Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα κιθαριστικά σχήματα της Μεγάλης Βρετανίας, οι ΤΟΥ, έρχονται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 30 Απριλίου 2015 στο Μύλος Club. Την συναυλία ανοίγουν οι Five Star Hotel.

Τα τελευταία χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία έχουν αναδειχθεί διάφορα κιθαριστικά συγκροτήματα που προσπαθούν να παντρέψουν την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του 1960 με τον πειραματισμό της post-punk σκηνής της δεκαετίας του 1980 (βλέπε Horrors, Temples, κτλ). Ανάμεσα σε αυτά μπορούμε να κατατάξουμε και το κουιντέτο των TOY, και μάλιστα ως ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της συγκεκριμένης σκηνής. Ως εκ τούτου, μας δίνει μεγάλη χαρά να τους φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο δύο εμφανίσεων που θα δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι TOY αποτελούνται από τους Tom (φωνή/κιθάρα), Dominic (κιθάρα), Maxim “Panda” (μπάσο), Charlie (τύμπανα) και της Ισπανίδα της παρέας (και επαγγελματία νοσοκόμο!) Alejandra (πλήκτρα). ‘Όντας πρωτίστως φίλοι που γνωρίστηκαν στο Brighton, η δημιουργία του συγκροτήματος οδηγεί στην μετακόμιση στο Λονδίνο. Εκεί, και με πικρή εμπειρία τριών από τα μέλη (Tom, Dominic και Maxim) με τις πρακτικές των πολυεθνικών δισκογραφικών και του βρετανικού μουσικού τύπου στο προηγούμενο σχήμα τους (Joe Lean & The Jing Jang Jong), το συγκρότημα αποφασίζει να υπογράψει στην ιστορική ανεξάρτητη δισκογραφική Heavenly, και αυτό παρότι είχε δημιουργηθεί ένας μικρός πόλεμος προσφορών μεταξύ των μεγάλων δισκογραφικών. Ακολούθως, το συγκρότημα κυκλοφορεί τον πρώτο του επώνυμο δίσκο (ΤOY, 2012) που γίνεται δεκτός με ομόφωνα καλές έως πολύ καλές κριτικές από το σύνολο του μουσικού τύπου. Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των καλών τους φίλων Horrors, οι TOY γίνονται ολοένα και πιο γνωστοί, στηριζόμενοι στην δύναμη των ζωντανών τους εμφανίσεων και στην εργασιομανία που χαρακτηρίζει όλα τα μέλη. Πράγμα εμφανές από την κυκλοφορία, 15 μόνο μήνες μετά από το ντεμπούτο τους, του δεύτερου τους δίσκου Join The Dots (Heavenly, 2013), που ξανά γίνεται θετικότατα αποδεκτός από τα μουσικά μέσα ενημέρωσης. Το 2014 αναλώνεται σε συνεχείς ζωντανές εμφανίσεις, για τις ανάγκες των οποίων οι Toy δείχνουν και μια επιθυμία να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια των τυπικών σταθμών του διεθνούς συναυλιακού στερεώματος, διαλέγοντας να επισκεφτούν και μέρη πιο δυσπρόσιτα από το σύνηθες. Mέσα στο 2015 αναμένεται και η κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου.

Η μουσική των TOY χαρακτηρίζεται από την μίξη των πιο ενδιαφερόντων μουσικών ρευμάτων και, παρότι είναι τόσο εύκολο να τους κατατάξει κανείς στην κατηγορία της νεο-ψυχεδέλειας, η αλήθεια είναι ότι οι επιρροές τους φαντάζουν πιο βαθιές. Με έντονη αγάπη στο krautrock (θα έλεγε κανένας ότι μέχρι και εμφανισιακά μοιάζουν σαν Γερμανικό συγκρότημα την δεκαετίας του 1970) και την πρώιμη ηλεκτρονική μουσική, η έμφαση στις κιθαριστικές δομές δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που συχνά θυμίζει τα συγκροτήματα των αρχών του 1990 που στηρίχθηκαν στην δίπολη αγάπη της κιθάρας και του ηλεκτρονικού ήχου: Stereolab, Broadcast, Spiritualized κτλ. Βέβαια, είναι εμφανής και η δυνατότητα να παντρέψουν τις επιρροές τους και και με της δυνατές μελωδίες, όπως είναι ξεκάθαρο σε κομμάτια όπως τα Lose My Way, Heart Skips A Beat, As We Turn, It’s Been So Long. Το όλο αποτέλεσμα αναδεικνύει τους Τoy σε ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά συγκροτήματα των τελευταίων ετών και με βάση αυτό, ανυπομονούμε για ένα πολύ δυνατό live.

Το 2002 οι Five Star Hotel ξεκίνησαν από το Birmingham να προβάρούν και να γράφουν τραγούδια κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Πίσω στην Ελλάδα, το 2006 κυκλοφορούν το πρώτο single “This is the night” και κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων εμφανίζονται δίπλα σε ονόματα όπως οι Camera Obscura, Saint Etienne, Ladytron κα. Το 2010 κυκλοφορεί το άλμπουμ τους “This sound” λαμβάνοντας αξιόλογες κριτίκες και ευρεία αποδοχή. Το 2014 κυκλοφορεί ένα νέο τραγούδι “Somewhere In Time” για λογαριασμό της Inner Ear, στην συλλογή Inn Pop. Αυτή την περίοδο γράφουν τραγούδια για τον καινούργιο δίσκο τους.