Η περιπετειώδης ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ, όπως την διηγείται η ίδια, ανεβαίνει στις 04 Δεκεμβρίου 2015 στη σκηνή του Altera Pars με ζωντανή, τζαζ μουσική δια χειρός του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Γιάννη Κασσέτα. Ερμηνεύει η Αλεξία Μπεζίκη. Η παράσταση τιτλοφορείται "Lady Day -η κυρία με τις γαρδένιες".

Ένα διαφορετικό βλέμμα πάνω στην πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας σε μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με την Jazz και τη δεκαετία του ‘30 με το σήμερα.

«Είχα άσπρες τουαλέτες, άσπρες γόβες, άσπρη λιμουζίνα και κάθε βράδυ μου έφερναν στο καμαρίνι μου άσπρες γαρδένιες και άσπρη πρέζα…»
Μπίλι Χόλιντέϊ

Η Μπίλι Χόλιντεϊ (1915-1959), για τους φίλους Lady Day, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προς το τέλος της ζωής της.

Μια παράσταση -φόρος τιμής στην μεγάλη ερμηνεύτρια, για πολλούς την μεγαλύτερη τραγουδίστρια της τζαζ, με το καταπληκτικό μέταλλο και τον αργόσυρτο ρυθμό ερμηνείας, την χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Ζωντανή νεοϋορκέζικη τζαζ, άφθονο ποτό από το μπαρ (που είναι ενσωματωμένο στον χώρο των θεατών) και one woman show από την Αλεξία Μπεζίκη. Στη μουσική ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας που παίζει, συνθέτει και ενορχηστρώνει. Στο κοντραμπάσο ο Μάνος Λούτας.

Η Βάσια Καρυτινού, υπογράφει το κείμενο το οποίο εμπνεύστηκε από την ζωή της Χόλιντεϊ -αντλώντας από διάφορες πηγές.

Σκηνοθετεί ο Αλέξης Τσάφας με τις αποσκευές του γεμάτες από τις πλούσιες και πολύχρωμες κινηματογραφικές του εμπειρίες στο Πράσινο Ακρωτήρι της Αφρικής.

«ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ»*… ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ (ΠΙΘΑΝΩΣ) ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΙΛΙ ΧΟΛΙΝΤΕΪ

1. Εργάστηκε ως πόρνη -από την ηλικία των 14 ετών. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω πουτάνα των 25 δολαρίων κι εγώ την άρπαξα…»

2. Ο μουσικός πατέρας της την παράτησε μικρή γεγονός που την στιγμάτισε.

3. Ανέπτυξε μια θυελλώδη σχέση με την μητέρα της, η οποία πέθανε στα 38 της. «Ούτε κι εγώ θα τα φτάσω. Το πολύ σαράντα», έλεγε. Πέθανε στα 44 της χρόνια.

4. Είχε σχέσεις και  με άντρες και με γυναίκες

5. Έκανε φυλακή και αναμορφωτήριο

6. Ήταν εξαρτημένη από ναρκωτικά και αλκοόλ

7. Οι περισσότεροι άντρες με τους οποίες συνδέθηκε την κακομεταχειρίζονταν, την εκμεταλλεύονταν και της προμήθευαν ναρκωτικά.

8. Δεν απέκτησε ποτέ παιδιά

9. Λόγω χρώματος δεν της επέτρεπαν να μπαίνει από την κεντρική είσοδο στους χώρους που τραγουδούσε –ενώ το όνομα της ήταν πρώτο στη μαρκίζα!

10. Παρέμεινε μέχρι τέλους ασυμβίβαστη και ντόμπρα. Ποτέ δεν κατηγόρησε κανέναν για τις επιλογές ζωής της.

*Έτσι λεγόταν ένα από τα πιο σπαρακτικά της τραγούδια…

Με την Αλεξία Μπεζίκη στον ρόλο της Billie Holiday

Σύνθεση/Ενορχήστρωση/Σαξόφωνο: Γιάννης Κασσέτας
Κοντραμπάσο: Μάνος Λούτας

Σκηνοθεσία: Αλέξης Τσάφας
Κείμενο/Διασκευή: Βάσια Καρυτινού

Φώτα: Στέλλα Κάλτσου
Σκηνικά-Κουστούμια: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Φωτογραφία-Γραφιστικά: Κώστας Παπαλέξης