Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όλους με κάποιο τρόπο μας σημαδεύει ο τόπος μας, πόσο μάλλον αν αυτός λέγεται Μάνη. Ο αέρας που μπαίνει σφυρίζοντας στις πολεμότρυπες των πύργων ακόμα ψιθυρίζει ιστορίες για πειρατές και δικιωμούς. Μοιάζουν παλιές και ξεχασμένες, όμως δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ένα ατύχημα με τραγική κατάληξη γίνεται αιτία να αναβιώσει μια ξεχασμένη βεντέτα σε ένα χωριό τής Μέσα Μάνης. Ο Οδυσσέας, δεκαπέντε χρονών, αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο του για να ζήσει κοντά στο θείο του, που είναι εγκατεστημένος από χρόνια στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφει, δεκαεπτά χρόνια μετά, να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς. Όμως σ' αυτή την πρώτη του επιστροφή, ανέλπιστα, τον περιμένει ο έρωτας. Ένας φλογερός έρωτας που τα σαρώνει όλα. Παρελθόν και παρόν κι ακόμα περισσότερο το μέλλον.
Δυο επισκέψεις στην πατρώα γη με διαφορά δεκαεπτά χρόνων. Δυο καλοκαίρια. Πολύ λίγος χρόνος για να χορτάσεις μια επιστροφή, αρκετός για να ζωντανέψει το παρελθόν που σε καταδιώκει. Να αγαπήσεις, να προδοθείς, να προδώσεις. Να διεκδικήσεις εκείνο που σου χρωστάει η ζωή και να το χάσεις. Για πάντα;

Προσωπική άποψη:
Πριν πω οτιδήποτε σχετικά με το βιβλίο, οφείλω να ομολογήσω πως ίσως να μην είμαι αντικειμενική απέναντί του, όχι τουλάχιστον στον απόλυτο βαθμό. Δεδομένου ότι έχω καταγωγή από τη Μάνη και έχω ζήσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των νεανικών μου χρόνων εκεί, έστω και αν αυτός ο χρόνος ήταν στα πλαίσια των καλοκαιρινών ή λοιπών μου διακοπών, δεν μπορώ παρά να είμαι δεμένη με τον τόπο μου και να τον αγαπάω. Κακά τα ψέματα, όποιος έχει επισκεφτεί τη Μάνη, ακόμα κι αν η καταγωγή του δεν είναι από εκεί, σίγουρα έχει ανακαλύψει ένα πράγμα. Η Μάνη κλέβει ένα κομμάτι της καρδιάς σου κάθε φορά που πατάς τα χώματά της, και το κρατάει καλά σφαλισμένο στις πιο απόκρυμνες γωνιές της, αναγκάζοντάς σε να επιστρέφεις ξανά και ξανά σ' αυτήν όχι μόνο επειδή το θες, αλλά επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Ίσως αυτός να είναι και ο βασικός λόγος που αγάπησα το "Πέτρα και μέλι". Επειδή δίνει πνοή ακριβώς στο συναίσθημα αυτό.

Μάνη! Ένας τόπος ιερός που μοιάζει να διέπεται από τους δικούς του κανόνες. Ένας τόπος που έχει τις δικές του αξίες και που συντηρεί έναν ολότελα δικό της κώδικα ηθικής αλλά και συνείδησης. Μια παλιά βεντέτα. Ένα μίσος, μία έχθρα! Ζωές που θυσιάστηκαν στο βωμό της πρόσκαιρης λύτρωσης των οικογενειών τους ή για την προάσπιση της αξιοπρέπειά τους. Λάθη και πάθη που πληρώθηκαν με αίμα, και ρέστα που απέμειναν να αναζητούν τον κληρονόμο τους μέσα στο χρόνο, που αν κι επούλωσε πληγές και έθαψε αναμνήσεις, δεν κατόρθωσε να τις εξαφανίσει μέσα σε πραγματικότητες ασταθείς που χτίστηκαν πάνω σε χαλάσματα. Γιατί εκεί που το ψέμα συναντάει την αλήθεια, το σωστό ζητάει να δικαιωθεί απέναντι στο λάθος, και οι ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα, αλλά και το μέλλον εκείνο που κάποιοι στερήθηκαν τόσο μάταια, καρτερούνε τα χρωστούμενα που τους αναλογούν από μια μοίρα φτηνά ξεπουλημένη.

