"Τοπικές καταιγίδες" του William Boyd

Το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μπόιντ (William Boyd) Τοπικές καταιγίδες (Ordinary Thunderstorms) στο οποίο παρακολουθούμε τον κλιματολόγο Άνταμ Κάιντρεντ, που μόλις έχει επιστρέψει από την Αμερική στην Αγγλία, να βρίσκεται μπλεγμένος σε μια δολοφονία και τη συνηθισμένη μέχρι σήμερα ζωή του να αλλάζει τροπή. Η αστυνομία, μια εταιρεία φαρμάκων, καθώς και κάποιοι πληρωμένοι δολοφόνοι τον κυνηγούν και ο Άνταμ, πριν καλά καλά το αντιληφθεί, βρίσκεται στην παρανομία. Σε αυτή την κατάσταση ανακαλύπτει πως διαθέτει απεριόριστες ικανότητες. Κατορθώνει να επιβιώσει ως τυφλός ζητιάνος, ως μετανάστης, θα «κλέψει» την ταυτότητα ενός νεκρού άντρα και θα «υποδυθεί» πολλές περσόνες. Θα συναντήσει πλήθος διαφορετικών ανθρώπων, θα εμπλακεί σε καταστάσεις, αλλά θα ζήσει. Το Λονδίνο αποδεικνύεται ένας ιδανικός χώρος για να κρυφτεί, καθώς χωρίς κινητό, κάρτες και εργασία, μπορεί να γίνει ό,τι φανταστεί και έτσι να περνάει απαρατήρητος. Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα με έξυπνη πλοκή γεμάτο μυστήριο και συνωμοσίες, που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου, από έναν εξαιρετικό τεχνίτη της γραφής που τον παρομοιάζουν με τον Ντίκενς, τον Τζον Λε Καρέ και τον Γκράχαμ Γκρην.
Το βιβλίο έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί σε οκτώ χώρες και πρόκειται να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.

"Το αστέρι του διαβόλου" του Jo Nesbo

Το σκηνικό: Όσλο. Ένα ασφυκτικά ζεστό καλοκαίρι.
Ο γρίφος: Πέντε οι ακμές του αστεριού, πέντε τα δάχτυλα του χεριού και κάθε πέντε μέρες ένα νέο θύμα. Η πρώτη δολοφονημένη γυναίκα είχε ένα δάχτυλο λιγότερο και κάτω από το βλέφαρό της ένα κόκκινο διαμάντι στο σχήμα αστεριού. Ένα δαχτυλίδι με το ίδιο αστεροειδές κόκκινο διαμάντι στολίζει το κομμένο δάχτυλο της δεύτερης γυναίκας. Και οι φόνοι συνεχίζονται…
Ο επιθεωρητής: Θολωμένος από το ποτό, υπό δυσμένεια στην υπηρεσία του, ο Χάρι Χόλε θα κληθεί να λύσει τον γρίφο μαζί με τον συνάδελφό του και προσωπικό του εχθρό Τομ Βόλερ για τον οποίο υποψιάζεται ότι είναι μπλεγμένος σε βρόμικες ιστορίες.
Στην αναζήτηση της αλήθειας, ο Χόλε θα βρεθεί κυνηγημένος και θα αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το επαγγελματικό του μέλλον.

"Η πρώτη εμφάνιση" του Πέτρου Τατσόπουλου

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο ελληνικός κινηματογράφος πνέει τα λοίσθια. Ελάχιστες ταινίες γυρίζονται πλέον και προβάλλονται μπροστά σε άδεια καθίσματα. Στο σινάφι των κινηματογραφιστών αναζητούνται υπεύθυνοι παντού. Ανάμεσα στα "μαύρα πρόβατα" περιλαμβάνεται ο Δημήτρης Ευθυμίου, κριτικός με δρακόντεια πένα πάλαι ποτέ. Σύμφωνα με τη σχετική σπερμολογία, ο Ευθυμίου μισεί θανάσιμα τους ντόπιους σκηνοθέτες. Η αλήθεια είναι πως εκείνος, τώρα πια, δεν μισεί και δεν λατρεύει κανέναν. Πλήττει αφόρητα με τη δουλειά του και θα άλλαζε ευχαρίστως με όποιον δεχόταν να μεταβεί αντ' αυτού στη Θεσσαλονίκη, για να καλύψει -όπως κάθε χρόνο- το Φεστιβάλ.
Η φετινή διοργάνωση, όμως, του επιφυλάσσει απροσδόκητες συγκινήσεις. Πίσω από τις πλάτες του και γύρω από μια νεαρή ηθοποιό στήνεται ένα ερωτικό γαϊτανάκι, όπου ο πόθος παραχωρεί συχνά τη θέση του στις δολοπλοκίες, τη ματαιοδοξία και τον κίνδυνο. Ο Ευθυμίου, εν αγνοία του, θα εξυπηρετήσει σχέδια τρίτων και όταν θελήσει να απεμπλακεί, θα διαπιστώσει πως είναι πολύ αργά. Βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα.

