Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Βίβλος, το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο του κόσμου, αφηγείται την ιστορία του χριστιανισμού από την απαρχή του κόσμου. Αποτελείται από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας, χάρη στα σύντομα κείμενα και την παρασταστική εικονογράφηση, μπορείτε να ανακαλύψτε κι εσείς, παιδιά, τη θαυμαστή ιστορία της αγάπης του Θεού για τους ανθρώπους και για τον κόσμο που δημιούργησε∙ να γνωρίσετε τον Αδάμ και την Εύα, τον Νώε και τον Αβραάμ, τον Μωυσή, τον Δαβίδ και τους προφήτες∙ να διαβάσετε τη ζωή του Ιησού, να μάθετε τις παραβολές και να γνωρίσετε τους μαθητές του και μετέπειτα Αποστόλους. Ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν παραμύθι!

Προσωπική άποψη:
Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αυτό που θα πω, αλλά ως άνθρωπος που πιστεύει αρκετά -χωρίς να είμαι καμιά παρανοϊκή που θυμιατίζει νύχτα-μέρα και που τρέχει σε κάθε λειτουργία-, σε μια εποχή που η αθεΐα φαίνεται να έχει γίνει περισσότερο μόδα παρά στάση ζωής με ουσιαστικά κριτήρια -και που ο κόσμος συγχέει τις έννοιες κλήρος, εκκλησία, Θεός, θρησκεία, πίστη-, και που η πίστη μας βάλλεται από χίλιες δύο μεριές, έψαχνα έναν τρόπο να μιλήσω στο παιδί μου για τις ιστορίες εκείνες που αποτελούν μέρος της θρησκείας μας, χωρίς όμως να το κάνω με τρόπο που να θυμίζει προσηλυτισμό, αλλά να είναι περισσότερο διδακτικός και ουσιαστικός στον πυρήνα του, έτσι ώστε να μπορέσει να μάθει πέντε πράγματα, να προβληματιστεί, να αποκτήσει μια σφαιρική γνώση και να αποφασίσει μόνος του στην συνέχεια κατά πόσο θέλει να εμβαθύνει.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, τα βρήκα στο νέο βιβλίο για παιδιά των εκδόσεων Ψυχογιός, "Η Βίβλος για παιδιά", που μέσα από τις 184 σελίδες του ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Τα κείμενα είναι σύντομα και περιεκτικά. Στοχεύουν στο να αφηγηθούν την ουσία των πραγμάτων και δεν φλυαρούν με τρόπο που θα κούραζε ένα παιδί. Του μεταφέρουν την απαραίτητη γνώση, κάνοντας τις απαραίτητες επισημάνσεις ή παραβολές, όπου αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο. Η εικονογράφηση θα λέγαμε πως είναι αρκετά κλασσική για ένα βιβλίο σαν και αυτό, αλλά δεν θα μπορούσε να έχει και ιδιαίτερα διαφορετικό ύφος. Παρ' όλα ταύτα, ακόμα και η μερική αυτή απεικόνιση της εκάστοτε ιστορίας, είναι εξίσου ουσιώδης και στοχευμένη.

Αν λοιπόν είστε κι εσείς σαν κι εμένα, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδανικό για εσάς. Θα σας λύσει τα χέρια και τα μικρά σας θα γοητευθούν, ζητώντας σας από μόνα τους να τους διαβάσετε λίγο ακόμα. Αυτό, τουλάχιστον, συμβαίνει με τον γιο μου, που όντας ένα παιδί που ενδιαφέρεται αρκετά για την θρησκεία, του αρέσει να ακούει ιστορίες γι' αυτήν. Ιστορίες που μέχρι πρότινος δεν ήξερα με ποιον τρόπο να αφηγηθώ, έτοιμες στα χέρια μου, σε μια λεπτοδουλεμένη και επιμελώς μελετημένη έκδοση που το δίχως άλλο, αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σας. Τουλάχιστον, από την δικιά μας, δεν φεύγει παρά μονάχα για να διαβαστεί.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gauthier Dosimon
Μεταφραστής: Πιπίνη Αργυρώ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Εικονογραφημένα Παιδικά Βιβλία
Έτος έκδοσης: 2015
Σελίδες: 184
ISBN: 978-618-01-1058-6