Σήμερα, λοιπόν, θα σχολιάσουμε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα anime της season που μόλις ολοκληρώθηκε, το "Aoharu x Kikanjuu", που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και το δίχως άλλο, ακόμα περισσότερες διαφωνίες. Οι διαφωνίες αυτές, θα λέγαμε πως έχουν κατά κάποιον τρόπο "διεμφυλικό" χαρακτήρα, με τα κορίτσια να έχουν βρει μια νέα σειρά να αγαπούν και τα αγόρια, αντίστοιχα, μία νέα σειρά να κράζουν και να βγάζουν το άχτι τους.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Aoharu x Kikanjuu", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Aoharu x Machinegun" είναι Ιαπωνική σειρά manga με την υπογραφή της mangaka NAOE, η οποία και δημοσιεύεται σε συνέχειες στο περιοδικό "Monthly Gfantasy" των εκδόσεων Square Enix από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί 7 ολοκληρωμένοι τόμοι στα Ιαπωνικά, με τους δύο πρώτους να κυκλοφορούν στην αγορά στις 28 Ιουλίου 2013 και το 7ο -και τελευταίο μέχρι στιγμής- στις 28 Ιουνίου 2015. Τα manga δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στα αγγλικά, αλλά η Yen Press έχει αποκτήσει τα δικαιώματα γι' αυτό, στη Βόρειο Αμερική, και αναμένεται να ενημερώσει -μάλλον- σύντομα σχετικά με τον προγραμματισμό της.





ΤΟ ANIME:
Τα studios Brain's Base απέκτησαν τα δικαιώματα μεταφοράς του manga στην μικρή οθόνη, αναθέτοντας στον Hideaki Nakano την σκηνοθεσία της σειράς. Η πρεμιέρα της έγινε στις 02 Ιουλίου 2015 μέσω του δικτύου TBS, ενώ προβλήθηκε και μέσω των MBS, CBC, TUT, BS-TBS και TBS Channel 1. Η σειρά ολοκληρώθηκε έπειτα από 12 επεισόδια στις 18 Σεπτεμβρίου 2015. Για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τα δικαιώματα απέκτησε η Madman Entertainment, που πρόβαλε τη σειρά μέσω του δικτύου AnimeLab, ενώ για τη Βόρειο Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο τα δικαιώματα πήγαν στις Sentai Filmworks -με την προβολή να γίνεται μέσω της Crunchyroll- και Anime Limited -με την προβολή να γίνεται μέσω του Viewster αντίστοιχα.




