"Ιγκουάνα Ggoo" της Ντιάνας Νασιοπούλου-Παπαγεωργίου

«…Δεν ζητώ να με βοηθάτε σε κάθε προσπάθειά μου, μόνο να μου δίνετε κουράγιο και θάρρος θέλω, και την αγάπη σας, κυρίως αυτήν, κι εγώ… θα δείτε! Δεν θα πιστεύετε τι μπορώ να καταφέρω…» «Τα βιβλία, οι σκέψεις, οι συζητήσεις μας, τα όνειρα που κάναμε, η ικανότητά σου να φωτογραφίζεις, ήταν –και εξακολουθούν να είναι– φτερά. Αυτά τα φτερά κανείς δεν μπορεί να σου τα πάρει. Είναι φτερά που μπορούν να σε ταξιδέψουν παντού. Πέτα, Ggoo! Ταξίδεψε όπου λαχταράει η καρδιά σου! Γίνε ό,τι ονειρεύεσαι, δυναμωμένος, ελεύθερος, ανεξάρτητος. Συγχώρεσε όσους δεν ήξεραν, όσους ‘‘ξέχασαν’’ και σε πλήγωσαν. Μόνο τότε θα είσαι στ’ αλήθεια δυνατός κι ελεύθερος!» «Θα γίνω δάσκαλος!» είπε ο Ggoo. «Θα δείξω στους μαθητές μου αυτό το μικρό θαύμα της υπομονής. Έτσι, θα δουν πως η υπομονή –που τόσο τη φοβόμουν και με προβλημάτιζε– είναι απαραίτητη!» Κι άλλοτε πάλι: «Θα γίνω φωτογράφος! Να κρατάω με τις φωτογραφίες μου για πάντα όλα όσα αγαπώ».

"Το μεγάλο μυστικό" του Χρήστου Ε. Ζώη

Ο Άρης, φοιτητής της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επιστρέφει για λίγες μέρες στη γενέτειρά του, το Μικρό Πάπιγκο των Ιωαννίνων. Το «τελευταίο αντίο» στον αγαπημένο του παππού, με αφορμή μια αποστολή που εκείνος του έχει αναθέσει, θα τον φέρει μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Η Μυρτώ, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τον Βόλο, θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη σύντομη παραμονή του στην πατρίδα, θέτοντάς τον μπροστά σε αποφάσεις ζωής που θα πρέπει να λάβει. Παράλληλα με την έρευνα που θα διεξάγει, ο Άρης θα βρει την ευκαιρία να συναντήσει παλιούς γνωστούς, να κάνει νέες γνωριμίες και να παρακολουθήσει τα δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων τού σήμερα, μελετώντας ταυτόχρονα και ενδιαφέρουσες στιγμές της ιστορίας τους. Η σκοτεινή, όμως, πλευρά των πραγμάτων δε θ’ αργήσει να κάνει κι αυτή την εμφάνισή της. Θα κατορθώσει ο Άρης να φέρει εις πέρας την αποστολή του παππού; Κι αν το καταφέρει, τι θα του αποκαλυφτεί στο τέλος; Και γιατί στον γρίφο που καλείται να λύσει εμπλέκεται το όνομα του Αλέξανδρου του Μέγα και της μητέρας του Ολυμπιάδας; Ποιο είναι τελικά το Μεγάλο Μυστικό;
• Ένα μυθιστόρημα που βλέπει τη θετική, την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Που παίζει φιλοσοφώντας και φιλοσοφεί παίζοντας.
• Ένα βιβλίο, που φέρνει τον αναγνώστη –με τρόπο κατανοητό αλλά και παράλληλα διασκεδαστικό– σε επαφή με τις διάφορες επιστήμες, τις τέχνες, αλλά και την ιστορία της Ηπείρου.
• Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να θυμηθείτε, να ξεχάσετε, να νοσταλγήσετε, να χαμογελάσετε και να ανακαλύψετε τη μυστική συνταγή της ανθρώπινης ύπαρξης.

