Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όλα αρχίζουν όταν ο Γουέιντ Κάπλαν δέχεται ένα παράξενο, κωδικοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα από τον θείο του Χένρι, λίγο πριν από τον ξαφνικό και ύποπτο θάνατο του ηλικιωμένου άντρα. Ο Γουέιντ ταξιδεύει στη Γερμανία με τον πατέρα του τον Ρόαλντ και τους τρεις φίλους του, τον Ντάρελ, τη Λίλι και την Μπέκα, όπου ανακαλύπτει ότι ο θείος Χένρι τους άφησε ακόμα ένα αινιγματικό μήνυμα που, όπως υποψιάζονται, αποτελεί το κλειδί για να ανακαλύψουν την αιτία του θανάτου του. Το μήνυμα τους οδηγεί σ’ έναν σκοτεινό, ανατριχιαστικό οικογενειακό τάφο και σ’ ένα πολύ παλιό, καλά φυλαγμένο μυστικό. Πολύ γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι σ’ έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου σ’ όλη την υφήλιο, κυνηγημένοι από μια αδίστακτη οργάνωση-φάντασμα. Η μοναδική ελπίδα τους να σωθούν –και να σώσουν τον κόσμο– είναι να εντοπίσουν τα δώδεκα κρυμμένα μαγικά κειμήλια του παρελθόντος που θα αποκαλύψουν την Κληρονομιά του Κοπέρνικου.

Προσωπική άποψη:
Μετά "Harry Potter" εποχής, πολλοί είναι οι εκδοτικοί που αναζητούν την επόμενη παιδική-εφηβική σειρά βιβλίων που θα μπορέσει να γίνει φαινόμενο και να κατακτήσεις τους μικρούς αναγνώστες και γιατί όχι, και τους μεγάλους που δεν βασανίζουν το μυαλό τους με ταμπέλες και ετικέτες. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, μου ζητήθηκε να αξιολογήσω πολλά κείμενα ανάλογου περιεχομένου. Αρκετά από αυτά είχαν ενδιαφέρον, λίγα ήταν όμως εκείνα τα οποία ξεχώρισα. Ανάμεσά τους, το πρώτο βιβλίο της σειράς "The Copernicus Legacy", που εκτός του ότι φέρει την υπογραφή ενός εξαιρετικού συγγραφέα σαν τον Tony Abbott, είχε να προσφέρει κάτι το φρέσκο, κάτι το διαφορετικό. Και μπορεί ο εκδότης στον οποίο το πρότεινα να μην το πήρε τελικά, αλλά οι εκδόσεις Μεταίχμιο έκαναν το μεγάλο βήμα και μάλιστα, προχώρησαν σε μια πολύ ωραία και προσεγμένη έκδοση.

Ο Κοπέρνικος είναι γνωστός ως πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας ο οποίος, εκτός των άλλων, βρήκε δώδεκα ισχυρά λείψανα που θα μπορούσαν να συναρμολογηθούν δημιουργώντας έναν αστρολάβο που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο. Αναγνωρίζοντας την τρομερή δύναμη που έκρυβε αυτό, ο Κοπέρνικος έκρυψε τα λείψανα σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη και λέγεται πως πιστοί φύλακες ανέλαβαν το καθήκον να τα διαφυλάξουν ανά τους αιώνες προκειμένου να μην πέσουν σε λάθος χέρια. Η Γκαλίνα Κράους, ακριβώς αυτό σκοπεύει να κάνει, θέλοντας να χρησιμοποιήσει τον αστρολάβο προς όφελός της, κυριαρχώντας στον χρόνο και τον κόσμο. Δεν γνωρίζει όμως πως η προστασία των λειψάνων έχει ανατεθεί σε τέσσερις νεαρούς φίλους, τους Γουέιντ, Ντάρελ, Λίλι και Μπέκα οι οποίοι θα δώσουν μάχη για να ακολουθήσουν το καθήκον και το πεπρωμένο τους.

Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να παρατηρήσεις, είναι το πόσο καλογραμμένο είναι το κείμενο, αλλά και το πως η ροή των γεγονότων της ιστορίας του κυλάει αβίαστα, χωρίς να σε κουράζει ή να σε κάνει να βαριέσαι, ούτε καν για μια στιγμή. Με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, ο Abbott μας παρασύρει στην καρδιά της ιστορίας του που καταφέρνει να συνδυάσει το ρεαλιστικό με το φανταστικό, την επιστήμη με το υπερφυσικό και κυρίως, την διδακτική του πρόθεση με την διασκέδαση που μονάχα  ανάγνωση ενός απολαυστικού κειμένου μπορεί να προσφέρει. Ο πυρήνας της ιστορίας είναι αρκετά πρωτότυπος, εφ' όσον βασίζεται σε αστρονομικά στοιχεία αλλά και τις θεωρίες του Κοπέρνικου, συνδυασμένα με τους μύθους γύρω από το όνομά του, τη δράση και το έργο του. Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, ο μύθος συναντά την πραγματικότητα και ο συνδυασμός αυτός, είναι ιδιαίτερα έξυπνος και απολαυστικός.

Συνδυαστικά με τα παραπάνω, το βιβλίο έχει αρκετούς διαλόγους, όχι όμως τόσους ώστε να αγγίζει την υπερβολή, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη όπου ο συγγραφέας απευθύνεται κατεξοχήν σε άτομα μικρότερης ηλικίας που πολύ εύκολα μπορούν να δυσανασχετήσουν όταν το κείμενο είναι πυκνογραμμένο και συνεχές, βομβαρδίζοντάς τους με πληροφορίες και χωρίς να τους αφήνει να ανασάνουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες και έτσι η δράση δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο σε έναν, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό σε κάθε αναγνώστης να επιλέξει ποιος του κάνει ταιριάζει περισσότερο, με ποιον είναι σε θέση να ταυτιστεί και κατά συνέπεια, ποιον μπορεί να ακολουθήσει πιο στενά κατά την διάρκεια των εξελίξεων.

Ορισμένες από τις θεωρίες του Κοπέρνικου, είτε εντάσσονται στη σφαίρα του μύθου είτε όχι, έχουν αμφισβητηθεί από διάφορους οπότε δεν αποκλείεται ορισμένοι που ασπάζονται τις θεωρίες αυτές να "ενοχληθούν" από ένα βιβλίο σαν και αυτό. Ωστόσο, πιστεύω πως πρόκειται για την μειοψηφία και πως οι περισσότεροι θα ενθουσιαστούν διαβάζοντας το εν λόγω βιβλίο που πέραν του να ψυχαγωγήσει, έχει να προσφέρει και άλλα, πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα. Η γνώση, η δράση, η περιπέτεια, οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες και το αβίαστα ευκολοδιάβαστο κείμενο, συνθέτουν ένα εφηβικό μυθιστόρημα που όχι μόνο σας προτείνω, αλλά που θεωρώ πως επιβάλλεται να αγοράσετε στα παιδιά σας -όσοι έχετε-, αλλά και να το διαβάσετε και οι ίδιοι. Ας ξεκολλήσουμε τις ταμπέλες από τα βιβλία και ας τα αγκαλιάσουμε, ειδικά όταν έχουν να μας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, όπως το συγκεκριμένο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tony Abbott
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-566-765-8