ΤΟ STORY:
Η Hotaru Tachibana, αν και είναι κορίτσι, ντύνεται και συμπεριφέρεται σαν αγόρι, κάτι που κάνει τον κόσμο συχνά να μπερδεύει την ταυτότητά της. Κάποιες περίεργες συμπτώσεις, θα φέρουν στο δρόμο της τον Masamune Matsuoka, ο οποίος δουλεύει ως συνοδός κυριών σε ένα κλαμπ ενώ παράλληλα, έχει μεγάλη αγάπη για τα παιχνίδια επιβίωσης. Ένα χαμένο στοίχημα και η Hotaru θα βρεθεί στην ομάδα του Matsuoka, όπου και θα γνωρίσει και τον παιδικό του φίλο και επίσης συμπαίχτη, Tooru Yukimura, με τους δυο τους να έχουν στόχο να γίνουν κάποια στιγμή οι καλύτεροι της Ιαπωνίας, μαζί με εκείνη -πλέον- στο πλευρό τους. Όμως, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Hotaru, που γοητεύεται από τον νέο αυτό κόσμο που ανοίγεται όλο προοπτικές μπροστά της, πρέπει να αντιμετωπίσει και το γεγονός πως οι νέοι της φίλοι φαίνεται να της κρύβουν πράγματα, όπως κι εκείνη κρύβει από αυτούς -κατά λάθος- την πραγματική της ταυτότητα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Θα ξεκινήσω από το όχι και τόσο καλό στοιχείο του εν λόγω anime, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Αν και οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές, καθώς και ο Midori, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, παρά τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά τους, δεν έχουν τόσο βάθος όσο ίσως θα θέλαμε. Πολλοί θα ισχυριστούν πως η προσέγγιση που τους έγινε είναι αρκετά επιφανειακή, και σε ένα βαθμό θα έχουν δίκιο, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ειδικά στα τελευταία επεισόδια, μας δόθηκαν ορισμένα στοιχεία από το παρελθόν των περισσοτέρων τα οποία όχι απλά άξιζαν της προσοχής μας, αλλά μας έβαλαν στην διαδικασία να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γι' αυτούς, αλλά και μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα πιο εσωτερικά τους κίνητρα.
- Περνώντας στο art, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά απλό, αλλά δεδομένης της φύσης του
anime, δεν νομίζω πως θα θέλαμε κάτι περισσότερο, ή πως θα μπορούσε κάποιο άλλο σχεδιαστικό ύφος να είναι πιο ταιριαστό. Άλλωστε, το σημαντικό σκέλος της παραγωγής, είχε να κάνει με την έκφραση και την απόδοση των εκάστοτε συναισθημάτων των ηρώων μας, κάτι που επιτεύχθηκε στον μέγιστο βαθμό, και ακόμα περισσότερο με την κινησιολογία τους, που άγγιζε τα όρια του ιδανικού τις περισσότερες φορές, ακόμα και όταν αυτή δινόταν μέσα από ένα πλαίσιο υπερβολής, που προσωπικά θεωρώ απαραίτητο σε ένα action anime όπως το συγκεκριμένο, η δράση του οποίο έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες.
- Και πάμε στο μεγαλύτερο προτέρημα του anime που δεν είναι άλλο από το χιούμορ του. Πραγματικά, το "Aoharu x Kikanjuu" είναι ένα απολαυστικό, διασκεδαστικό, απόλυτα κωμικό anime, που δεν γίνεται να μην απολαύσεις. Οι κωμικές του στιγμές, που δεν είναι καθόλου λίγες, όχι μόνο δεν είναι επιτηδευμένες, αλλά έρχονται ακόμα και όταν δεν τις περιμένεις, καταφέρνοντας να αποφορτίσουν ακόμα και τις πιο έντονες στιγμές, είτε αυτές σχετίζονται με την δράση, είτε με το δράμα που περικλείει η ιστορία συνολικά. Και όχι, μην βιαστείτε να καταλήξετε στο συμπέρασμα πως γελοιοποιούνται γεγονότα και καταστάσεις. Κάθε άλλο! Απλά, καμιά φορά, αυτό που έχουμε πραγματική ανάγκη δεν είναι άλλο από το να γελάσουμε, επειδή οι ίδιες οι καταστάσεις κρύβουν μέσα τους μια κωμικοτραγικότητα που μας επιβάλλει να μην μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
- Μιας και αναφέραμε πως η σειρά έχει στοιχεία δράσης, οφείλουμε να τονίσουμε πως μπορεί αυτή να
είναι κάπως περιορισμένη, αλλά δεδομένης της συνολικής ταυτότητας της και του βασικού θέματος το οποίο και πραγματεύεται, δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερη. Άλλωστε, μιλάμε για μια ιστορία το φόντο της οποίας αποτελούν τα survival games, αλλά που σκοπός της είναι να μιλήσει κάτι περισσότερο, κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό. Βέβαια, όντας άνθρωπος που έχει παίξει αντίστοιχα παιχνίδια αρκετές φορές και που τα βρίσκει απίστευτα διεργετικά κι εθιστικά, μπορώ ίσως να μπω καλύτερα στα παπούτσια των ηρώων, αλλά πιστεύω πως και κάποιος μη μυημένος σε αυτόν τον κόσμο, έστω και με την παρούσα έκταση δράσης, θα πιάσει αρκετές φορές την αδρεναλίνη του να ανεβαίνει.
- Εντάξει... ας το ομολογήσουμε... δεδομένου ότι η ταυτότητα της Hotaru δεν είναι γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους στην ιστορία -όχι τουλάχιστον έτσι όπως θα έπρεπε-, το anime προσφέρει τρελό υλικό fanservice και μάλιστα, σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός fujoshi fan, ενός pervert, ενός θεατή που αρέσκεται σε μπερδεμένες καταστάσεις που δημιουργούν παρεξηγήσεις που τον διασκεδάζουν και τον ψυχαγωγούν. Για να το θέσουμε απλά και ξεκάθαρα, ακόμα κι αν θέλετε romance στοιχεία, μπορείτε να τα βρείτε και στην περίπτωση αυτή, έστω κι αν όχι σερβιρισμένα με απλό και συνηθισμένο τρόπο. Βέβαια, αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που κάνει το όλο θέμα απολαυστικό και γεννά προσδοκίες για το μέλλον.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Την μουσική της σειράς υπογράφει ο Asami Tachibana και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και ο ήχος είναι απόλυτα ταιριαστός με την εικόνα και τα συναισθήματα της εκάστοτε στιγμής. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στους υπεύθυνους διαχείρισης ήχου, πράγμα που πρέπει να τους αναγνωρίσουμε. Ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιος επίσης δίσκος με το ost της σειράς, εκτός από τα cd singles με το opening και το ending της. Το opening theme είναι το "The Bravest Destiny" από τους Toy☆GunGun, δηλαδή τους Tomoaki Maeno, Yoshitsugu Matsuoka και Mikako Komatsu που δανείζουν τις φωνές τους στους βασικούς μας ήρωες. Ως ending theme χρησιμοποιήθηκαν τα "Gunjou Survival" και "Trouble shooting" από την Mikako Komatsu, που ερμηνεύει την Hokaru.

Aoharu x Kikanjuu - Opening



Aoharu x Kikanjuu - Opening Full Song



Aoharu x Kikanjuu - 1st Ending



Aoharu x Kikanjuu - 1st Ending Full Song



Aoharu x Kikanjuu - 2nd Ending



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Το "Aoharu x Kikanjuu" σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα anime για όλους, αλλά ήταν οπωσδήποτε ένα anime για μένα. Το απόλαυσα και το διασκέδασα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του στιγμή, και δεν αποκλείω στο μέλλον να το ξαναδώ. Βέβαια, θεωρώ απαραίτητη μία δεύτερη season, καθώς έχουν μείνει πολλά θέματα ανοιχτά, και οι πρωταγωνιστές μας έχουν αφήσει αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς που πρέπει να κλείσουν. Και θέλω να πιστεύω πως αυτή ήταν η σκέψη της παραγωγής. Να χτίσουν την ιστορία τους με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργήσουν γερές βάσεις για να την αναπτύξουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον και να εμβαθύνουν σε αυτήν. Οπότε, σταυρώνουμε δάχτυλα και περιμένουμε τα ευχάριστα νέα που ελπίζω να μην αργήσουν να έρθουν.