Μία από τις σειρές εκείνες που ξεχώρισαν στην καλοκαιρινή season των anime, ήταν αναμφίβολα το "Tokyo Ghoul", το οποίο και βασίστηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο ευπώλητα manga της Ιαπωνίας. Οι μισοί λάτρεψαν τη σειρά, οι υπόλοιποι μισοί την μίσησαν -ή έστω δεν τρελάθηκαν-, αλλά η ουσία βρίσκεται στο ότι κατάφερε να προκαλέσει συζητήσεις και να μας κάνει όλους να ανυπομονούμε για την συνέχεια, αφού στο σημείο όπου μας άφησαν τα γεγονότα δεν είναι απλά αιχμηρό, αλλά προκαλεί και πόνο.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Tokyo Ghoul" είναι μια σειρά manga με την υπογραφή του Sui Ishida. Στις 08 Σεπτεμβρίου 2011 έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2014. Αρχικά δημοσιεύτηκε ανά κεφάλαιο στο περιοδικό των εκδόσεων Shueisha "Weekly Young Jump", κεφάλαια τα οποία συγκεντρώθηκαν αργότερα και έγιναν 14 τόμοι στο σύνολό τους, με τον τελευταίο να εκδίδεται τον Αύγουστο του 2014. Τα δικαιώματα του manga για την μεταφορά του στην αγγλική γλώσσα απέκτησε η Viz Media, με τον 1ο τόμο να ετοιμάζεται να εκδοθεί στις 16 Ιουνίου 2015. Ένα sequel με τίτλο "Tokyo Ghoul:re began" ξεκίνησε να δημοσιεύεται στις 16 Οκτωβρίου 2014 στο ίδιο περιοδικό με το αρχικό manga, ενώ ένα prequel με τίτλο "Tokyo Ghoul: JACK" ξεκίνησε να "τρέχει" στο online περιοδικό "Jump Live" τον Αύγουστο του 2014. Αξίζει ν' αναφέρουμε πως το "Tokyo Ghoul" ήταν στην 27η θέση των πιο ευπώλητων manga στην Ιαπωνία για το 2013, με πωλήσεις της τάξης των 1.666.348 αντιτύπων ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 το νούμερο αυτό είχε φτάσει στα 2.6 εκατομμύρια αντίτυπα.

ΤΟ ANIME:
Τα δικαιώματα του manga για την μεταφορά του στην μικρή οθόνη απέκτησαν τα studios Pierrot, με την σειρά να κάνει πρεμιέρα στο δίκτυο Tokyo MX στις 03 Ιουλίου 2014 και να ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, έπειτα από 12 επεισόδια. Εππλέον, προβλήθηκε μέσω των δικτύων TVA, TVQ, TVO, AT-X και Dlife. Για την Αυστραλία τα δικαιώματα προβολής της σειράς απέκτησε η Madman Entertainment, για το Ηνωμένο Βασίλειο η Anime Limited, αλλά και η Funimation που ποτέ δεν χάνει μια καλή ευκαιρία και θα κυκλοφορήσει την σειρά σε dvds στα αγγλικά. Όταν τα 12 αυτά επεισόδια ολοκληρώθηκαν, και πριν να περάσει μεγάλο διάστημα, τα studios Pierrot ανακοίνωσαν μια 2η season, το trailer της οποίας κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, η οποία και θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2015.


