Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εκείνη ξέρει πως χάπι εντ έχουν μόνο οι ταινίες. Πώς να ελπίζει σε μια ευτυχή κατάληξη άλλωστε: ο άντρας που ζήτησε να τη βγάλει για φαγητό το έκανε μόνο και μόνο για να κερδίσει ένα στοίχημα. Βέβαια οφείλει να παραδεχτεί πως ο Κάλβιν Μόρισεϊ είναι κούκλος.
Εκείνος ξέρει πως δεν πρόκειται να δεσμευτεί, ειδικά με μια γυναίκα τόσο γκρινιάρα όσο η Μιν Ντομπς, παρά τα σέξι παπούτσια της και την εξυπνάδα της.
Στο τέλος της βραδιάς που περνούν μαζί είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται να ξανασυναντηθούν.
Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνους και έτσι πολύ γρήγορα η Μιν κι ο Καλ έχουν να αντιμετωπίσουν: παρεμβατικούς φίλους, έναν ζηλιάρη πρώην, μια αποφασισμένη ψυχολόγο, μια έξαλλη νύφη και περισσότερες ριψοκίνδυνες προκλήσεις απ’ όσες θα μπορούσαν ποτέ να σκεφτούν, μαζί με το μεγαλύτερο στοίχημα όλων – την άνευ όρων αγάπη.

Προσωπική άποψη:
Η ρομαντική λογοτεχνία, τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στη χώρα μας. Αυτό ίσως να είναι η απόδειξη πως η σύγχρονη νεοελληνίδα -γιατί γυναίκες τα διαβάζουν αυτά τα βιβλία στην πλειοψηφία τους- νιώθει την ανάγκη να βιώσει λίγη τρυφερότητα, λίγο ρομαντισμό, λίγο παραμύθι, πράγματα που λείπουν από την καθημερινότητά της, ή και την σχέση της, εξαιτίας της ρουτίνας που επιφέρει ο σύγχρονος ρυθμός ζωής. Δεν είμαστε εδώ, όμως, για να κάνουμε ψυχανάλυση, αλλά για να μιλήσουμε για το βιβλίο της Jennifer Cruise, "Το στοίχημα", που αν και είναι το δεύτερο βιβλίο της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι το πρώτο της που διάβασα εγώ. Και οφείλω να πω πως όχι μόνο το ευχαριστήθηκα, αλλά το καταδιασκέδασα.

Η Μιν είναι μια σύγχρονη, αποφασιστική γυναίκα, με εξυπνάδα, χιούμορ και μεγάλη πίστη στο εαυτό της, με μοναδική της αδυναμία ότι βρίσκεται συνεχώς σε δίαιτα, αφού λατρεύει το φαγητό και δεν μπορεί ν' αντισταθεί σε πειρασμούς. Βέβαια, είναι και ρεαλίστρια, γνωρίζοντας πως οι σχέσεις δεν εξελίσσονται όπως τα παραμύθια και δεν τελειώνουν με το "ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα". Ο Καλ, από την άλλη, είναι ο ιδανικός άντρας για μία γυναίκα. Νέος, έξυπνος, γοητευτικός, όμορφος, πλούσιος, με χιούμορ και αδυναμία στις γυναίκες που ξέρουν να απολαμβάνουν ένα καλό γεύμα. Ένα στοίχημα θα φέρει τους δυο τους κοντά, και μετά από ένα αποτυχημένο -κατά μία έννοια- δείπνο, είναι σίγουροι πως δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια γι' αυτούς, κάνοντάς τους να καταλάβουν πως το μεγαλύτερο στοίχημα στην σχέση τους δεν έχει παιχτεί ακόμα.

Λοιπόν... σε αντίθεση με την μόδα της εποχής που θέλει τα ρομαντικά βιβλία να μεταμορφώνονται σχεδόν σε ερωτικά, επειδή σε κάθε δεύτερη σελίδα οι πρωταγωνιστές κάνουν καυτό σεξ, "Το στοίχημα" είναι ένα πηγαία ρομαντικό μυθιστόρημα που αφηγείται μια καθολικά σύγχρονη ιστορία που θα μπορούσε να ζήσει ο καθένας, έχοντας στο επίκεντρο χαρακτήρες ανθρώπινους, ρεαλιστικούς, που θα μπορούσαν να ζουν στη διπλανή πόρτα από εμάς ή που θα μπορούσαν, ακόμα, να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όλα αυτά δεν μας βοηθάνε μονάχα σε επίπεδο ταύτισης με τους πρωταγωνιστές, αλλά στο να γίνουμε μέρος της ιστορίας απολαμβάνοντας κάθε της στιγμή. Η Μιν και ο Καλ είναι δύο άνθρωποι που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που ο καθένας έχει, και ειδικά οι μεταξύ τους στιχομυθίες είναι άκρως μοναδικές.

Πέραν όλον των άλλων, αυτό που πραγματικά απόλαυσα στο βιβλίο αυτό, είναι το ευφυές, οξυδερκές, καυστικό -σε φυσιολογικά πλαίσια- χιούμορ της συγγραφέως, το οποίο εκτός από σύγχρονο, είναι προσαρμοσμένο κατάλληλα ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις, αλλά και με το ποιος το χρησιμοποιεί. Καλώς ή κακώς, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η όποια χιουμοριστική διάθεση, είναι διαφορετικός όταν βγαίνει από τα χείλη μιας γυναίκας και διαφορετικός όταν βγαίνει από τα χείλη ενός άντρα. Ακόμα κι αν η ουσία ενός σχολίου αποσκοπεί στο να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα, και στις δύο περιπτώσεις, κάθε μία από αυτή θα πρέπει να είναι διανθισμένη με μικρά, λεπτά στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά. Και η Cruise φαίνεται πως έχει απόλυτη συναίσθηση αυτού, εξού και το αποτέλεσμα είναι τόσο καλοδουλεμένο, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε να μην γίνει τελικά σαχλό.

Εν κατακλείδι, "Το στοίχημα" είναι ένα άκρως διασκεδαστικό βιβλίο που είναι αδύνατον να μην απολαύσει κανείς, είτε είναι φανατικός αναγνώστης του είδους είτε όχι. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που δεν φτιάχτηκε μόνο για τους πρώτους, αλλά για όλους. Σύγχρονο, φρέσκο, δροσερό, με πηγαίο χιούμορ που ορισμένες φορές σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι χωρίς να μπορείς να σταματήσεις, σίγουρα προσφέρει στον αναγνώστη στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Χαρακτήρες ρεαλιστικοί, που αν και έχουν τέλεια χαρακτηριστικά, δεν υπολείπονται σε αδύναμα σημεία που τους καθιστούν μη αψεγάδιαστους. Ήρωες με τους οποίους μπορούμε ν ταυτιστούμε και μια ιστορία, που ακόμα και στις πιο ακραίες και τραγελαφικές στιγμές, μας κάνει να σκεφτούμε πως ναι, όσο τρελά κι αν ακούγονται όλα αυτά, θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα μας. Άλλωστε, όταν η μοίρα στοιχηματίζει εναντίον του ανθρώπου, είναι σχεδόν αδύνατον να χάσει και καμιά φορά, όλο αυτό, έχει την πλάκα του.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Crusie
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-566-692-7