"Οικογενειακά μυστικά" της Camilla Lackberg

Η γραφική Φιελμπάκα έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από τραγωδίες, αλλά τίποτα δεν την έχει συγκλονίσει τόσο όσο το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού στα δίχτυα ενός ψαρά. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας σοκάρουν – δεν πρόκειται για ατύχημα. Ο επιθεωρητής Πάτρικ Χέντστρεμ, που μόλις έχει γίνει πατέρας, αναλαμβάνει το θλιβερό καθήκον να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη μεθοδευμένη δολοφονία ενός παιδιού, το οποίο και εκείνος και η σύντροφός του η Ερίκα γνώριζαν πολύ καλά. Ξέρει πως η απάντηση βρίσκεται στο γιατί. Δεν ξέρει όμως ότι αυτή η υπόθεση θα τον οδηγήσει σε μια κατάδυση στον σκοτεινό πυρήνα της Φιελμπάκα και στο παρελθόν της πόλης, μια αναδρομή που θα διαλύσει μια για πάντα την ειδυλλιακή της όψη.



"Οι θάλασσες του Νότου" του Manuel Vázquez Montalbán

Μία από τις δημοφιλέστερες περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο στην οποία καλείται να λύσει το αίνιγμα τόσο της δολοφονίας όσο και της εξαφάνισης του επιχειρηματία Στούαρτ Πεδρέλ.
Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στη Βαρκελώνη το 1979, σε μια εποχή μεταβατική για την Ισπανία, καθώς μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο διάφορες πολιτικές δυνάμεις αναμετρούνται σε ποικίλα πεδία. Ο αντικομφορμιστής Πέπε Καρβάλιο αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του επιχειρηματία Κάρλος Στούαρτ Πεδρέλ, ο οποίος βρίσκεται μαχαιρωμένος σε μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή μιας κακόφημης συνοικίας. Ο Στούαρτ Πεδρέλ ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του είχε αποδράσει από την οικογένειά του, τις επιχειρήσεις του και το κοινωνικό του περιβάλλον με προορισμό κάποιο νησί της Πολυνησίας, όπου σκόπευε να ζήσει ως ερημίτης σαν τον Πωλ Γκωγκέν. Αν και όλοι πίστευαν, η χήρα του, οι συνεταίροι του και ο δικηγόρος του, πως αρμένιζε στις θάλασσες του Νότου, ο Πεδρέλ βρισκόταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη Βαρκελώνη με άλλο όνομα. Ποιος λοιπόν ήθελε να τον βγάλει από τη μέση;
Πέρα από την αστυνομική πλοκή, η οποία διανθίζεται από συνταγές μαγειρικής, καθώς και αναφορές σε βιβλία, συγγραφείς και ποιητές, το βιβλίο θίγει μια ποικιλία θεμάτων συνδέοντας την Ιστορία με την κοινωνική πραγματικότητα, αναδεικνύοντας έτσι την ευρύτητα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

"Η συμφωνία των ονείρων" του Νίκου Θέμελη

Όνειρα… όνειρα που μιλούν για επίγειες και επουράνιες εξουσίες και μας στοιχειώνουν, μας καθοδηγούν, μας παρασύρουν.
Όνειρα του ύπνου και του ξύπνιου, στον αντίποδα της πραγματικότητας και του πώς αυτή ξετυλιγόταν· ανήμπορα να βοηθήσουν το κράτημα των δεσμών μιας οικογένειας αλλά και των ανθρώπων της, καθώς σπαράσσονταν και χάνονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ίσως επειδή το έφερναν οι περιστάσεις αλλά και επειδή οι ίδιοι τις έφτιαχναν με τα μυαλά που κουβαλούσαν. Διαδρομές ζωής στη Μεταπολεμική Ελλάδα για την αναζήτηση της λύτρωσης, της δικαίωσης και της δικαιοσύνης μέχρι τα άκρα των αντοχών της κοινωνίας. Τέσσερις εκδοχές ονείρων σε αντίστοιχες ιστορίες στη ζωή μιας οικογένειας που όσο κι αν με το πέρασμα του χρόνου ματώνει και αποσαθρώνεται κάποιοι κερδίζουν τη δυνατότητα μιας ελπίδας.

