Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στα τριάντα ένα της, η Άμπερ προσπαθεί να χωνέψει τον χωρισμό της και νιώθει ότι τα πάντα στη ζωή της είναι άνω κάτω...
Έξαλλη με τον πρώην σύζυγό της που την απάτησε, θέλει να κάνει μια νέα αρχή...
Και, ξαφνικά, έρχεται στη ζωή της ο παθιασμένος σεφ Όσκαρ Ρέτφορντ, όταν η Άμπερ καταφέρνει να αποκτήσει τη θέση που πάντα ονειρευόταν στο εστιατόριό του.
Όμως η χαρά της δεν κρατάει πολύ· σύντομα ανακαλύπτει ότι ο Όσκαρ δεν είναι διάσημος μόνο για τα θρυλικά του πιάτα, αλλά και για τις εκρήξεις θυμού και τον εθισμό του στις απολύσεις.
Κι ενώ η Άμπερ ζει έναν παράφορο έρωτα, το παρελθόν τής χτυπά την πόρτα. Όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη ν' ακολουθήσει τη συνταγή της καταστροφής...

Προσωπική άποψη:
Βλέποντας κανείς το εξώφυλλο του "Πρωινό στο κρεβάτι", ειδικά αν μιλάμε για γυναίκες αναγνώστριες- είναι αρκετά δύσκολο ν' αντισταθείς στον πειρασμό και να μην το πάρεις στα χέρια σου. Κι αν το ξεφυλλίσεις, είναι αρκετά δύσκολο το να μην αποφασίσεις να το διαβάσεις. Μια γυναίκα στην πρώτη ηλικία της κρίσης, ανάμεσα σε έναν υπέροχο και γοητευτικό άντρα που κάθε γυναίκα θα ήθελε να έχει, και στο παρελθόν της. Κι, άραγε, ποιος θα κερδίσει; Ο νέος έρωτας ή το αεράκι που έρχεται από το παρελθόν και αναστατώνει τα πάντα; Προφανώς και το όλο σενάριο είναι κλισέ και θυμίζει Χολιγουντιανή αισθηματική κομεντί αλλά ας το παραδεχτούμε... όλοι μας λατρεύουμε τις αισθηματικές κομεντί και τις παρακολουθούμε φανατικά, ακόμα κι αν τις μισούμε. Ξέρω πως η λογική μου ακούγεται περίεργη, αλλά εκφράζει την πραγματικότητα.

Η Άμπερ, λοιπόν, που μόλις έχει περάσει το κατώφλι των τριάντα της χρόνων, βρίσκεται με τη ζωή της να είναι εντελώς στον αέρα. Ο άντρας της ήταν άπιστος, εξού κι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διαζυγίου, ψάχνει για δουλειά και χρειάζεται οπωσδήποτε κάτι να την ανανεώνει και την βοηθήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Και αυτή η ευκαιρία φαίνεται να έρχεται στο πρόσωπο του Όσκαρ Ρέτφορντ, ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς, σέξι σεφ, στο εστιατόριο του οποίο προσλαμβάνεται τελικά η Άμπερ, παρά την όχι και τόσο καλή συνέντευξη που έδωσε. Πολύ σύντομα, η Άμπερ θα νιώσει γοητευμένη από τον μυστηριώδη, νευρωτικό αυτό άντρα και θα ανακαλύψει πως η έλξη που νιώθει δεν είναι μονόπλευρη. Κι εκεί που έχει παραδοθεί σ' αυτό το νέο πάθος, το παρελθόν της τής χτυπά ξανά την πόρτα για να της θυμίσει πως είναι ακόμα εδώ και να φέρει τα πάνω κάτω, για ακόμα μία φορά.

Θέλοντας να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πρέπει να ομολογήσω πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, στον πυρήνα της ιστορίας του, είναι εξαιρετικά προβλέψιμο και οι εξελίξεις ιδιαίτερα αναμενόμενες. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Από την άλλη, και θέλοντας να κάνω αντίλογο και τον δικηγόρο του διαβόλου παράλληλα, όταν επιλέγεις ένα τέτοιο βιβλίο ξέρεις από την πρώτη στιγμή τι να περιμένεις. Αυτό που μένει να κάνεις, είναι να παραδεχθείς στον εαυτό σου την αλήθεια και να σταματήσεις δήθεν μου τάχα να γκρινιάζεις για πράγματα που ήξερες και απλά επέλεξες να κάνεις πως δεν ήξερες. Προς τι το παραλήρημα θα μου πείτε, και θα έχετε δίκιο, αλλά πολλά έχω δει κι έχω διαβάσει τελευταία, πόσα ν' αντέξω. Τέλος πάντων, αν κι εφόσον έχετε ξεκαθαρίσει αυτήν την παράμετρο μέσα στο μυαλό σας, όλα τα υπόλοιπα θα είναι πολύ πιο εύκολα κι ευχάριστα για εσάς.

Όπως προανέφερα, το όλο story θυμίζει ιδιαίτερα Χολιγουντιανή αισθηματική κομεντί. Ε, λοιπόν, δεν είναι μόνο το story που το θυμίζει, αλλά και ο τρόπος και ο ρυθμός της αφήγησης που αν μη τι άλλο θα χαρακτηρίζαμε, κινηματογραφικό. Τα γεγονότα ρέουν, οι εξελίξεις είναι συνεχείς και αυτό δεν σου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να βαρεθείς. Από την άλλη, αν και κάπως συνηθισμένοι, οι βασικοί χαρακτήρες έχουν ενδιαφέρον ψυχογραφικά καθώς ήδη τους γνωρίζεις, αφού θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ονειροπόλοι, αφελείς, νευρωτικοί, επιπόλαιοι, αισιόδοξοι... σε όποια διάσταση κι αν τους δεις, υπάρχουν και αυτό τους καθιστά οικείους. Όμως, παρά που ουσιαστικά υπάρχουν τρεις βασικοί χαρακτήρες, δεν υποσκελίζονται και οι δευτερεύοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βάζουν το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη και την πορεία τς ιστορίας αυτής, καθορίζοντας -ίσως- σ' έναν βαθμό και την τελική της πορεία.

Φρέσκο, νεανικό, αρκετά καλογραμμένο, ιδιαίτερα ευχάριστο και με καλές δόσεις χιούμορ που ισορροπούν με το συναίσθημα που -ευτυχώς- δεν είναι υπερβολικά γλυκανάλατο, το "Πρωινό στο κρεβάτι" είναι ένα βιβλίο που δεν θ' αλλάξει την κοσμοθεωρία σας όσον αφορά τους ανθρώπους και τις σχέσεις, δεν παύει όμως ν' αποτελεί ένα ευχάριστο ανάγνωσμα του είδους που διαβάζεται εύκολα, γρήγορα, χωρίς να σου γεννά σκέψεις και προβληματισμούς αλλά αντίθετα, χαλαρώνοντάς σε, με μια ιστορία βγαλμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα των ζευγαριών. Κι αν υπάρξουν στιγμές που μπορεί να θυμώσετε με την Άμπερ, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε πως πολύ εύκολα θα μπορούσατε να ήσασταν εσείς στη θέση της.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Eleanor Moran
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 498
ISBN: 978-960-461-490-5