Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα καλό κορίτσι, η Τέσα, διατηρεί σχέση με ένα γλυκό και αξιόπιστο αγόρι.
Έχει μόλις μετακομίσει στην εστία του κολεγίου ως πρωτοετής, όταν συναντά τυχαία τον Χάρντιν.
Με ανακατεμένα μαλλιά, έντονη αγγλική προφορά, τατουάζ και σκουλαρίκι στα χείλη, ο Χάρντιν είναι ωραίος και διαφορετικός απ’ ό,τι εκείνη έχει συνηθίσει.
Όμως για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρεται η Τέσα θα έπρεπε να τον μισεί.
Και όντως τον μισεί, ώσπου βρίσκεται μόνη μαζί του στο δωμάτιό του.
Κάτι στη σκοτεινή διάθεσή του την ελκύει και, όταν φιλιούνται, την πλημμυρίζει ένα πρωτόγνωρο πάθος…

Προσωπική άποψη:
Είναι ευρέως γνωστό πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει μόδα το να γράφονται ιστορίες -από νεαρούς, επίδοξους συγγραφείς στην πλειοψηφία τους- οι οποίες ανεβαίνουν ανά κεφάλαια και φιλοξενούνται σε διάφορα sites στο διαδίκτυο, με τον κάθε αναγνώστη να μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει και κυρίως, να το διαβάσει χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Ένα τέτοιο site είναι το Wattpad που έχει καταφέρει να αναδείξει πολλούς νέους συγγραφείς στην κατηγορία του young adult και του romance, με τα έργα τους να βρίσκουν -εξαιτίας της τεράστιας διαδικτυακής τους απήχησης- το δρόμο προς την έκδοση. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως τα περισσότερα έργα από αυτά είναι fanfiction, δηλαδή, ιστορίες εμπνευσμένες από άλλες ιστορίες, ή ακόμα και από τις ζωές υπαρκτών προσώπων της showbiz. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το "After".

Η ιστορία είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Η Τέσα, πρωτοετής στο κολέγιο, από καλό σπίτι, με προοπτικές, αλλά και με ένα αγόρι που θα ενέκριναν οι γονείς κάθε κοριτσιού, γνωρίζεται τυχαία με τον Χάρντιν που είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνη. Προβληματικός, προκλητικός, μα παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, μέλος διάσημου συγκροτήματος, με δεκάδες κορίτσια να τρέχουν ξοπίσω και με εκείνον να μην συγκινείται με τίποτα. Η έκρηξη ανάμεσά τους, αναμενόμενη και πολύκροτη, αφού ως γνωστών, τα ετερώνυμα έλκονται. Παρά, λοιπόν, την αρχική αντιπάθεια που αισθάνεται η Τέσα για τον Χάρντιν, κυρίως εξαιτίας της άποψης που έχει για τα κορίτσια όπως είναι εκείνη -μια άποψη που δεν κρύβει ούτε ωραιοποιεί στο ελάχιστο-, γοητεύεται από εκείνον όλο και περισσότερο και όταν θα τον φιλήσει για πρώτη φορά, θα καταλάβει πως έχει διαβεί έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ξέρω τι σκέφτεστε... Κλασσικό μοτίβο wanna be συγγραφέα στις μέρες μας. Καλό κορίτσι συναντά κακό αγόρι. Κακό αγόρι προκαλεί καλό κορίτσι, εκείνο θυμώνει μαζί του, για να καταλήξει να το ερωτευτεί παράφορα, με τους δυο τους να κάνουν κύκλους ο ένας γύρω από τον άλλον, μέχρι να καταλήξουν ν' αγγίξουν την απόλυτη ευτυχία. Δεν έχετε άδικο, ούτε οι σκέψεις σας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της σύγχρονης romance λογοτεχνίας, ούτε όμως και από την προσέγγιση του "After", αν και λόγω του ότι μιλάμε για σειρά βιβλίων, το ευτυχισμένο τέλος δεν μας σερβίρεται τόσο εύκολα και άμεσα. Ναι, η ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, ούτε κρύβει μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές, ίσως να είναι και λίγο φλύαρη στα σημεία, αλλά παρ' όλα ταύτα διακρίνεται από την φρεσκάδα εκείνη που χαρακτηρίζει τη νεανική, ενθουσιώδη πένα των ημερών μας, και αυτό είναι κάπως νοσταλγικό και, κυρίως, ευχάριστο και ξεκούραστο.

Η Todd έχει "σερβίρει" στο αναγνωστικό κοινό μια ιστορία χιλιοειπωμένη, ωστόσο, με κάποιο μαγικό τρόπο, κατάφερε να την κάνει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες. Τώρα αν αυτό οφείλεται στο ότι ο χαρακτήρας του Χάρντιν είναι εμπνευσμένος από τον Harry Styles των "One Direction" -πράγμα που σημαίνει πως οι εκατομμύρια, απανταχού fans του συγκροτήματος των ερωτεύτηκαν πριν καν τον γνωρίσουν- ή στο συναίσθημα που η ίδια έχει καταθέσει στην ιστορία της, δεν μπορώ να το ξέρω μετά βεβαιότητας. Πιθανότατα η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού όσο κλισέ και αν είναι η ερωτική αυτή μυθοπλασία, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα συναισθηματική, με στιγμές έντονης φόρτισης της ατμόσφαιρας, με τους ήρωες να διχάζονται ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, καλούμενοι πλέον να ακολουθήσουν μια πορεία που μπορεί να αλλάξει τις ζωές τους αλλά και τους ίδιους για πάντα.

Πιθανότατα το κείμενό μου να σας έχει μπερδέψει και να μην έχετε καταλάβει αν το βιβλίο μού άρεσε ή όχι. Τώρα που ξαναδιαβάζω τις παραπάνω γραμμές, καταλαβαίνω πως είναι λογικό να αισθάνεστε έτσι. Οπότε, ας συνοψίσουμε... Το "After" είναι ένα αρκετά καλογραμμένο βιβλίο, σε καμία περίπτωση εξαιρετικό, αλλά παρ' όλα ταύτα ένα πολύ καλό δείγμα μιας νεαρής εν δυνάμει συγγραφέως που έχει μπροστά της πολλά περιθώρια βελτίωσης. Οι ήρωές της είναι αρκετά κοινοί, πράγμα που δεν τους δίνει την δυνατότητα να σε γοητεύσουν, αλλά τουλάχιστον αισθάνεσαι άνετα και οικεία μαζί τους. Η ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, αλλά ο ρυθμός εξέλιξης των διάφορων γεγονότων που συνθέτουν το όλον είναι ιδιαίτερα καλός και γρήγορος, διατηρώντας το ενδιαφέρον μας σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αν κι επιμένω πως θα μπορούσε να είναι λιγότερο φλύαρο και σίγουρα, τουλάχιστον 200 σελίδες μικρότερο, ενώ αξίζει να δώσουμε εύσημα για το cliffhanger του τέλους που σε κάνει θες οπωσδήποτε να διαβάσεις την συνέχεια.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Anna Todd
Μεταφραστής: Ακριβάκη Μαρία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 624
ISBN: 978-960-14-2906-9