"Η υπομονή του ελεύθερου σκοπευτή" του Arturo Pérez-Reverte

«Η μοίρα είναι κυνηγός υπομονετικός. Κάποιες συμπτώσεις είναι εκ των προτέρων γραμμένες, σαν ελεύθεροι σκοπευτές καθισμένοι ανακούρκουδα με το μάτι στο σκόπευτρο και το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Κι εκείνη ήταν, αναμφίβολα, η στιγμή. Μια από τις τόσες ψεύτικες ευκαιρίες που σχεδιάζει αυτή η πανούργα, ειρωνική, παθιασμένη με τις πιρουέτες μοίρα. Ή κάτι τέτοιο. Ένα είδος ιδιότροπου και άσπλαχνου θεού, περισσότερο χωρατατζή παρά οτιδήποτε άλλο».
Η ανάθεση μιας δουλειάς εκ μέρους ενός εκδότη φέρνει την Αλεχάντρα Βαρέλα, ειδική στην αστική τέχνη, πίσω από τα ίχνη του Σνάιπερ, ενός γνωστού καλλιτέχνη του γκραφίτι, που προωθεί δράσεις στον δρόμο στα όρια της νομιμότητας – ορισμένες από αυτές με μοιραία αποτελέσματα. Κανείς δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπό του ούτε γνωρίζει πού βρίσκεται. Η αναζήτηση θα οδηγήσει την πρωταγωνίστρια από τη Μαδρίτη στη Λισαβόνα και από εκεί στη Βερόνα και στη Νάπολη στην προσπάθειά της να αποκρυπτογραφήσει τον στόχο τον οποίο σημαδεύει το θανατηφόρο στόχαστρο του μοναχικού κυνηγού.
Ένα σαγηνευτικό θρίλερ, μια τρομερή διανοητική μονομαχία, ένα παιχνίδι στα όρια ανάμεσα στον διώκτη και στο θήραμα. Επειδή ο χρόνος δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όταν εκκρεμούν λογαριασμοί.

"Βυζαντίου γεύσεις: Η κουζίνα της αυτοκρατορίας" του Andrew Dalby

Για αιώνες ολόκληρους ο γαστριμαργικός πλούτος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν ξακου- στός σε Ανατολή και Δύση, πολύ λίγες πληροφορίες όμως φαίνεται να σώθηκαν ως τις μέρες μας. Στο βιβλίο αυτό ο καταξιωμένος ιστορικός και ειδήμων της ιστορίας της διατροφής Andrew Dalby μας παρουσιάζει για πρώτη φορά με εξαιρετικά λεπτομερή και απολαυστικό τρόπο την κουζίνα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, από τα αγαπημένα πιάτα των αυτοκρατόρων και των αξιωματούχων μέχρι το φαγητό των απλών ανθρώπων.
Παντρεύοντας τα μπαχαρικά των Ρωμαίων με τις γεύσεις της θάλασσας και το λιτό φαγητό του ελληνικού κόσμου, η κουζίνα των Βυζαντινών ήταν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και αποτε- λεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μήτρα της σημερινής ελληνικής όσο και τουρκικής κουζίνας. Ζωντα- νεύοντας, στην κυριολεξία, με ακρίβεια και γλαφυρότητα αυτή τη χαμένη κουζίνα, ο Dalby μας προσφέρει και μια περιδιάβαση στους τόπους και τα αρώματα της Κωνσταντινούπολης, στις αγορές της, μας αφηγείται ιστορίες περιηγητών και συνθέτει μια πλήρη εικόνα των γαστρονομι- κών συνηθειών της αυτοκρατορίας και της σχέσης τους με την υγεία, τις εποχές, τον έρωτα και την ιατρική.