"Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών" του Randolph & Winston S. Churchill

«Τι σημαίνει ήττα; Για το Ισραήλ η ήττα είναι αδιανόητη, αφού θα σήμαινε την καταστροφή των ελπίδων και των ονείρων πολλών αιώνων! Αντίθετα, για τους Άραβες η ήττα δεν είναι τίποτα άλλο από την απώλεια ενός στρατεύματος. Εντός έξι ετών θα έχουν ένα άλλο στράτευμα!» (Ben-Gurion) 

Οι Randolph και Winston Churchill, γιος και εγγονός αντίστοιχα του Sir Winston Churchill, μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Πολέμου των Έξι Ημερών. Πριν από τον πόλεμο ο Winston παρέμεινε στο Ισραήλ επί τρεις εβδομάδες (επίσης, ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιορδανία και το Λίβανο), αρθρογραφώντας για την News of the World, ενώ κάλυψε τα γεγονότα του πολέμου για την News of the World και την Evening News. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, πέρασε άλλες τρεις εβδομάδες εξετάζοντας τα πεδία των μαχών, μιλώντας με άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων όλων των βαθμίδων, ενώ συνάντησε και τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες. Ο Randolph, που βρισκόταν στην Αγγλία, παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τον πόλεμο από τις εφημερίδες και την τηλεόραση και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες οργάνωσε μεγάλο μέρος της έρευνάς του. Κατά συνέπεια, η κύρια ιστορία του πολέμου έχει γραφεί από το γιο, ενώ ο πατέρας υπήρξε κυρίως υπεύθυνος για την εξιστόρηση των γεγονότων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Αυτό συνεπάγεται πόλεμο. Είμαι τρομοκρατημένος. Όχι για το Ισραήλ, το οποίο θα επιζήσει -δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι διαφορετικό-, αλλά για τη νεότερη γενιά. Όπως συμβαίνει πάντοτε, το άνθος της γενιάς αυτής δεν επιστρέφει στην πατρίδα. (Ben Gurion)

«Κύριος στόχος μας θα είναι η καταστροφή του Ισραήλ. Οι Άραβες θέλουν να πολεμήσουν». (Gamel Abdel Nasser)