβεί ποτέ. Κι έπειτα, το ένα μετά το άλλο, αρχίζουν να σου συμβαίνουν τα πάντα, κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνουν σε οποιονδήποτε άλλον. 
"Είναι αναμφισβήτητο ότι δεν είσαι πια νέος. Σε έναν μήνα από σήμερα θα γίνεις εξήντα τέσσερα και, μολονότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα είσαι υπερβολικά γέρος, ότι δεν είναι αυτό που κάποιος θα θεωρούσε βαθιά γεράματα, δεν μπορείς να πάψεις να σκέφτεσαι όλους τους άλλους που δεν κατάφεραν να φτάσουν τόσο μακριά όσο εσύ. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν, και όμως συνέβησαν."
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένα συγκινητικό απομνημόνευμα, ένας καλειδοσκοπικός στοχασμός στον χειμώνα της ζωής, στα γηρατειά, στον οποίο εισέρχεται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο Auster συνθέτει ένα αξιοθαύμαστο μωσαϊκό με επίκεντρο τη μητέρα και τη δεύτερη σύζυγό του, τα δύο βασικά πρόσωπα της ζωής του, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους αναγνώστες του να αναγνωρίσουν ψήγματα της δικής τους ζωής στην ευρύτερη εικόνα που συντίθεται μέσα από τις αναμνήσεις του συγγραφέα.

"Παντοτινός έρωτας" της Nora Roberts

Ο πρώτος της έρωτας θα είναι και ο τελευταίος
Εκείνος έχει τα πάντα στο πρόγραμμα... εκτός από την Έιβερι.
Ο Όουεν Μοντγκόμερι διαχειρίζεται την οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία με σιδηρά πυγμή και άψογη οργάνωση. Οι αδελφοί του τον κοροϊδεύουν που συνεχώς φτιάχνει λίστες, όμως εξαιτίας του το Πανδοχείο Μπούνσμπορο θα ανοίξει ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το μόνο πράγμα που δεν προγραμμάτιζε ο Όουεν ήταν η Έιβερι...
Εκείνη τον ερωτεύτεται... για δεύτερη φορά.
Από την πιτσαρία της ακριβώς απέναντι από το πανδοχείο, η Έιβερι ΜακΤάβις παρακολουθεί από κοντά την εκπληκτική του ανακαίνιση – και συνειδητοποιεί ότι ο μισοξεχασμένος παιδικός της έρωτας για τον Όουεν ούτε μισοξεχασμένος είναι τελικά, ούτε τόσο παιδικός.
Ο Όουεν τώρα θα πρέπει να την πείσει ότι το πρώτο της αγόρι θα είναι και το τελευταίο της.

"Κάρμεν" της Karin Fossum

Ο επιθεωρητής Σέγερ επιστρέφει!
Το έγκλημα που καλούνται να εξιχνιάσουν ο Σέγερ και η ομάδα του αυτή τη φορά είναι απλώς ένα ατύχημα ή έτσι μοιάζει… Ένα μικρό παιδί πνίγεται σε μια λιμνούλα. Μια στιγμή απροσεξίας έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα…










"Το καταφύγιο της αγάπης" του Nicholas Sparks

Για να ξαναγαπήσεις, πρέπει να ξαναεμπιστευτείς
Η άφιξη μιας μυστηριώδους νέας γυναίκας, της Κέιτι, στο Σάουθπορτ, μια μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνα, προκαλεί ερωτηματικά. Η όμορφη Κέιτι φαίνεται αποφασισμένη να τους κρατήσει όλους σε απόσταση, όμως σιγά σιγά θα συνδεθεί με δύο ανθρώπους: την ντόμπρα γειτόνισσά της, την Τζο, και τον Άλεξ, έναν καλόκαρδο χήρο καταστηματάρχη με δύο παιδιά.
Μα καθώς η Κέιτι αρχίζει να ερωτεύεται, παλεύει με το σκοτεινό μυστικό που ακόμα την καταδιώκει... ένα μυστικό που την ανάγκασε να διασχίσει τρομαγμένη, συντετριμμένη, την Αμερική ώσπου να καταφύγει στο Σάουθπορτ. Με την όλο πείσμα υποστήριξη της Τζο, η Κέιτι τελικά συνειδητοποιεί ότι πρέπει να διαλέξει· είτε να κρυφτεί μέσα στην παροδική ασφάλειά της, είτε να ρισκάρει για να κερδίσει περισσότερα... Κι ακόμα, ότι στην πιο δύσκολη ώρα, η αγάπη είναι το μόνο αληθινά ασφαλές καταφύγιο.

"Διάλογος με τη σκιά μου" του Pedro Juan Gutierrez

Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, ο συγγραφέας, συνομιλεί με το άλτερ έγκο του, τον πρωταγωνιστή των μυθιστορημάτων του με το ίδιο όνομα, τον Πέδρο Χουάν.
Ουσιαστικά, ο χαρακτήρας Πέδρο-Χουάν παίρνει συνέντευξη από τον συγγραφέα Γκουτιέρες. Οι δυο τους έχουν μια σχέση αγάπης και μίσους, είναι αχώριστοι σαν σιαμαίοι, σαν το αγγελάκι και το διαβολάκι μέσα στον Γκουτιέρες, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.







"Η επιστροφή των Τζιχαντιστών: Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών" του Patrick Cockburn

Σε αυτό το εκρηκτικό βιβλίο, ο διάσημος ανταποκριτής στην Μέση Ανατολή, Πάτρικ Κόκμπερν αναλύει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη από τους Τζιχαντιστές μιας τεράστιας έκτασης που εκτείνεται στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Μολονότι διέθεταν τις δυνατότητες να διεξάγουν θεαματικές επιθέσεις όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οργανώσεις των Τζιχαντιστών, με πρώτη τη διαβόητη Αλ Κάιντα, δεν ήταν σημαντικές δυνάμεις με εδαφικούς όρους. Άλλωστε, η στρατιωτική τους ισχύ είχε δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα με την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν.
Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις λανθασμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι Τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός χαλιφάτου που εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας.
Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των Τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους.
Πώς πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά; Στις περιγραφές του σ’ αυτές τις σελίδες, με την συνήθη ψυχραιμία και διαύγεια και αντλώντας από την απαράμιλλη εμπειρία του ως ανταποκριτή στην περιοχή, ο Κόκμπερν αναλύει το ξεδίπλωμα μιας από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.