Θα ήθελα να σας πω περισσότερα γύρω από την πλοκή και την όλη ιστορία που το βιβλίο αυτό αφηγείται, αλλά θα συγκρατηθω -έστω και με δυσκολία- και δεν θα το κάνω. Το ταξίδι αυτό είναι μοναχικό και πρέπει να το κάνετε χωρίς να έχετε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή σας απ' όσα μαρτυρά η περίληψη του οπισθόφυλλου. Γιατί είναι ένα ταξίδι που σε κάθε γωνιά του κρύβει και μια μαγική στιγμή, μια μοιραία αποκάλυψη, μια αλήθεια που συγκλονίζει και συνταράσσει όλο σου το είναι. Είναι ένα ταξίδι στην σκληρή γη της Μάνης που καμομένη από πέτρα μοιάζει να είναι αλώβητη και απροσπέλαστη και όμως, έχει ματώσει και υποφέρει αλλά έχει μάθει παράλληλα να γιατρεύει τις πληγές της και να πορεύεται με αυτές για οδηγό, με τη γνώση της αλήθειας και της δικαιοσύνης που είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, σαν φυλαχτό πάνω στο στήθος. Είναι ένα ταξίδι στη Μάνη που στάζει μέλι, όπως οι όμορφες στιγμές της, που έχει ραντιστεί με τις μυρωδιές των γλυκισμάτων και των κερασμάτων της που διώχνουν τις πίκρες και χαρίζουν μια γλύκα ανείπωτη στα χείλη, βάλσαμο στους καημούς και τα βάσανα που ο καθένας μπορεί να φέρει.

Αυτή είναι η Μάνη! Μια γη αντιθέσεων! Ένας τόπος που έχει μάθει να υποφέρει αλλά και να παλεύει και που οι άνθρωποί του, αν και καλούνται να πληρώσουν πολλές φορές λάθος επιλογές αλλονών, ή και μοιραία λάθη της στιγμής που μέλλον να σε σημαδέψουν για πάντα, δεν διστάζουν να παλέψουν για να ορίσουν εκείνοι τη μοίρα και το ριζικό της, αλλά και δεν δειλιάζουν να ξοφλήσουν τα χρέη τους απέναντί της, ακόμα κι αν κινδυνέψουν να χάσουν και να χαθούν. Έτσι και ο Οδυσσέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο του και να νιώσει τον ξεριζωμό αλλά που ποτέ δεν ξέχασε. Μπορεί κάπου να έχασε κομμάτια του εαυτού στην πορεία της ζωής του, αλλά όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αλήθεια της ζωής του, όλα ήρθαν στην επιφάνεια και είδαν το φως, και ο τροχός της ζωής ξεκίνησε να γυρίζει σε ένα παιχνίδι που κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα νικητής ή χαμένος, γιατί ο καθένας κάτι έχει δώσει και κάτι έχει πάρει, κάτι έχει κερδίσει και στον αντίποδα κάτι έχει στερηθεί, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει.

Μοναδικά παραστατικό, με μια αφηγηματική δυνότητα που ξεχωρίζει, η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Ζέμπη κεντάει μια ιστορία που είναι νωτισμένη από τις μυρωδιές και τις αισθήσεις που μονάχα η Μανιάτικη γη και οι άνθρωποί της μπορούνε να προσφέρουν και να χαράξουν βαθιά στη μνήμη και στη συνείδησή μας. Μια ιστορία που μιλάει για την έννοια της τιμής και των προσωπικών αξιών, πως αυτές ορίζονται και πως αυτές πληρώνονται. Μια ιστορία που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του αληθινού έρωτα, εκείνου που μένει αλώβητος μπροστά στις δυσκολίες και αναλείωτος μέσα στο χρόνο, επειδή πάντα καρτερεί την στιγμή που θα μπορέσει να φτάσει στην κορύφωσή του ώστε να αγγίξει την πληρότητα. Αν δεν έχετε ήδη διαβάσει το "Πέτρα και μέλι", σας συστήνω να το κάνετε τούτη κιόλας τη στιγμή και δεν θα χάσετε. Ίσως, μονάχα, κάποιους χτύπους της καρδιάς σας και κάποια δάκρυα παραμονεμένα και πληγωμένα, αλλά σίγουρα θα κερδίσετε σε συναίσθημα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ζέμπη Χριστίνα
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 700
ISBN: 978-960-410-676-9