Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λίσμπετ Σαλάντερ, αυθεντία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις πολεμικές τέχνες, είναι αδίστακτη τιμωρός, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών. Δέχεται να βοηθήσει τον δημοσιογράφο Μίκαελ Μπλούμκβιστ στην έρευνα που έχει ξεκινήσει για τη βιομηχανία εμπορίου σαρκός. Βρίσκεται, όμως, μπλεγμένη σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για τρίτο φόνο. Καθώς οι σκοτεινές της Σουηδίας είναι στο κατόπι της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ξεσκεπάσει τους αληθινούς ενόχους πριν να είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.
Με φόντο τη σουηδική πραγματικότητα την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο σεναριογράφος Σιλβέν Ρουνμπέρ, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Στιγκ Λάρσον που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ζωντανεύει μέσα από την εντυπωσιακή εικαστική αναπαράσταση του Μαν και του Χομς.
Σας παρουσιάζουμε το Millennium, όπως δεν το έχετε διαβάσει ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Έχει περάσει ένας χρόνος -και κάτι περισσότερο- από τότε που σχολιάσαμε το πρώτο graphic novel της σειράς "Millennium", που αποτελεί μεταφορά της τριλογίας του Stieg Larsson, που μπορεί να μην έζησε αρκετά για να χαρεί την επιτυχία του λογοτεχνικού του έργο αλλά το οποίο κατόρθωσε να μπει στις καρδιές μας και να μείνει για πάντα εκεί. Σήμερα, λοιπόν, επανερχόμαστε, με τον δεύτερο τόμο της σειράς, που όπως και ο πρώτος, φέρει την υπογραφή των Sylvain Runberg και José Homs οι οποίοι υπογράφουν το κείμενο και το σχέδιο αντίστοιχα. Και για μία ακόμα φορά, οι συνδυασμένες δυνάμεις των δυο τους, μας προσέφεραν ένα άρτιο και άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δεν μπορεί παρά να γοητεύσει τους λάτρεις του είδους.

"Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά", ως βιβλίο, είναι ιδιαίτερα ογκώδες και πολυδιάστατο, με πολύ έντονη δράση και συνεχείς εξελίξεις που -θεωρητικά- είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν μέσα από τις σελίδες μιας graphic νουβέλας. Σαφέστατα, το novel, δεν μεταφέρει αυτολεξεί το πρωτότυπο κείμενο, όμως οι δημιουργοί της έχουν καταφέρει να εστιάζουν στα πιο ζωτικά σημεία της αφήγησης μεταφέροντάς τα στο χαρτί ουσιαστικά και αποδοτικά, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει τη ροή των γεγονότων ακόμα και ένας μη μυημένος στην πρωτότυπη ιστορία αναγνώστης, έτσι που στο τέλος να μην αισθάνεται πως έχει χάσει κάτι σημαντικό στην πορεία της διαδρομής. Κι επειδή μιλάμε για ένα έργο κόσμημα, νομίζω πως κάθε συλλέκτης οφείλει να το αποκτήσει και να το προσθέσει στην συλλογή του.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sylvain Runberg
Εικονογράφος: José Homs
Μεταφραστής: Μάνια Χριστίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Graphic Novel
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 128
ISBN: 978-618-01-1125-5