Tokyo Ghoul - Season 2 trailer


ΤΟ STORY:
Ο Ken Kaneki, ένα τυπικό κολεγιόπαιδο χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα εσωστρεφής, πέφτει θύμα ενός ghoul, ενός πλάσματος το οποίο τρέφεται με ανθρώπινη σάρκα και θυμίζει κάτι από δαίμονα. Βέβαια, η επίθεση του θηλυκού αυτού ghoul -με το οποίο ο Kaneki έχει βγει ραντεβού και ονομάζεται Rize Kamishiro- έχει παράδοξα αποτελέσματα αφού Kaneki μετατρέπεται ο ίδιος σε ghoul, όταν τα όργανα της Kamishiro μεταμοσχεύονται στον ίδιο έπειτα από ένα ατύχημα που σε εκείνη στοίχισε τη ζωή της και στον Kaneki, το μέλλον του όπως το φανταζόταν. Όντας ακόμα άνθρωπος, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό που είναι πλέον και στο νέο του κόσμο, αλλά και σε αυτό που ήταν και θέλει να διαφυλάξει με κάθε κόστος. Με την βοήθεια μιας ομάδας ghoul που ζούνε φυσιολογικές ζωές -χωρίς να σκοτώνουν ανθρώπους προκειμένου να τραφούν- και με την καθοδήγησή τους, ο Kaneki προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, η οποία όμως επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Αν πείτε πως ως ιδέα από μόνη της δεν είναι ενδιαφέρουσα και πως σας δεν προκαλεί την περιέργειά σας, θα είστε ή άδικοι ή ψεύτες. Αν και τα anime αυτού τους είδους δεν είναι η πρώτη μου επιλογή, καθώς τα θεωρώ ιδιαίτερα τετριμμένα και προβλέψιμα, το "Tokyo Ghoul" με κέρδισε από την πρώτη στιγμή ως ιδέα και αργότερα, όταν πλέον είχα προχωρήσει στην θέασή του, σεναριακά, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Το σενάριο είναι πάρα πολύ καλό και ισορροπεί ιδιαίτερα ικανοποιητικά ανάμεσα στις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας όπου πραγματεύεται.
- Ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία του anime, είναι το πως καταφέρνει να διαχειριστεί τους δείκτες
αγωνίας του θεατή. Γιατί η αγωνία είναι ένα συναίσθημα που βρίσκεται στα ύψη ακόμα και στα πιο άτονα επεισόδια. Ναι μεν υποθέτεις πως όλο αυτό δεν μπορεί να εξελιχθεί καταστροφικά για τους βασικούς πρωταγωνιστές -όχι ακόμα, τουλάχιστον-, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν φοβάσαι την ανατροπή, ειδικά όταν βλέπεις να ξεπαστρεύονται αρκετά σημαντικοί στην μέχρι τώρα πλοκή χαρακτήρες, έστω και θεωρητικά πιο δευτερεύοντες.
- Αν και το art του manga δεν με ξετρελαίνει, θεωρώ πως στην τηλεοπτική του μεταφορά έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Καταφέρνει, την ίδια ακριβώς στιγμή, να είναι σκοτεινό και έντονο, με το μαύρο και κόκκινο χρώμα να προσφέρουν την τέλεια αντίθεση και τονικότητα που χρειάζεται μια ιστορία όπως αυτή. Παράλληλα, τονίζεται η αντίθεση ανάμεσα στους δύο κόσμους και η γραμμή που τους χωρίζει είναι κάτι παραπάνω από διακριτή, δίνοντας έμφαση με τον τρόπο αυτό τόσο στα κοινά σημεία, όσο και στην διαφορετικότητα.
- Βέβαια, θα ήθελα οι splatter και πιο gore σκηνές να μην ήταν τόσο... συγκαλυμμένες, πράγμα όμως
που ίσως να ισχύει για την τηλεοπτική έκδοση και όχι για εκείνη του dvd, αλλά αυτό θα το ανακαλύψουμε στο μέλλον... υποθέτω. Ορισμένα πλάνα είναι πιο σκοτεινά και σκιερά απ' όσο θα έπρεπε, αλλά το φαινόμενο αυτό είναι κάτι το αρκετά συνηθισμένο στα anime, άσχετα από το είδος στο οποίο υπάγονται. Μας έχει φάει η λογοκρισία, αλλά τέλος πάντων. Παρ' όλα ταύτα, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως οι σκηνές δράσης είναι αρκετές και ιδιαίτερα δυνατές, άψογα χορογραφημένες και αποτυπωμένες στην μικρή οθόνη. 
- Όσον αφορά τους χαρακτήρες, τα πράγματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, παρά που η πρώτη αυτή season είναι αρκετά εισαγωγική. Πίσω από τον καθένα τους, υπάρχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παίζει σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα, εκείνα των απλών ανθρώπων-πιθανών θυμάτων, των ειδικών δυνάμεων που θέλουν να εξαφανίσουν τα ghoul, τα κλασσικά ghoul που ακολουθούν την φύση τους και τα ghoul εκείνα που έχουν υιοθετήσει έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής και κατά συνέπεια, συναισθήματα. Από ψυχολογικής και κοινωνικής άποψης, λοιπόν, αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
- Σε ότι έχει να κάνει με τον Kaneki, προσωπικά, έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, σκέφτομαι
πως είναι ένας αρκετά επίπεδος και άνευρος χαρακτήρας. Από την άλλη, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως παρουσιάζει εξέλιξη και πως με τον τρόπο του, επηρεάζει τους γύρω του, θετική ή αρνητικά. Όπως ήδη προανέφερα, η season αυτή ήταν αρκετά εισαγωγική -και όσοι έχουν διαβάσει το manga ξέρουν τι εννοώ-, αλλά μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως η παρουσία του, από δω και στο εξής είναι που έχει τρομερό ενδιαφέρον αφού, ουσιαστικά, αποδέχεται τη φύση του και πλέον ζει μ' αυτήν, αποκτώντας ένα νόημα κι έναν σκοπό.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Την μουσική της σειράς υπογράφει ο Yutaka Yamada, επιλέγοντας συμφωνικά, γοτθικά μοτίβα, αλλά και κάποια ηλεκτρο-ποπ στοιχεία, απόλυτα ταιριαστά με το creepy ύφος του anime, προσδίδοντας έναν αέρα μυστηρίου, απειλής και θανάτου. Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 2 mini soundtracks, με το 2ο να αποτελεί το επίσημο OST της σειράς, μέχρι αυτή τη στιγμή, αποτελούμενο από μόλις 5 κομμάτια. Το opening της σειράς, που από την πλειονότητα των anime fans χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο της season που πέρασε, κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, είναι το "unravel" από τους TK from Ling Tosite Sigure. Το ending είναι το "Saints" ερμηνευμένο από τους People In The Box, με το backround του ending να εναλλάσσεται όλη την season ανάμεσα σε δύο διαφορετικά οπτικά μοτίβα αν και με ίδια ηχητική επένδυση. Και τα δύο αυτά συγκροτήματα έχουν κυκλοφορήσει cd singles, 4 και 3 κομματιών αντίστοιχα, στα οποία έχουν συμπεριλάβει τα μουσικά αυτά θέματα, αλλά έχοντας επιλέξει και εξώφυλλα βασισμένα στην ίδια την σειρά.

Tokyo Ghoul - Opening



Tokyo Ghoul - Opening Full Song



Tokyo Ghoul - Ending 1



Tokyo Ghoul - Ending 2



Tokyo Ghoul - Ending Full Song