"Τελευταία ευχή" των Liza Marklund & James Patterson

Ο αστυνομικός ερευνητής Τζέικομπ Κάνον περιοδεύει στις πιο υπέροχες πόλεις της Ευρώπης. Όμως σκοπός του ταξιδιού του δεν είναι τα αξιοθέατα∙ ο Κάνον βλέπει τα μουσεία, τους ναούς και τα μπιστρό μέσα από τα μάτια του φονιά της κόρης του. Η Κίμι, η κόρη του νεοϋορκέζου αστυνομικού, δολοφονήθηκε μαζί με τον φίλο της, όσο έκαναν διακοπές στη Ρώμη. Από τότε, μια σειρά από δολοφονίες ζευγαριών σημειώνονται στο Παρίσι, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Στοκχόλμη. Το μόνο που συνδέει αυτούς τους φόνους είναι μια καρτ ποστάλ που αποστέλλεται σε κάποια τοπική εφημερίδα λίγες μέρες πριν βρεθούν νεκρά τα επόμενα θύματα. Ο Κάνον θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ντέσι Λάρσον, τη σουηδή ρεπόρτερ που έλαβε την τελευταία καρτ ποστάλ, και μαζί θα επιδοθούν στο κυνήγι των δολοφόνων.

"Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων" του George R. R. Martin

Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα του Game of Thrones και περιλαμβάνει τρεις ιστορίες που αποτελούν το προοίμιο του αριστουργήματος του George R. R. Martin με τίτλο Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Οι περιπέτειες αυτές, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε έναν τόμο, αφηγούνται γεγονότα από την εποχή που η δυναστεία των Ταργκάρυεν εξακολουθεί να κατέχει τον Σιδερένιο Θρόνο και οι μνήμες από την ύπαρξη της τελευταίας δράκαινας παραμένουν ακόμη ζωντανές.
Ο νεαρός, αφελής, αλλά γενναίος περιπλανώμενος ιππότης σερ Ντάνκαν ο Ψηλός υπερέχει των αντιπάλων του – αν όχι σε πείρα, σίγουρα σε ανάστημα. Στις περιπέτειές του τον συνοδεύει ο μικροσκοπικός του ακόλουθος, ένα αγόρι ονόματι Εγκ – του οποίου το πραγματικό όνομα (και επτασφράγιστο μυστικό) είναι Αίγκον Ταργκάρυεν. Παρόλο που σε ολόκληρο το Γουέστερος δύσκολα θα έβρισκε κανείς πιο απίθανους ήρωες, το μέλλον επιφυλάσσει σε αυτούς τους δύο ένα σπουδαίο πεπρωμένο… καθώς και ισχυρούς εχθρούς, βασιλικές ίντριγκες κι εξωφρενικά κατορθώματα.
Στη μεγαλειώδη επική παράδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού, ο Martin είναι με διαφορά ο καλύτερος. Προκαλεί επιδημίες αϋπνίας με την καταιγιστική ένταση των βιβλίων του.

"Ο δράκος του πάγου" του George R. R. Martin

Ο δράκος του πάγου ήταν πλάσμα θρυλικό που προκαλούσε δέος, αφού κανείς δεν είχε καταφέρει ποτέ να δαμάσει το είδος του. Σαν πετούσε στους ουρανούς, άφηνε πίσω ερήμωση, κρύο, παγωμένη γη. Η Αντάρα όμως δε φοβόταν, αφού ήταν παιδί του χειμώνα, γεννημένη στον χειρότερο παγετό που ακόμα και οι γηραιότεροι μπορούσαν να θυμηθούν.
Δεν ήξερε πότε είχε δει για πρώτη φορά τον δράκο του πάγου. Έμοιαζε να υπάρχει από πάντα στη ζωή της. Τον έβλεπε φευγαλέα, από μακριά, καθώς έπαιζε στο παγωμένο χιόνι για ώρα πολλή, ακόμα κι όταν τα υπόλοιπα παιδιά είχαν τρέξει να βρουν λίγη ζεστασιά. Στα τέσσερά της τον άγγιξε για πρώτη φορά και στα πέντε της ανέβηκε στην πλατιά, παγερή ράχη του. Ύστερα, στα εφτά της, μια ήσυχη μέρα του καλοκαιριού, δράκοι της φωτιάς από τον Βορρά όρμησαν στον οικισμό όπου βρισκόταν το σπίτι της. Και η Αντάρα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στον δράκο του πάγου και την οικογένεια που την αγαπούσε.
Εικονογραφημένος από τον διάσημο ζωγράφο και σχεδιαστή κόμικς Luis Royo, ο Δράκος του πάγου αποτελεί μια αξέχαστη ιστορία θάρρους, αγάπης και θυσίας, ενός από τους πιο τιμημένους συγγραφείς βιβλίων φαντασίας όλων των εποχών.

"Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Antoine de Saint-Exupéry

Ο Μικρός πρίγκιπας, το γνωστότερο έργο του Γάλλου συγγραφέα και πιλότου Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, έχει μεταφραστεί σε πάνω από 250 γλώσσες. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα που συνέταξε το 1999 η εφημερίδα Le Monde, ενώ ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 20ού αιώνα στη Γαλλία.
Στην πασίγνωστη πλέον ιστορία, ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του –που έχει πάθει βλάβη– στην έρημο. Εκεί συναντά τον μικρό πρίγκιπα, ένα ασυνήθιστο παιδί, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο καινούριος του φίλος σιγά σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι, αλλά και κάποιοι περισσότερο «ανθρώπινοι». Μολονότι θεωρείται παιδικό βιβλίο, ο Μικρός πρίγκιπας κάνει ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση και πραγματεύεται θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε κάθε ηλικία, όπως η μοναξιά, η φιλία, η αγάπη και η απώλεια.

"Η κληρονομιά του Κοπέρνικου 2: Η κατάρα του φιδιού" του Tony Abbott

Το κυνήγι για το πρώτο κειμήλιο της Κληρονομιάς του Κοπέρνικου – ένα πανέμορφο πετράδι λάπις λάζουλι με το όνομα του αστερισμού Vela– οδήγησε τον Γουέιντ, τον Ντάρελ, τη Λίλι και την Μπέκα μέχρι την άκρη του κόσμου, βάζοντάς τους σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Αυτό που δε φαντάζονταν όταν ξεκινούσαν αυτή την περιπέτεια ήταν ότι η οικογένειά τους θα πλήρωνε το τίμημα, όταν η σατανική Γκαλίνα Κράουζε θα απήγαγε τη μητέρα του Ντάρελ και του Γουέιντ. Τώρα οι τέσσερις νεαροί Φρουροί της Κληρονομιάς πρέπει και πάλι να ριχτούν σε έναν αγώνα δρόμου για να ανακαλύψουν το επόμενο κειμήλιο και να σώσουν τη ζωή του πιο αγαπημένου τους προσώπου.




"Η Πηνελόπη των τρένων" της Μαρλένας Πολιτοπούλου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα αστυνομική υπόθεση που συνδέει πρόσωπα και καταστάσεις από τα χρόνια του Εμφυλίου, τους μετανάστες στη Γερμανία το 1965 και τη Νάουσα του σήμερα.