"Ο άνεμος στα μαλλιά της" της Ελένης Δικαίου

Ένα αγόρι, ο Γιώργος, κι ένα κορίτσι µε το ασυνήθιστο όνοµα Γιασεµή.
Εκείνος έχει αποτύχει στις εξετάσεις για την Αρχιτεκτονική. Εκείνη ετοιµάζεται να δώσει Πανελλήνιες για πρώτη φορά.
Μια τυχαία συνάντηση. Ένας έρωτας νεανικός γεννιέται. Θα µπορούσε να είναι η συνηθισµένη ιστορία δυο νέων παιδιών που αγαπήθηκαν ανταλλάσσοντας φιλιά πλάι στη θάλασσα, αλµυρισµένα µε την αλισάχνη.
Όµως οι καιροί έχουν άλλη γνώµη. Ο Γιώργος βρίσκεται ξαφνικά µπλεγµένος σε µια άσχηµη ιστορία που αφορά την οικονοµική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Η οικονοµική κρίση εισβάλλει απρόσκλητη στον ονειρικό κόσµο των νεανικών του χρόνων, οδηγώντας τον στην αµφισβήτηση όλων όσα έχει βιώσει ως εκείνη τη στιγµή. Αγωνίζεται να ξεχωρίσει την αλήθεια από το «δήθεν». Αντίπαλός του, η ίδια του η οικογένεια. Ο έρωτας µε τη Γιασεµή, η µοναδική του δύναµη. Ώσπου στο τέλος η πάλη του Γιώργου θα έχει έναν µονάχα αντίπαλο, τον ίδιο του τον εαυτό. Καθώς θα διαλύονται όλα τα «δήθεν» της ζωής του, λες και τα παίρνει ο θαλασσινός άνεµος που περνάει µέσα από τα µαλλιά της Γιασεµή, ο Γιώργος για πρώτη φορά θα δει τη δική του αλήθεια, κι όχι των άλλων, και την αληθινή, όχι τη «δήθεν», οµορφιά µέσα από τις δικές του επιθυµίες.

"Με λένε Μαλάλα - Για παιδιά & για νέους" των Malala Yousafzai και Christina Lamb

Με λένε Μαλάλα. Αυτή είναι η ιστορία μου. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν μόλις δέκα ετών, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον τόπο της. Λέγοντας ότι η μουσική ήταν έγκλημα. Ότι οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στην αγορά. Ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο. Μεγαλωμένη σε μιαν άλλοτε ειρηνική περιοχή του Πακιστάν που άλλαξε όψη από την τρομοκρατία, η Μαλάλα έμαθε απ’ τους γονείς της να αγωνίζεται για τα πιστεύω της. Κι έτσι πολέμησε για το δικαίωμα στη μόρφωση. Και στις 9 Οκτωβρίου του 2012, κόντεψε να πληρώσει τον αγώνα της με την ίδια της τη ζωή: την πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής στο σχολικό λεωφορείο, καθώς επέστρεφε στο σπίτι. Κανείς δεν περίμενε ότι θα επιβίωνε. Τώρα είναι πλέον διεθνές σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και το νεότερο άτομο που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Σε αυτή την έκδοση της αυτοβιογραφίας της για νέους αναγνώστες, που περιλαμβάνει αποκλειστικό φωτογραφικό και άλλο υλικό, μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την απίστευτη ιστορία ενός κοριτσιού που ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο – και τον άλλαξε. Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα θα σας βοηθήσει να δείτε έναν άλλο κόσμο και θα σας κάνει να πιστέψετε στην ελπίδα, στην αλήθεια, στα θαύματα και στη δυνατότητα ενός και μόνο ατόμου –και μάλιστα νέου– να φέρει την αλλαγή στην κοινωνία του και όχι μόνο.

"Επιτέλους φτάσαμε σπίτι" του Adam Rex

Τι κάνεις όταν οι εξωγήινοι καταφτάνουν στη Γη και πέρα απ’ όλες τις καταστροφές, απάγουν και τη µαµά σου;
Όµως, η Ουτοπία Τούτσι δεν είναι ένα συνηθισµένο κορίτσι. Παρέα µε τη γάτα της ονόµατι Γουρούνι ξεκινάει οδικώς για τη Φλόριντα µε την ελπίδα να βρει τη µαµά της. Βρίσκει όµως τον Τζέι Λο, έναν αφελή και γκαφατζή εξωγήινο, που της φορτώνεται. Ουτοπία, Γουρούνι και Τζέι Λο ενώνουν τις δυνάµεις τους για να φτάσουν στη Φλόριντα, να βρουν τη µαµά και να σώσουν τον κόσµο σ’ ένα ταξίδι γεµάτο απρόοπτα, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και πολλούς πολλούς εξωγήινους. Βιβλίο πρωτότυπο, τροµερά ενδιαφέρον και ΦΟΒΕΡΑ αστείο.




"Η γη της Λόρνας" του Σταμάτη Κεσόγλου

Έτος 2040. Ένα µπαλόνι ταξιδεύει στον ουρανό. Βιάζεται, γιατί σε πέντε µέρες πρέπει να φτάσει στο φεγγάρι. Εκεί θα κάνει ένα τεράστιο «µπαµ» και µια ολόκληρη πολιτεία θα ξεπηδήσει µέσα από την µπαλονίσια του κοιλιά. Μια πολιτεία που θα τη λένε Φεγγαρόπολη, θα έχει χίλιους κατοίκους και χιλιάδες ανέσεις, σπίτια, µαγαζιά, πίνακες ζωγραφικής και πλυντήρια πιάτων. Και οι κάτοικοί της θα περπατάνε κάνοντας βήµατα στον αέρα και θα ζουν ευτυχισµένοι, νιώθοντας ότι τίποτα δε λείπει από τη φεγγαρίσια ζωή τους. Μέχρι τη στιγµή που ένα µικρό κορίτσι, η Λόρνα, θα δει µε το τηλεσκόπιο έναν παράξενο γαλάζιο πλανήτη. Έναν πλανήτη που όλοι στη Φεγγαρόπολη θα έχουν ξεχάσει πια, κι ας ήταν κάποτε η γη τους.