Συνοπτικη περίληψη του βιβλίου:
Μια τυχαία γνωριμία στο τρένο έφερε στο φως ξεχασμένες ιστορίες.
Αναπάντεχα και ανεξέλεγκτα έρχεται η δεύτερη φορά για την αγάπη, στο πρόσωπο ανθρώπων χωρίς όρια ή υποκρισίες, που δε δειλιάζουν και ας ματώνουν.
Αποδεικνύουν πως, όταν αρπάζει κανείς τον έρωτα και τη ζωή, δαμάζει τους δαίμονες και τις δυσκολίες.
Η συγκίνηση και η ανθρωπιά δεν εγκαταλείπουν τους ήρωές μας. Με πάθος ξαναγεννιούνται, γιατί και τα κορμιά ταιριάζουν και οι καρδιές χτυπούν στον ίδιο ρυθμό. Ξεπερνούν ακραίες καταστάσεις, πονούν, χάνουν, προσαρμόζονται και αγωνίζονται διεκδικώντας μια δίκαιη ευτυχία.
Κυρίως όμως υπερνικούν τις διαφορές τους.

Προσωπική άποψη:
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο, "Συναντηθήκαμε στο τρένο", με την υπογραφή της Μαρίνας Αλεξάνδρου, μιας πολυγραφότατης συγγραφέως που μαζί με το άλλο της μισό, τον Γιάννη Αλεξάνδρου, έχουν χαρίσει στο αναγνωστικό κοινό μοναδικές ιστορίες που έχουν αγαπηθεί για την ιδιαιτερότητά τους, κυρίως ως προς το πως αυτές αποτυπώνονται συναισθηματικά στο χαρτί. Το συγκεκριμένο βιβλίο, αποτελεί ανατύπωση και διασκευή των παλαιότερων βιβλίων της Μαρίνας Αλεξάνδρου, "Στο όνομα της αγάπης", "Ζήσε μαζί μου" και "Το Κλειδί της Εδέμ". Θεωρητικά, μια τέτοια έκδοση δεν ήταν απαραίτητη και όμως, η σύνθεση είναι τόσο μοναδική και το αποτέλεσμα τόσο άρτια δεμένο μεταξύ του, που σχεδόν ξεχνάς ποια είναι η προέλευσή του και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο, τον οποίο και θα αναλύσω στην συνέχεια.

Διαβάζοντας κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο, μπορεί εύκολα από τις μικρές λεπτομέρειες να καταλάβει πως δεν γράφτηκαν στο σήμερα, αλλά αρκετά χρόνια πριν. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την "εικόνα" και σε καμία περίπτωση με την ουσία του κειμένου που φαντάζει απόλυτα φρέσκο και σύγχρονο, αφού καταπιάνεται με θέματα και θίγει καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθέναν από εμάς. Αυτό λειτουργεί θετικά όχι μόνο στο επίπεδο της ταύτισης με τις ηρωίδες των τριών αυτών ιστοριών, αλλά και ως προς το να μην μας ξενίσει το περιεχόμενο συνολικά. Υπάρχουν ορισμένες αλήθειες που όσα χρόνια και αν περάσουν, παραμένουν ίδιες. Μπορεί να διαφοροποιούνται εξαιτίας ορισμένων σημείων των καιρών, αλλά δεν μεταβάλλονται στον πυρήνα της ύπαρξής τους.

Οι προαναφερόμενες ηρωίδες, είναι αυτές που δίνουν πνοή και ζωή στις τρεις αυτές ιστορίες, και που με τις εμπειρίες τους και το πως τις βιώνουν, κάνουν το μυθιστόρημα αυτό βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό με έναν τρόπο που διόλου εκβιαστικός δεν είναι αλλά αντίθετα, διακατέχεται από έναν ρομαντισμό σχεδόν ξεχασμένο που όμως, υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας. Γυναίκες που παρά την διαφορά της ηλικίας τους ή και της κοινωνικής τους τάξεις, καλούνται να υπηρετήσουν ρόλους και, πιθανότατα, να αυτοί να συγκρούονται με τα προσωπικά τους θέλω, τα όνειρά τους, τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Είναι γυναίκες αληθινές, γυναίκες στη θέση των οποίων θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, ή και που ίσως να έχουμε βρεθεί σε κάποια φάση της ζωής μας, όταν τα μονοπάτια αυτής μας οδήγησαν στο να επιλέξουμε αν θα ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε ή όπως άλλοι μας ορίζουν.

Συνοψίζοντας, δεν θα μπορούσα παρά να σας προτείνω να διαβάσετε το μυθιστόρημα αυτό που πιστεύω πως θα μιλήσει στην καρδιά σας και που, γιατί όχι, να σας θυμίσει κάτι από εσάς, κάτι από τη δική σας ζωή. Άλλωστε, η πένα της κυρίας Αλεξάνδρου δεν χρειάζεται συστάσεις και διαπιστευτήρια και όσοι είστε φανατικοί αναγνώστες της θα το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά. Αφεθείτε, λοιπόν, στην ταξιδιάρικη μαγεία και στο συναίσθημα της αφήγησής της και γνωρίστε τις υπέροχες αυτές ηρωίδες της, που μέσα από την αγάπη, τον πόνο, την ζήλια, το μίσος, την προσωπική τους απελευθέρωση και την λύτρωση, έχουν να σας προσφέρουν πολλά και κυρίως, έχουν να σας προσφέρουν μαθήματα ζωής.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αλεξάνδρου Μαρίνα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-960-14-29267