"Ο βασιλιάς της Αβάνας" του Pedro Juan Gutiérrez

Στους δρόμους της Αβάνας του 1990 ένας έφηβος προσπαθεί να επιβιώσει. Η ιστορία του είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια μας ένας κόσμος τρομακτικός και αποκαλυπτικός: ζητιάνοι, πόρνες, τραβεστί, μικροπωλητές, αλήτες, μπεκρήδες, άνθρωποι που ζουν στα ερείπια εγκαταλειμμένων κτιρίων, άφραγκοι, πεινασμένοι, πάντοτε στα όρια του θανάτου. Επιμένουν όμως να αγωνίζονται για να ζήσουν μια μέρα ακόμα, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να βρουν κάπου τρυφερότητα. Αυτό μόνο.
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία, γραμμένο στεγνά, χωρίς φτιασίδια και στολίδια, από τα καλύτερα δείγματα στα βήματα της παράδοσης του βρόμικου ρεαλισμού.



"Ένα κάποιο τέλος" του Julian Barnes

Τέσσερις φίλοι: ο Κόλιν, ο Άλεξ, ο Τόνι και ο Έιντριαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σεξουαλικά καταπιεσμένοι, παθιασμένοι με τα βιβλία και τις ιδέες, περνούν την ερωτικά άνυδρη, άχαρη εφηβεία τους ανταλλάσσοντας αστεία, κάνοντας πλάκες, παραβγαίνοντας σε εξυπνακισμούς. Ο Έιντριαν ωστόσο διαφέρει: είναι ίσως λίγο πιο σοβαρός, πιο ώριμος από τους άλλους. Όταν η ζωή του θα πάρει την τραγική, τελική της στροφή, οι φίλοι θα σκορπίσουν, θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν.
Όμως το παρελθόν συχνά επιστρέφει, ζητώντας εξηγήσεις από το παρόν. Ο Τόνι, εξηντάρης πια, απολαμβάνει ήρεμα τις μικροχαρές της μοναχικής του καθημερινότητας, όταν ξαφνικά το αναπάντεχο κληροδότημα από ένα λησμονημένο πρόσωπο ανατρέπει τα πάντα. Προσπαθώντας να εξηγήσει το «γιατί» αυτής της διαθήκης, ο Τόνι έρχεται αντιμέτωπος με συνταρακτικές αλήθειες για τον ίδιο και για το παρελθόν του.
Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

"Αντίλαλοι νεκρών" του Johan Theorin

Μπορείς ποτέ να αποδεχθείς την εξαφάνιση του παιδιού σου; Η Τζούλια Ντάβιντσον δεν τα έχει καταφέρει. Ο πεντάχρονος γιος της εξαφανίστηκε πριν από είκοσι χρόνια στο νησί Έλαντ. Ποτέ δεν βρέθηκε ούτε ένα ίχνος του.
Μέχρι που μια μέρα ο γερο-καπετάνιος πατέρας της Τζούλια λαμβάνει με το ταχυδρομείο ένα παιδικό παπούτσι. Αμέσως ο παππούς και η τσακισμένη Τζούλια αρχίζουν να συνθέτουν το παζλ του παρελθόντος. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σ’ έναν ντόπιο, τον Νιλς Καντ, που είναι γνωστό πως απολάμβανε τον πόνο των άλλων. Αλλά ο Νιλς Καντ πέθανε τη δεκαετία του 1960. Ποιος λοιπόν είναι ο ξένος που περιπλανιέται στις ερημιές του νησιού όταν πέφτει το σκοτάδι;
Σύντομα θα φανεί ολοκάθαρα ότι κάποιος θέλει να βάλει τέρμα στην αναζήτηση της Τζούλια και ότι οι έρευνές της έχουν πλησιάσει την αλήθεια πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεται.

"Misterioso" του Arne Dahl

Πανικός καταλαμβάνει τη σουηδική κοινωνία όταν ο ένας μετά τον άλλο δολοφονούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας. Προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν και χωρίς άλλες απώλειες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας συστήνει την επίλεκτη Ομάδα Άλφα. Αν και ετερόκλητο σύνολο, η ομάδα καλείται να συλλάβει τον «Δολοφόνο των Ισχυρών», που τρυπώνει στα σαλόνια τους χωρίς να αφήνει ίχνη, ακούει τζαζ παραμονεύοντας στο σκοτάδι και σκοτώνει πάντα με δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι. Οι έρευνες οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους· από τις τράπεζες και την ιστιοπλοΐα ως τη ρώσικη μαφία και έναν θρυλικό αυτοσχεδιασμό του τζαζίστα Τελόνιους Μονκ … Misterioso
Με χειρουργική ακρίβεια ο Άρνε Νταλ ανατέμνει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και γράφει ένα σφιχτό και συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.