Συνοπτική περίληψη:
Ο Λίαμ Ο’Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.
Όμως και στους τρεις δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία – να εργαστούν για μια μυστική υπηρεσία που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της, με έναν και μοναδικό σκοπό: να μην αφήσουν το ταξίδι στο χρόνο να καταστρέψει την ιστορία…
Ένα τσουνάμι του χρόνου αλλάζει την ιστορία του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου. Όταν ο Αβραάμ Λίνκολν, ο μελλοντικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθεί τον Λίαμ από το 1831 στο παρόν, ο κόσμος μπαίνει σε επικίνδυνη, χαοτική τροχιά… Αν οι Φύλακες του Χρόνου δεν καταφέρουν να επιστρέψουν τον Λίνκολν στο παρελθόν, ο Αμερικάνικος Εμφύλιος δε θα τελειώσει ποτέ και ο κόσμος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες ενός αιώνιου πολέμου. Θα μπορέσει η Μάντι να πείσει δύο συνταγματάρχες και από τις δύο αντίπαλες πλευρές πως μόνο με αμοιβαία κατάπαυση πυρός θα σωθεί το μέλλον;

Προσωπική άποψη:
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που σχολιάσαμε το τρίτο βιβλίο της σειράς "Οι φύλακες του χρόνου", του Alex Scarrow, και παρά που έχω διαβάσει το τέταρτο βιβλίο από το καλοκαίρι, δεν είχα βρει χρόνο μέχρι στιγμής να καταγράψω την άποψή μου γι' αυτό. Ήταν κάτι που δεν ήθελα να γίνει βιαστικά, όχι μόνο γιατί οι υποχρεώσεις μου ήταν πολλές και έπρεπε να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά γιατί μετά τον "Κώδικα της Αποκάλυψης" που αν και μου άρεσε αρκετά, δεν παύει να έπεσε ο πήχης, ο συγγραφέας καταφέρνει με τον "Αιώνιο πόλεμο" να μπει και πάλι στο παιχνίδι, όχι απλά ανεβάζοντας και πάλι τον πήχη εκεί που τον είχε τοποθετήσει το δεύτερο βιβλίο, "Η μέρα του αρπακτικού", αλλά να τον πάει και λίγο ψηλότερα, πράγμα που δεν περίμενα και που σαφέστατα αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη.

Οι γνωστή, πλέον, σε όλους παρέα, έχει αναλάβει μία νέα αποστολή. Να επιστρέψει στο παρελθόν για μία ακόμα φορά, και πιο συγκεκριμένα στο 1831, έχοντας ως στόχο να αποτρέψουν τον θάνατο του Λίνκολν. Και πράγματι, τα καταφέρνουν, όμως η επιτυχία τους αυτή στιγματίζεται από ένα μοιραίο λάθος. Μαζί με εκείνους, στο παρόν, επιστρέφει και ο Λίνκολν με αποτέλεσμα να αλλάξει όλη η ροή της ιστορίας, αφού εκείνος δεν υπήρξε ποτέ, δεν έγινε πρόεδρος των Η.Π.Α. και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πόλεμος μεταξύ Νότιων και Βόριων δεν έληξε ποτέ, παρά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι αντίπαλες πλευρές εξυπηρετούν πλέον ξένα συμφέροντα, έχοντας χάσει τον στόχο τους και έχοντας ξεχάσει πως και γιατί ξεκίνησε ο εμφύλιος αυτός, η Αμερική μαστίζεται από αρρώστιες, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ομάδες θυμάτων της ευγονικής που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν από τους Άγγλους έχουν χάσει τον έλεγχο κάνοντας επιθέσεις σε άλλους ανθρώπους.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω πολύ πιθανόν να σκεφτείτε πως ο συγγραφέας προσπάθησε να χωρέσει πολλά στοιχεία και γεγονότα -ίσως και κάπως ασύνδετα μεταξύ τους- σε μία μονάχα ιστορία. Και όχι, δεν θα έχετε άδικο. Αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο πως ο ίδιος τα διαχειρίστηκε, πράγμα που πέτυχε με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, δημιουργώντας μια ολότελα δικιά του ιστορία καταφέρνοντας εύστοχα και με λογική συνέπεια να παραποιήσει την ίδια την Ιστορία, έτσι ώστε να την φέρει στα δικά του μέτρα. Η ιδέα του Scarrow, με μία μοναδική λέξη, είναι λαμπρή! Με το βιβλίο αυτό καταφέρνει να αποδείξει όχι μόνο πως είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας, αλλά πως είναι και εξαιρετικός γνώστης της Ιστορίας και αρκετά ευφυής ώστε να την αξιοποιήσει με τρόπο μοναδικό προς χάριν της μυθοπλασίας, προκαλώντας μας ποικίλα συναισθήματα και προσφέροντάς μας μια περιπέτεια με συνεχείς ανατροπές κι εκπλήξεις που κόβουν την ανάσα.

Όσον αφορά τον χειρισμό των χαρακτήρων του, ο Scarrow κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά, με τους ήρωές μας όχι απλά να έχουν ωριμάσει, αλλά να παρουσιάζουν τα φυσικά σημάδια φθοράς που επιφέρει η νέα τους θέση και κατάσταση, όχι μονάχα επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο παρελθόν και να διορθώσουν το λάθος τους, αλλά επειδή από παιδιά αναγκάστηκαν να γίνουν ενήλικες πιο γρήγορα απ' όσο έπρεπε, σηκώνοντας το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες τους. Δεν είναι, όμως, μονάχα οι πρωταγωνιστές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ένα τρομερά δουλεμένο ψυχογράφημα, αλλά και οι δεύτεροι χαρακτήρες που ο καθένας με τον δικό του τρόπο προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι σε ένα χρονικό που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει, αλλά που δεν μπορεί να μην αφήσει, στο τέλος, σημάδια και πληγές.

Καταιγιστική δράση, με φόντο ένα ζοφερό περιβάλλον που κάνει το στήθος σου να σφίγγεται από αγωνία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, και μια περιπέτεια που δεν σου επιτρέπει ούτε για μια στιγμή να βαρεθείς. Παράλληλα, θα λέγαμε πως το βιβλίο αυτό έχει και φιλοσοφικό υπόβαθρο, με τον Scarrow να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές εναντίον του ανθρωπίνου γένους και της επιστήμης που, συνδυαστικά, προσπαθούν να παραστήσουν τον Θεό και να αποδείξουν πως ο έλεγχος, η δύναμη και η ισχύς, δεν είναι δυνάμεις που απλά υπάρχουν στο Σύμπαν, αλλά που πλάθονται, δημιουργούνται και τελικά, ακολουθούν την πορεία που εμείς ορίζουμε. Όμως, είναι έτσι τα πράγματα στην πραγματικότητα; Μάλλον όχι! Αν, λοιπόν, δεν έχετε ήδη διαβάσει τον "Αιώνιο πόλεμο", κάντε το όσο πιο άμεσα μπορείτε και χαθείτε μέσα στις εξελίξεις του που είναι ανατρεπτικές και συγκλονιστικές, που συγκινούν και προβληματίζουν, χωρίς καν να προσπαθούν.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alex Scarrow
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 536
ISBN: 978-960-566-772-6