Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έλενα Γκίλμπερτ και οι φίλοι της κατάφεραν να σώσουν το Φελς Τσερτς από τα επικίνδυνα πνεύματα αλλά με ένα επώδυνο τίμημα: τη ζωή του Ντέιμον Σαλβατόρε.
Ο θάνατος του Ντέιμον αλλάζει τα πάντα. Αυτός και ο αδελφός του, Στέφαν, ανταγωνίζονταν συνεχώς διεκδικώντας την καρδιά της Έλενας. Και τώρα, η Έλενα και ο Στέφαν μπορούν επιτέλους να είναι μαζί. Αλλά γιατί εκείνη δεν μπορεί να σταματήσει να ονειρεύεται τον Ντέιμον;
Κι ενώ η Έλενα έχει τα μυστικά της και δεν μπορεί να γιατρευτεί από την απώλεια του σκοτεινού Ντέιμον, το Κακό έρχεται και πάλι στο Φελς Τσερτς με τη μορφή ενός επικίνδυνου δαίμονα που σπέρνει την καχυποψία ανάμεσα στους φίλους και έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να σκοτώσει αυτήν και τους αγαπημένους της.

Προσωπική άποψη:
Ξεκινώντας να διαβάζω το όγδοο βιβλίο της σειράς "Vampire Diaries", από τις πρώτες κιόλας σελίδες, μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου. "Είναι σαν να το έχει γράψει άλλος άνθρωπος". Και πράγματι, όταν το σκέφτηκε λίγο καλύτερα, συνειδητοποίησα πως όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Γιατί σε αντίθεση με τα προηγούμενα εφτά βιβλία, και παρά που το συγκεκριμένο φέρει στο εξώφυλλό του το όνομα της Smith, είναι γραμμένο από Ghostwriter και όχι από την ίδια. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρέπει να αναφέρουμε πως η εν λόγω σειρά ξεκίνησε να γράφεται, έπειτα από "παραγγελία" του εκδοτικού στην Smith. Περνώντας λοιπόν τα χρόνια, και μην θέλοντας προφανώς να συνεχίσουν την συνεργασία τους, τα δικαιώματα της σειράς παρέμειναν στον εκδοτικό ο οποίος αποφάσισε να την συνεχίσει, αλλά με διαφορετική πένα.

Η Έλενα και η παρέα της, μετά τις περιπέτειες που έζησαν στην Σκοτεινή Διάσταση, έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο Φελς Τσερτς, κερδίζοντας πίσω τις ζωές τους. Παρά που οι ίδιοι έλειπαν για μήνες, και παρά τα όσα τραγικά έπληξαν την πόλη της, τα πάντα μοιάζουν να έχουν επιστρέψει στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς και εκείνοι είναι σαν να μην έφυγαν ποτέ, στα μάτια των κατοίκων, τουλάχιστον. Μοναδική πληγή, ο θάνατος του Ντέιμον, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχει αφήσει τα σημάδια του σε όλους. Κι ενώ όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν και να ξαναζήσουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, και παρά που το κακό νικήθηκε, μια νέα δύναμη κάνει την εμφάνισή της και τους απειλεί για ακόμα μία φορά, σπέρνοντας διχόνοια και καχυποψία, εντείνοντας τα συναισθήματά τους, διεκδικώντας τις ίδιες τις ζωές τους.

Σε αυτό το όγδοο βιβλίο της σειράς, συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν πολλές αλλαγές και αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη πορεία που αυτή είχε ακολουθήσει, οι οποίες φαίνεται να αποδίδουν θετικά. Το πρώτο θετικό στοιχείο, είναι η μείωση του όγκου του κειμένου. Μπορεί να απολαμβάνω να διαβάζω μεγάλα βιβλία, αλλά τα "Vampire Diaries" ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που όσα περισσότερα μας δίνουν, τόσο περισσότερο φλυαρούν. Κατ' επέκτασιν, είναι πολύ θετικό που η συγγραφέας φαίνεται να εστιάζει στην ουσία των πραγμάτων, αποφεύγοντας να μπουρδολογήσει γύρω από πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν πραγματικά. Τα σημαντικά γεγονότα που καθορίζουν την εξέλιξη της πορείας, είναι πολύ στοχευμένα, ισορροπημένα, έξυπνα μελετημένα και έχουν αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντάς μας ένα βιβλίο που διαβάζεται κάτι παραπάνω από ευχάριστα και εύκολα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, που αποτελεί παράλληλα την δεύτερη μεγαλύτερη αλλαγή, είναι πως η συγγραφέας έχει εστιάσει την προσοχή της στους χαρακτήρες και στην απόδοση του ψυχογραφήματός τους, και όχι στην δράση και την περιπέτεια. Αυτό δεν σημαίνει πως το βιβλίο είναι υποτονικό, κάθε άλλο, μάλιστα. Αλλά κακά τα ψέματα, όταν η κυρία Smith είχε κάνει τα πράγματα τόσο πολύπλοκα γι' αυτούς, και για εμάς συνάμα, έπρεπε να έρθει η στιγμή εκείνη που θα ξεκαθάριζαν τα συναισθήματά τους, θετικά ή αρνητικά, θα εξωτερίκευαν όλα αυτά που τους κρατούσαν πίσω, και τελικά, θα τους επέτρεπαν να προχωρήσουν σε ένα νέο επίπεδο και γιατί όχι, σε μια νέα σειρά περιπετειών που δεν χρειάζεται να είναι ούτε ακραία, ούτε ολοκληρωτικά καταστροφική για να κερδίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη.

Εν κατακλείδι, το όγδοο βιβλίο της σειράς κάνει την μετάβαση σε μια νέα εποχή, επιτρέποντας στους χαρακτήρες μας να ενηλικιωθούν, όχι μόνο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά, να υιοθετήσουν μια πιο σταθερή ταυτότητα και να ξεκαθαρίσουν σ' έναν βαθμό τα θέλω τους. Επιπλέον, είναι λιγότερο φλύαρο και πιο ουσιώδες, επιτρέποντάς μας να το απολαύσουμε χωρίς να κουραζόμαστε και χωρίς να αναρωτιόμαστε γιατί γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων και καταστάσεων που δεν μας πολυενδιαφέρουν, την ίδια ώρα που καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε κι εμείς μέσα μας τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές μας, αναθεωρώντας ακόμα και πράγματα που τα είχαμε για δεδομένα. Το σίγουρο είναι πως αυτή η αλλαγή, όχι απλά μου αρέσει, αλλά με βρίσκει και σύμφωνη, καθώς η σειρά μπορεί να μην ήταν κακή από την αρχή της ακόμα, αλλά χρειαζόταν έναν αέρα ανανέωσης και μια νότα πιο σύγχρονη.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L.J. Smith (Ghostwriter)
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-0395-3