Οι εκδόσεις ΕΡΜΗΣ παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το CD-ROM Ερωτόκριτος: του δίσκου τα γυρίσματα, την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 19:00μ.μ.

Θα μιλήσουν οι Αναστασία/Τασούλα Μαρκομιχελάκη Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, David Holton Emeritus Professor of Modern Greek, University of Cambridge, Chairman of the Society of Modern Greek Studies, United Kingdom, Ντία Φιλιππίδου Research Professor and Professor Emerita, Department of Classical Studies, Boston College, USA.

Ο Ερωτόκριτος του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου από την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης (γύρω στο 1600) διατίθεται τώρα σε ψηφιακή μορφή. Ο ψηφιακός δίσκος δίνει στον αναγνώστη-χρήστη τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε ολόκληρο το κείμενο του Ερωτόκριτου (9.982 δεκαπεντασύλλαβοι στίχοι) και παραθέτει άφθονο υλικό το οποίο, μέσω της αναζήτησης, προσφέρεται για τη λεπτομερή μελέτη της γλώσσας και της ποιητικής αυτού του σημαντικού έργου της αναγεννησιακής λογοτεχνίας.
Στο CD-ROM περιλαμβάνονται: το κείμενο του Ερωτόκριτου, βασισμένο στην έκδοση του καθηγητή Στυλιανού Αλεξίου (Γ΄ βελτιωμένη ανατύπωση. Ερμής [Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη], 1992), και όλοι οι λεξιλογικοί πίνακες του τετράτομου έργου των Dia M. L. Philippides και David Holton (με την τεχνική συνεργασία του John L. Dawson), Του κύκλου τα γυρίσματα: ο Ερωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση (Ερμής, 1996-2000). Ανάμεσα στο κείμενο και τους λεξιλογικούς πίνακες έχουν προστεθεί, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, σχεδόν ένα εκατομμύριο διασύνδεσμοι, με τους οποίους ο αναγνώστης-χρήστης του CD-ROM μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τον ένα πίνακα στον άλλο ή από το κείμενο του ποιήματος στους πίνακες, και τανάπαλιν.
Το CD-ROM απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φιλόλογοι και γλωσσολόγοι θα βοηθηθούν στην εξέταση της γλώσσας του κειμένου του Ερωτόκριτου. Κριτικοί της λογοτεχνίας και μελετητές θα βοηθηθούν στην ανάλυση του ύφους του Κορνάρου (σε θέματα όπως η χρήση επαναλαμβανόμενων εκφράσεων, η δομή της αφήγησης, ο χαρακτηρισμός προσώπων) και στη μελέτη της τεχνικής της στιχουργίας του. Οι ενδιαφερόμενοι για λαογραφικά και ανθρωπολογικά θέματα μπορούν να ανιχνεύουν συγκεκριμένες λέξεις, φράσεις και ιδέες, που φανερώνουν την ιδιοσυγκρασία του ποιητή και το κλίμα της εποχής του. Το CD-ROM έχει επίσης εκπαιδευτικές εφαρμογές: φοιτητές στα πανεπιστήμια και μαθητές στο λύκειο ή το γυμνάσιο μπορούν να βασίσουν στο υλικό των λεξιλογικών πινάκων τις δικές τους ερευνητικές εργασίες.