Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας μυστηριώδης ξένος αφήνει ένα βρέφος στις μοναχές του Σάντο Σπίριτο. Ένα μικρό ασημένιο κλειδί κρυμμένο στα σπάργανα του κοριτσιού είναι το μόνο στοιχείο για την ταυτότητά της.
Η μοναδική οικογένεια που έχει γνωρίσει η Ρόζα είναι οι μοναχές που την ανέθρεψαν. Όταν γίνεται δεκαπέντε ετών, φεύγει από το μοναστήρι και πάει να εργαστεί ως γκουβερνάντα της κόρης ενός μαρκησίου και της αλλόκοτης, τρομακτικής συζύγου του. Το σπίτι τους είναι αριστοκρατικό, αλλά μια κατάρα βαραίνει πάνω του, και η Ρόζα διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία της να μάθει την αλήθεια και στο φόβο της για τον αντίκτυπο που αυτή η αλήθεια θα έχει στην ίδια.
Στο μεταξύ, το παγερό χέρι του φασισμού τυλίγεται γύρω από την Ιταλία. Κανείς δεν είναι πια ασφαλής. Η Ρόζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με απερίγραπτη σκληρότητα. Μοναδικά της όπλα για να επιβιώσει είναι η ευφυΐα της, η αποφασιστικότητά της... και η τόσο ιδιαίτερη ικανότητά της να αγαπά.

Προσωπική άποψη:
Τα ρομαντικά, ιστορικά μυθιστορήματα, φαίνεται να βρίσκονται στα πάνω τους τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό λατρεύει να διαβάζει ιστορίες που το ταξιδεύει σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με μυριάδες δεινά για τους κεντρικούς ήρωες, και δυνατά συναισθήματα αγάπης και γιατί όχι, εκδίκησης. "Το ρόδο της Τοσκάνης" της Belinda Alexandra, που κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα τέτοιο βιβλίο και παρά τις όποιες αδυναμίες του, φαίνεται πως έχει πετύχει τον στόχο του, με το κοινό να το αγκαλιάζει με ιδιαίτερη θέρμη. Προσωπικά, θεωρώ πως ως ιστορία έχει πολύ γερές βάσεις, αλλά αν είχε αποφύγει να είναι τόσο φλύαρο στα σημεία, θα μπορούσε να είναι επικό.

Η Ρόζα εγκαταλείπεται όντας βρέφος στα χέρια των μοναχών του Σάντο Σπίριτο. Αυτές θα γίνουν η οικογένειά της και θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα της, μέχρι που εκείνη θα κλείσει τα δεκαπέντε της χρόνια και θα φύγει από το μοναστήρι προκειμένου να αναζητήσει την τύχη της και να φτιάξει μια νέα ζωή. Ο δρόμος της θα την οδηγήσει στο σπίτι μιας πλούσιας, αριστοκρατικής οικογένειας, όπου θα αναλάβει τον ρόλο της γκουβερνάντας, έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια σκληρή αφεντικίνα, αλλά και την επιθυμία της να ανακαλύψει τι βρίσκεται στην πραγματικότητα πίσω από την μυστηριώδη κατάρα που φαίνεται να βαραίνει το αρχοντικό. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία παύει να είναι ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος, αφού ο φασισμός και όσα φέρει μαζί του, πέφτει σαν μάστιγα στη χώρα, με τη Ρόζα να αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες, για να γλιτώσει, πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την ευφυΐα αλλά και την επιθυμία της να ζήσει.

Το βιβλίο της Belinda Alexandra, επί της ουσίας, χωρίζεται σε δύο μέρη, αν και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως χωρίζεται σε τρία. Κατά το πρώτο μισό του βιβλίου, η ανάγνωση αποδεικνύεται μια συγκλονιστική, ταξιδιάρικη εμπειρία, που σε παρασύρει και σε καθηλώνει, καθιστώντας αδύνατο το να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Κατά το δεύτερο μισό, όμως, τα συναισθήματα αυτά μειώνονται αισθητά, παρά που η δράση είναι -θεωρητικά- πολύ πιο έντονη και οι εξελίξεις πολύ πιο καταιγιστικές. Ξέρω πως αυτό μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, και ίσως και να είναι, όμως στην προσπάθειά της, η συγγραφέας, να μας προσφέρει ένα βιβλίο πλούσιο σε γεγονότα και στιγμές γεμάτες δυναμική, καταφέρνει να υπερφορτώσει το κείμενό της σε σημείο που να σε πνίγει ορισμένες στιγμές. Στην προσπάθειά της να εντυπωσιάσει, καταφέρνει να κουράσει, μέχρι τη στιγμή εκείνη, τουλάχιστον, όπου η πορεία των γεγονότων αρχίζει να ανακάμπτει και η ισορροπία επανέρχεται.

Για να αποφύγω να δημιουργήσω λάθος εντυπώσεις, θέλω να ξεκαθαρίσω πως παρά τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη συγγραφέα πως ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει και μεταφέρει εικόνες είναι μοναδικός. Παραστατικός, ζωντανός, ρεαλιστικός, ζωντανεύει χρώματα κι αρώματα και μας μεταφέρει εκεί που θέλει η καρδιά της. Παράλληλα, το ιστορικό υπόβαθρο του βιβλίου είναι ιδιαίτερα καλοδουλεμένο και φαίνεται πως η ίδια έχει κάνει μεγάλη έρευνα σε σχέση με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικά για τις επιπτώσεις που αυτός είχε στην Ιταλία, αλλά χωρίς οι αναφορές της να περιορίζονται μονάχα εκεί. Και όσο η ιστορία πλησιάζει προς το τέλος της, τόσο η ένταση και η αγωνία κορυφώνονται, και λαχταράς να ανακαλύψεις ποιο θα είναι το τέλος της και αν, τελικά, θα έρθει η λύτρωση και η δικαίωση.

Συνολικά, "Το ρόδο της Τοσκάνης" είναι ένα καλογραμμένο, ρομαντικό, ταξιδιάρικο βιβλίο, που έχει όμως και τις πολύ σκληρές στιγμές του που σχετίζονται όχι μόνο με το Ιταλικό έθνος, αλλά και με την ίδια τη Ρόζα και τα όσα δεινά την βρήκαν στη ζωή της και παρ' όλα ταύτα, αντί να παραιτηθεί, είχε το θάρρος και τη δύναμη να συνεχίσει αναζητώντας το ευτυχισμένο τέλος της, μια ζωή που θα της χάριζε πίσω ένα μέρος των όσων έχασε στην πορεία της ζωής της. Μια ιστορία που παρά τις όποιες φλυαρίες και περιττολογίες της, αφού το βιβλίο θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο μαζεμένο και κατά συνέπεια πιο ξεκούραστο διατηρώντας συνεχώς το ενδιαφέρον μας ακμαίο, δίνει σπουδαία μαθήματα ζωής και αγάπης. Μια ιστορία που μιλάει για την ειρήνη και τη δύναμή της, αλλά και τις ευκαιρίες που σου δίνει η ζωή ακόμα και όταν όλα μοιάζουν χαμένα, αρκεί να έχει την θέληση να τις αρπάξεις και να τις αξιοποιήσεις.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Belinda Alexandra
Μεταφραστής: Τουτουντζή Ουρανία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 720
ISBN: 978-960-364-866-6