Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ζωή της Κουίν Μακένζι μοιάζει να είναι τακτοποιημένη: τα έχει με ένα καλό παιδί, έχει μια καλή δουλειά, οικογένεια και φίλους που την αγαπούν… Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Με αφορμή ένα αδέσποτο σκυλί που θα θελήσει να υιοθετήσει, όλα θα βγουν στην επιφάνεια: η πλήξη της στην τωρινή της σχέση, η πίεση του να είναι πάντα η «σωστή», ο ανεκδήλωτος έρωτάς της για τον πρώην άντρα της αδελφής της, ο οποίος ξαφνικά επιχειρεί να τη φιλήσει… Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει όμως; Τον σκύλο; Τον άντρα από το παρελθόν; Ή απλώς την ελευθερία να κάνει τις δικές της επιλογές;

Προσωπική άποψη:
Όταν πρωτοδιάβασα βιβλίο της Jennifer Crusie, δεν περίμενα πως -στο είδος της- θα γινόταν μία από τις αγαπημένες μου συγγραφείς. Παρά που βρίσκεται πολλά χρόνια στο λογοτεχνικό στερέωμα, και παρά που έχει γράψει δεκάδες βιβλία, άρα θα ήταν λογικό κάποια στιγμή, οι ιστορίες της, να αρχίσουν να παίρνουν την κάτω βόλτα, δεν έχω διαπιστώσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θεωρώ πως είναι μια συγγραφέας ιδιαίτερα ευέλικτη που ξέρει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου αναγνώστη, αλλά στο κλίμα που επιτάσσει η εκάστοτε εποχή. Ο καιρός περνάει, οι άνθρωποι αλλάζουν -ίσως και να εξελίσσονται κατά περιπτώσεις- και το ίδιο συμβαίνει και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις που δεν χωράνε σε συγκεκριμένα καλούπια, αλλά προσαρμόζονται σύμφωνα με τα εκάστοτε δεδομένα.

Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε τη ζωή της Κουίν Μακένζι. Μια ζωή που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως φαντάζει ιδανική, με την ηρωίδα μας να έχει βρει τις απόλυτα σωστές ισορροπίες έτσι ώστε να έχει όσα θα ήθελε κανείς. Η Κουίν έχει δεσμό με έναν άντρα από εκείνους που όλοι μας θα χαρακτηρίζαμε ως "καλό παιδί", αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα τα φτιάχναμε εμείς μαζί του, έχει μια καλή δουλειά που της επιτρέπει να ζει αξιοπρεπώς, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτή που ονειρευόταν να κάνει όταν ήταν νεότερη, ενώ έχει μία οικογένεια και φίλους που την αγαπάνε και την στηρίζουν, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να ξέρουν απόλυτα ποια είναι η Κουίν και τη θέλει από τη ζωή της. Καλά-καλά, δεν γνωρίζει η ίδια, όχι μέχρι την στιγμή που αποφασίζει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο σκυλί και όλες οι κρυφές της επιθυμίες και ανάγκες βγαίνουν στην επιφάνεια αναγκάζοντάς της να αντικρίσει το αύριο με άλλα μάτια.

Η Cruise αφηγείται μια απόλυτα σύγχρονη και ρεαλιστική ιστορία, την οποία καταφέρνει να προσεγγίσει με ένα μείγμα χιούμορ και τρυφερότητας. Μια ιστορία που αφορά όλες τις γυναίκες του σήμερα που ίσως να ζουν μια ζωή διαφορετική από εκείνη που θα ήθελαν. Η ιστορία της Κουίν, ακόμα κι αν φαίνεται κακομοιριασμένη στα σημεία της, είναι αληθινή, και ακόμα κι αν δεν έχουμε βρεθεί εμείς οι ίδιες στη θέση της, σίγουρα γνωρίζουμε κάποια άλλη γυναίκα που έχει βρεθεί. Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι πολλές φορές παρασυρόμαστε από τις ανάγκες που το γύρω περιβάλλον μας μάς επιβάλλει ασυνείδητα πως πρέπει να έχουμε κι εμείς, σαν να μην έχουμε άλλη επιλογή, ακολουθούμε τα βήματα που εκείνο μας ορίζει, φτάνοντας σε έναν στόχο που ακόμα κι αν είναι ιδανικός, μπορεί να μην είναι πραγματικά δικός μας αφού δεν τον επιλέξαμε εμείς, αλλά κάποιος άλλος το έκανε για εμάς. 

Ίσως οι παραπάνω παρατηρήσεις σχετικά με το βιβλίο να ακούστηκαν υπερβολικά σοβαρές, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα σύγχρονο, ρομαντικό μυθιστόρημα, όμως δεν γίνεται λόγω της ταυτότητάς του να ακυρώσουμε το βαθιά ουσιαστικό σκέλος του βιβλίου. Άλλωστε, έχω την εντύπωση πως η ίδια η Cruise επιδιώκει μέσα από την ιστορία αυτή, η κάθε αναγνώστρια, να αναθεωρήσει τη ζωή της, και στα κομμάτια του ραγισμένου καθρέπτη της ζωής της Κουίν, να δει την δική της αντανάκλαση και να σκεφτεί αν πράγματι είναι ευτυχισμένη ή όχι. Αλλά για να ελαφρύνω το όλο θέμα, πρέπει να αναφερθώ και στο πηγαίο χιούμορ της συγγραφέως, που νομίζω πως αποτελεί το σήμα κατατεθέν της, και που καταφέρνει πάντα να ακολουθεί το πνεύμα και το ύφος της εκάστοτε εποχής, αλλά και της εκάστοτε ιστορίας, χωρίς να γελοιοποιεί πρόσωπα ή καταστάσεις αλλά αντίθετα, βγάζοντας προς τα έξω τις καλύτερες πτυχές τους.

Ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στην σοβαρότητα και το χιούμορ, η ιστορία της Κουίν είναι διασκεδαστική και παράλληλα, διδακτική, θα έλεγε κανείς. Παρακολουθώντας την Κουίν να κάνει τα βήματα εκείνα που θα την βοηθήσουν να ανακαλύψει ποια πραγματικά είναι και ποια είναι τα πραγματικά της θέλω, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, κάνουμε μια ανασκόπηση και των δικών μας επιλογών και αποφάσεων που μας έχουν φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Τώρα, αν είμαστε εκεί που θα έπρεπε ή μάλλον, εκεί που θα θέλαμε να είμαστε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως και η Κουίν, έτσι κι εμείς μπορούμε να πάρουμε τα ηνία της ζωής μας και να αλλάξουμε πορεία, έστω κι αν ρισκάρουμε να χάσουμε την ασφάλειά μας. Γιατί καμιά φορά, το ρίσκο είναι εκείνο που αξίζει περισσότερο κι αν ακόμα κι αν βγεις χαμένος, θα έχεις κερδίσει σε εμπειρίες.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Crusie
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-566-692-7