"πού είναι; where is?" της Μαργαρίτα Ταλιαδώρου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα...
Η Μαργαρίτα Ταλιαδώρου γεννήθηκε στο Κάιρο. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελβετία. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα όπου εργάσθηκε ως μηχανικός. Τώρα πλέον ασχολείται με τη ζωγραφική, ενώ η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησε στη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών. Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της «Το ταξίδι της Μπουμπούλας και της Σοφούλας», εκδ. Οσελότος 2104.

"Ο Ροδάνθης των Ονείρων" του Νάσου Μαρτίνου

Έχει μάτια μελένια, σαν αρχάγγελος βυζαντινής αγιογραφίας. Ο Ροδάνθης Καλλούς καλείται σε μια μυστική αποστολή∙ να βρει και να αποδώσει ένα εβένινο κουτί με ιερές γραφές. Ο εντολέας δεν είναι του κόσμου τούτου. Σε αυτή την αναζήτηση ο Ροδάνθης θα γνωρίσει τον Κυριάκο και την Αφροδίτη, την Μαρία Χρυσοβιτσιάνου, που κατέχει το «χάρισμα», τον αμείλικτο Ιάκουμο Σανσοπράνο, το Αλκίνοο Δουρά, κουρασμένο ψυχαναλυτή, την όμορφη Ζαΐρα, τη σταθερή και αληθινή Δάφνη, τον παπα – Σαύρα κι ένα Εβραίο ραβίνο. Ένα καλειδοσκόπιο χαρακτήρων, όπου τελικά όλοι εμπλέκονται σε ένα διαχρονικό δράμα. Όταν ο Ροδάνθης ερωτεύεται, ζει την αγωνία της απόφασης για μια μεγάλη θυσία…




"Αγορά Χρυσού - Μια βραδιά στου Μενέλαου. Ο κύριος Νίκος και η τριχοτόμηση της γωνίας. Μια περιήγηση στον Χρόνο" του Νίκου Ιω. Βρεττού

«Η οργανωμένη διαδήλωση άρχισε να κινείται άναρχα, και άλλοι να φεύγουν αριστερά, άλλοι δεξιά. Όταν οι βόμβες μολότοφ πλησίασαν το αστυνομικό σώμα, ο επικεφαλής έδωσε εντολή να κινηθούν. Άρχισαν να τρέχουν και αυτοί σε σχηματισμό και εκτοξεύτηκαν τα πρώτα δακρυγόνα. Έστριψα και χώθηκα σ’ ένα στενό και απομακρύνθηκα με γρήγορο βήμα. Ήδη η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική. Στη γωνία του δρόμου ένα τσούρμο απομακρυνόταν φωνάζοντας “θάνατος στον αρχιτοκογλύφο!”. Στρίβοντας, είδα τον κυρ Γιάννη, τον λόρδο γκουρού των αγορών, ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο. Ήταν ακίνητος με μάτια ορθάνοιχτα, σαν έκπληκτος, και από το στόμα του έτρεχε αίμα. Δίπλα μου πέρασε τρέχοντας ένα νεαρό ζευγάρι. Η κοπέλα είχε αίματα στο κεφάλι και κρατούσε ένα μαντήλι στη μύτη, ενώ ο νεαρός φίλος της την βοηθούσε για ν’ απομακρυνθούν. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε εκτός πεδίου μάχης».

"Μύθοι Αισώπου διαλεγμένοι και σε στίχους ταιριασμένοι" της Χρυσάνθης Φαφουτάκη-Nικολάου

Βιβλία με μύθους του Αισώπου κυκλοφορούν πάμπολλα. Ποια είναι όμως η δια­φορά του βιβλίου αυτού από άλλα με παρόμοιο περιεχόμενο; Ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μύθων –300 συνολικά!– αποδίδονται σε ποικιλόμορφους στιχουργικούς συνδυασμούς με ύφος απλό και μετρική ακρίβεια. Η έμμετρη απόδοση με τη μουσικότητα και το ρυθμό της παρουσιάζει τους μύθους παραστατικότερους και την προσέγγισή τους ελκυστικότερη σε ένα ευρύτατο ηλικιακό φάσμα αναγνωστών.
Γι’ αυτό μικροί και μεγάλοι γνωρίστε τους
κι απολαύστε τους!