"Η πόλη έχει ρεπό" του Πασχάλη Πράντζιου

Ένα email που δημιουργεί παρανόηση στον παραλήπτη γίνεται αφορμή να γράψει ο αφηγητής μια παρωδία αστυνομικού μυθιστορήματος. "Η πόλη έχει ρεπό", μια πραγματικά ξεκαρδιστική ιστορία, όπου η μυθοπλασία μπλέκεται με την πραγματικότητα και οι λογοτεχνικοί ήρωες παίρνουν στα χέρια τους τη ζωή του συγγραφέα. Ο τελευταίος κλείνει το μάτι στον αναγνώστη, παίζει μαζί του χαμογελώντας και κρύβει τα μυστικά του, για να φωνάξει στο τέλος: Σας την έσκασα! Ένα βιβλίο "άλλο" απ' αυτό που δείχνει. Γιατί, όταν η πόλη έχει ρεπό, όλα γίνονται!...





"Έρωτας και αμαρτία" της Katherine Webb

Η Ρέιτσελ ξεφεύγει από τη μίζερη ζωή τής γκουβερνάντας όταν παντρεύεται έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία. Επιτέλους, θα μπορέσει να αποκτήσει το δικό της σπιτικό και να κάνει οικογένεια. Όμως, σύντομα η ζωή της παίρνει μια απροσδόκητη τροπή όταν αναλαμβάνει να κρατάει συντροφιά στον μοναχικό Τζόναθαν Άλεϊν, που βασανίζεται από τις αναμνήσεις του πολέμου και από την εξαφάνιση της νεανικής του αγάπης, της Άλις.
Η Στάρλινγκ, το έκθετο παιδί που δουλεύει τώρα υπηρέτρια στην οικογένεια Άλεϊν, αγαπούσε την Άλις σαν αδελφή της και είναι βέβαιη ότι τη βρήκε κάποια συμφορά. Είναι λοιπόν, αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια που όλοι οι άλλοι θέλουν να ξεχάσουν... Η εμφάνιση της Ρέιτσελ ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στο σπίτι των και Άλεϊν και φαίνεται ότι οι σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος θα φωτιστούν.
Πίσω από τα αψεγάδιαστα πρόσωπα της κοινωνίας του Μπαθ ελλοχεύουν καταστροφικές αλήθειες. Το θάρρος της Ρέιτσελ και της Στάρλινγκ ,να "ξεθάψουν" το παρελθόν, θα έχει πολύ ακριβό τίμημα...

"Λέων ο Αφρικανός" του Amin Maalouf

Αρχές του 1518. Ένας πρεσβευτής από τις χώρες του Μαγκρέμπ, επιστρέφοντας από προσκύνημα στη Μέκκα, πιάνεται αιχμάλωτος από Σικελούς πειρατές που τον προσφέρουν ως δώρο στον Λέοντα Ι΄, τον μεγάλο πάπα της Αναγέννησης. Ο ταξιδιώτης εκείνος λεγόταν Χασάν αλ Ουαζάν. Στη Ρώμη έγινε ο γεωγράφος Ιωάννης-Λέων των Μεδίκων, γνωστός ως Λέων ο Αφρικανός.
Ο Λέων ο Αφρικανός έζησε μια συναρπαστική ζωή, γεμάτη πάθη, κινδύνους και τιμές, ενώ οι περιπέτειές του τον έφερναν στην καρδιά των πιο σημαντικών γεγονότων του καιρού του.
Ο Αμίν Μααλούφ αφηγείται, με τη μορφή φανταστικής αυτοβιογραφίας, τη ζωή ενός υπαρκτού ιστορικού προσώπου. Και μέσα από τα μάτια αυτού του ανθρώπου της Ανατολής και της Δύσης, της Αφρικής και της Ευρώπης, προβάλλουν ανάγλυφα στιγμιότυπα από τον συγκλονιστικό 16ο αιώνα. Και ξαναζωντανεύουν πολιτισμοί, έθιμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις που ήταν και παραμένουν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Μόνο οι αγριότητες των πολέμων είναι πάντοτε ίδιες, όπως ίδια είναι και η μοίρα των ανθρώπων που τις υφίστανται.