Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H δημιουργός, παραγωγός και πρωταγωνίστρια της σειράς-φαινόμενο Girls υπογράφει μια ξεκαρδιστική, σοφή και επώδυνα ειλικρινή συλλογή προσωπικών ιστοριών, κερδίζοντας επάξια μια θέση ανάμεσα στα πιο πρωτότυπα κι ελπιδοφόρα συγγραφικά ταλέντα της σύγχρονης γενιάς.
Η Λίνα Ντάναμ ρίχνει φως σε όλες εκείνες τις εμπειρίες που βιώνει ένα κορίτσι βγαίνοντας στον πραγματικό κόσμο: τον έρωτα, τη μοναξιά, την απογοήτευση του να είσαι δέκα κιλά υπέρβαρη παρότι τρέφεσαι μόνο με υγιεινές τροφές, την πίεση του να πρέπει να επιβάλεις τον εαυτό σου σε μια αίθουσα γεμάτη άνδρες με τα διπλά σου χρόνια, τη χαρά όταν γνωρίζεις τον πραγματικό έρωτα και, πάνω απ’ όλα, το αίσθημα της δικαίωσης όταν βρίσκεις τα κότσια να πιστέψεις ότι η ιστορία σου αξίζει να ειπωθεί.
Πληθωρικό, συγκινητικό, βαθιά στοχαστικό, το ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ αποτελεί μια ανταπόκριση από το αδυσώπητο μέτωπο που ονομάζουμε ενηλικίωση.

Προσωπική άποψη:
Η Lena Dunham είναι ευρέως γνωστή από την συμμετοχή της -ως ηθοποιός και σεναριογράφος- στην πολύ αγαπημένη αμερικάνικη σειρά "Girls", η οποία έχει φανατικούς θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ίδια, χαίρει της συμπάθειας του κοινού και των συνεργατών της, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, κυρίως εξαιτίας της ανέμελης στάσης με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή -κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς παρακολουθώντας κάποια της συνέντευξη-, αλλά κι εξαιτίας του ιδιαίτερου χιούμορ της που ορισμένοι θα χαρακτήριζαν κυνικό, ενώ ορισμένοι άλλοι θα το χαρακτήριζαν... υπερβολικό και έντονο. Αλλά αυτό είναι κάτι που υποθέτω πως έχει να κάνει καθαρά με υποκειμενικά κριτήρια.

Η αλήθεια είναι πως το "Girls" είναι μια σειρά που έχει αρκετό ενδιαφέρον και το κυριότερο, που είναι αρκετά απολαυστική το να την παρακολουθείς, αφού χαρίζει στιγμές γέλιου και χαλάρωσης, δύο πράγματα που συνδυαστικά δεν γίνεται να μην σε διασκεδάσουν. Όμως, μια σεναριακή δουλειά με την συγγραφή ενός βιβλίου, έστω κι αν αυτό βασίζεται σε εμπειρικά γεγονότα, είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Το "Δεν είμαι τέτοιο κορίτσι" είναι μια προσπάθεια της Dunham να απογυμνωθεί μπροστά στα μάτια μας, ομολογώντας μας μερικές από τις πιο ντροπιαστικές, αλλά και τις πιο ξεχωριστές και σπουδαίες στιγμές της ζωής της, και όλα αυτά μέσα από το πέπλο του "καθημερινού κοριτσιού που άσχετα το ποια είναι και το τι κάνει έχει να αντιμετωπίσει την κακούργα την κοινωνία που την θέλει τέλεια ενώ εκείνη δεν μπορεί να είναι", επιχειρώντας να καταρρίψει την θεωρία αυτή, για τον εαυτό της τουλάχιστον, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Δεν λέω... υπήρξαν αρκετές στιγμές που γέλασα, έστω και συγκρατημένα, όμως από ένα βιβλίο σαν κι αυτό θα περίμενα κάτι περισσότερο. Ίσως να φταίει ο τρόπος με τον οποίο "φουσκώνει" η Dunham τις καταστάσεις, ή ακόμα το ότι μιλάει για πράγματα που φαντάζουν απίστευτα με μια τέτοια υπερβολή, που προσωπικά δεν με πείθουν. Θεωρώ πως έχει κωμικό ταλέντο και πως μπορεί να σατιρίσει τον εαυτό της και πως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο, αρκεί να μην ήταν τόσο επιτηδευμένη η προσπάθειά της αυτή. Πιο νεαρά σε ηλικία κορίτσια μπορεί και να το απολαύσουν περισσότερο από εμένα, αλλά προσωπικά, ως Γιώτα, η Dunham δεν με έπεισε πως δεν είναι τέτοιο κορίτσι, παρά που προσπάθησε σκληρά, κι έστω κι αν κάποιες φορές -ένοχα- έπιασα τον εαυτό μου να γελάει, χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρη για ποιο λόγο.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lena Dunham
Μεταφραστής: Μπουλούκου Κάσσυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-01-0804-0