Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Λίαμ Ο’Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.
Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος όμως, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία – να γίνουν πράκτορες μιας μυστικής υπηρεσίας που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της. Οι τρεις νέοι γίνονται Φύλακες του Χρόνου. Αποστολή τους: να μην αφήσουν το ταξίδι στον χρόνο να καταστρέψει την ιστορία… και το μέλλον.
Όταν η Μάντι ανοίγει κατά λάθος ένα παράθυρο στο παρελθόν, ο Λίαμ ταξιδεύει σε τόπο και χρόνο που δε θα έπρεπε να πάει ποτέ. Έτσι, βρίσκεται εγκλωβισμένος εξήντα πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, στον τόπο όπου ζει και κυνηγάει ένα θανάσιμο και μέχρι τώρα άγνωστο είδος αρπακτικού. Θα μπορέσει ο Λίαμ να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τη Μάντι και τη Σαλ, προτού τον κομματιάσουν οι δεινόσαυροι; Θα τα καταφέρει χωρίς να προκαλέσει κάποια μεγάλη αλλαγή στην ιστορία, που θα διαμόρφωνε μια νέα τρομακτική πραγματικότητα για όλο τον κόσμο;

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς του Alex Scarrow, "Οι Φύλακες του Χρόνου" έχει κυκλοφορήσει εδώ και μεγάλο διάστημα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο όμως δεν είχα καταφέρει να το διαβάσω μέχρι πρόσφατα. Λάθος! Πολύ μεγάλο λάθος! Γιατί αν με το πρώτο του βιβλίο κατάφερε να με κερδίσει και να μου κινήσει το ενδιαφέρον, με το συγκεκριμένο κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και να μου προσφέρει πολύ περισσότερα απ' όσα πίστευα πως θα πετύχαινε. Αν, λοιπόν, δεν το έχετε ήδη διαβάσει και είστε fans του φανταστικού, σας συμβουλεύω να είναι μία από τις επόμενες αγορές σας, ειδικά αν ανήκετε στο εφηβικό-νεανικό κοινό, στο οποίο άλλωστε και απευθύνεται η σειρά.

Ο Λίαμ, η Μάντι και η Σαλ έχουν αναλάβει για τα καλά πλέον τον ρόλο τους ως Φύλακες του Χρόνου, έναν ρόλο που τους έδωσε παράταση ζωής καθώς ήταν γραμμένο τους να πεθάνουν πολύ νωρίτερα. Το να προσαρμοστούν, βέβαια, στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς τους που είναι αγχωτική και απαιτητική δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μέχρι τουλάχιστον την στιγμή που η Μάντι κάνει ένα μικρό λάθος που στην πράξη αποδεικνύεται πολύ μεγάλο. Ο Λίαμ ταξιδεύει σε έναν τόπο και χρόνο που δεν θα έπρεπε να έχει βρεθεί ποτέ, μην έχοντας την δυνατότητα να επικοινωνήσει με τις φίλες του, την ίδια ώρα που θα έχει μια απρόσμενη συνάντηση με ένα αιμοβόρο αρπακτικό που έχει εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, κινδυνεύοντας παράλληλα να κάνει κάτι που θα αλλάξει τραγικά την ιστορία της ανθρωπότητας, κάτι που πρέπει να αποφύγει πάση θυσία.

Για άλλη μια φορά έχουμε ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο από τον Scarrow ο οποίος μου έδωσε την αίσθηση πως την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου την απόλαυσε και την διασκέδασε περισσότερο από του πρώτου. Πολύ πιθανόν αυτό να οφείλεται στις όχι τόσο υψηλές απαιτήσεις μελέτης της ιστορίας, και της προσαρμογής και τοποθέτησής της στα πλαίσια της μυθιστορίας, ή στην παιδική αγάπη που τον συνοδεύει μέχρι και την ενήλικη ζωή του, για τους δεινόσαυρους, ένα θέμα που προσωπικά με συναρπάζει κάθε φορά που το συναντάω. Ναι, αγάπησα αυτά τα εξαφανισμένα ερπετά πριν από δεκαετίες και το πάθος μου γι' αυτά δεν έχω καταφέρει να το ξεπεράσω ακόμα και τώρα που είμαι τριάντα χρονών, και δεν νομίζω πως θα συμβεί και ποτέ.

Το κυρίαρχο στοιχείο στο δεύτερο μέρος των περιπετειών της τριάδας είναι αναμφίβολα η δράση. Δράση συνεχής, ασταμάτητη, εξίσου ενδιαφέρουσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, με συνεχείς ανατροπές που μας κρατάνε σε εγρήγορση και που δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας ούτε στο απειροελάχιστο. Το δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο είναι το χιούμορ. Χιούμορ φρέσκο, νεανικό, σύγχρονο, αλληλεπιδραστικό, που έρχεται τις κατάλληλες στιγμές για να ισορροπήσει τις καταστάσεις, να χαλαρώσει τα νεύρα, να μας διασκεδάσει και να μας ψυχαγωγήσει και κυρίως, να μας επιτρέψει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη οικειότητα με τους πρωταγωνιστές μας, χωρίς να μπερδευτούν τα λεπτά όρια ανάμεσα στην περιπέτεια και την κωμικότητα ούτε για μια στιγμή.

Ένα βιβλίο απολαυστικό, καλογραμμένο, με καταιγιστική δράση από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Ένα βιβλίο που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου παρά μονάχα όταν θα έχεις ολοκληρώσει την ανάγνωσή του. Ένα βιβλίο διασκεδαστικό και ευχάριστο που αν και έχει αρκετές ιστορικές αναφορές, είναι λιγότερο δασκαλίστικο από το πρώτο μέρος της σειράς, κάτι που του επιτρέπει να είναι πιο ανάλαφρο και ευκολοδιάβαστο και αυτό είναι κάτι που σε καμία των περιπτώσεων δεν το αναφέρω ως μειονέκτημα ή με διάθεση να υποτιμήσω το τελικό κείμενο. Αντίθετα, σας παροτρύνω για ακόμα μία φορά να το διαβάσετε και να το απολαύσετε, ζητώντας στο τέλος να είχε λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alex Scarrow
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-960-566-228-8