Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έλενα έχει βιώσει τα διαφορετικά πρόσωπα της ζωής σε όλη τους τη διάσταση. Από μικρό παιδί, μόλις στα δεκατέσσερα χρόνια της, αναγκάστηκε να παντρευτεί και να φύγει για την Αμερική με ένα σύζυγο που αποδείχτηκε τύραννος. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τριάντα ένα χρόνια, επιστρέφει στην πατρίδα της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το πεπρωμένο της, τους δύο άντρες που έχουν σημαδέψει το είναι της με διαφορετικό τρόπο ο καθένας: το στοργικό και καλοσυνάτο Βασίλη, που την έχει τυλίξει με την άδολη αγάπη του, και τον παθιασμένο Πέτρο, που όμως σιωπά ανεξήγητα τον τελευταίο καιρό…
Ποιος μπορεί να αλλάξει αυτό που η μοίρα έχει γράψει από πριν για το ρόλο του καθενός;
Γιατί εκείνη είναι που γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί, εμείς είμαστε απλώς οι ηθοποιοί που εκτελούμε κατά γράμμα τις εντολές που μας δίνει.

Προσωπική άποψη:
Καλοκαίρι είναι, ανάγκη από όμορφα βιβλία έχουμε, έτσι, μπαίνοντας στην διαδικασία, ο καθένας από εμάς, να ετοιμάσουμε αποσκευές για τις διακοπές μας, αναζητάμε λογοτεχνικούς τίτλους διαφόρων ειδών οι οποίοι μπορούν να μας συντροφεύσουν ευχάριστα. Ένα από τα είδη αυτά είναι η αισθηματική λογοτεχνία που αν μη τι άλλο, ειδικά τέτοια εποχή, έχει την τιμητική της, με -ειδικά- το γυναικείο αναγνωστικό κοινό να την τιμάει ιδιαίτερα. Από τα πρόσφατα, λοιπόν, μυθιστορήματα της κατηγορίας αυτής, μια ιδιαίτερα καλή πρόταση για κάποιο φανατικό είναι το "Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα" της Ιουλίας Ιωάννου, με το νοσταλγικό και κάπως μελαγχολικό εξώφυλλο και με μια ιστορία που αν και δεν είναι πρωτότυπη, σε προδιαθέτει να την διαβάσεις.

Η Έλενα, στα δεκάξι της μόλις χρόνια, εξαναγκάζεται να παντρευτεί τον Άρη με τον οποίο, η ζωή της, μετατρέπεται σε μία καθημερινή κόλαση στην οποία αγωνίζεται να επιβιώσει και ν' αντέξει μέχρι την τελευταία στιγμή. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής και του μέλλοντός της, στο δρόμο της θα βρεθεί ο Βασίλης, που θα διώξει τα σύννεφα της τυραννίας του Άρη και θα της προσφέρει αγάπη, ηρεμία, αγαλλίαση, ένα απάνεμο λιμάνι που θα την προστατέψει απ' όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες που θα συναντήσουν. Τα πάντα, όμως, θα αλλάξουν και πάλι όταν ο έρωτας, για πρώτη φορά, θα χτυπήσει απρόσμενα την πόρτα της Έλενας και όντας βίαιος και ασταμάτητος, θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Στα σαράντα πέντε της χρόνια, η Έλενα, με αφορμή την επιστροφή της στην Ελλάδα, ανατρέχει πίσω στο χρόνο, ακολουθώντας την διαδρομή που την οδήγησε στο σήμερα.

Πιθανολογώ πως, από την περίληψη και μόνο, οι περισσότεροι καταλαβαίνετε που το πάει η συγγραφέας. Ως ιστορία, στον πυρήνα της, αυτή της Έλενας δεν είναι κάτι το καινούργιο, κάτι το νέο, κάτι το πρωτότυπο. Αντίθετα, είναι μια ιστορία που έχουμε δει πολλές φορές να αποτυπώνεται στο χαρτί αλλά και στο κινηματογραφικό πανί, με τις λεπτομέρειες να είναι οι μόνες που αλλάζουν θέση και σχήμα, ανάλογα με τις συνθήκες. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως η συγγραφέας αποσκοπούσε στο να γράψει μια πρωτότυπη ιδέα, αλλά να υιοθετήσει ένα επιτυχημένο μοτίβο το οποίο και θα εμπότιζε με το προσωπικό της συναίσθημα το οποίο, εν τέλη, θα γινόταν και δικό μας, αφού μέσα από την εξιστόρηση της Έλενας, θα κατάφερνε να φτάσει βαθιά μες την καρδιά μας, καταφέρνοντας να συγκινήσει, ή ακόμα και κάνοντάς μας να ταυτιστούμε μαζί της. Και σε έναν μεγάλο βαθμό, το πέτυχε.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, σε απλή, άμεση, επικοινωνιακή γλώσσα, εστιάζοντας κυρίως στην δημιουργία συναισθήματος παρά στην δημιουργία εικόνων. Οι εναλλαγές στην πλοκή είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες, με την ισορροπία να ανατρέπεται αρκετές φορές, όχι κάνοντας τόσο την έκπληξη, όσο δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον αφηγηματικό μοτίβο με την προσοχή να στρέφεται πότε στις οικογενειακές σχέσεις, στην κοινωνική δομή της Αμερικής των Ελλήνων μεταναστών σε μια συγκεκριμένη εποχή, στις ερωτικές-συντροφικές σχέσεις, όχι μέσα από ένα πλαίσιο ηθικολογίας ή κοινωνιολογικής ανάλογης, αλλά ως παρατήρησης και καταγραφής συμπεριφορών, συνηθειών, βιωμάτων, και το πως αυτά ενσωματώθηκαν στην ιστορία της Έλενας καθοδηγώντας το μέλλον της.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν κάνει την μεγάλη ανατροπή και που δεν σε ξαφνιάζει η εξέλιξη των γεγονότων που, όμως, διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και, κυρίως, γεννάει στον αναγνώστη βαθιά και ειλικρινή συναισθήματα με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε περισσότερο απ' ότι με τους ίδιους τους ήρωες. Ένα βιβλίο νοσταλγικό, με κάποιες μελαγχολικές πινελιές που θυμίζουν μυθιστορήματα μιας άλλης εποχής και που, ωστόσο, είναι γραμμένο σε γλώσσα σύγχρονη και άμεση. Μια ιστορία συναισθηματικής ωρίμανσης που μπορεί να μην γεννά πληθώρα εικόνων, αλλά που σε συντροφεύει και αναμφίβολα, έχει άρωμα Ελλάδας και είναι πλημμυρισμένο από αγάπη. 
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Ιουλία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-14-2954-0