Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Διαβάστε το ξεκαρδιστικό και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό χρονικό της προσπάθειας της Νία Βαρντάλος να γίνει μητέρα.
Η διάσημη πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος της επιτυχημένης ταινίας Γάμος… αλά ελληνικά ήταν πάντα ένας δυναμικός άνθρωπος· μια γυναίκα με πείσμα και θράσος που, ό,τι έβαζε στο μυαλό της, το κατάφερνε. Μέχρι που… αποφάσισε να γίνει μητέρα.
Αν και προσπαθούσε για περίπου δέκα χρόνια, ούτε η Μητέρα Φύση ούτε η σύγχρονη ιατρική της έκαναν το χατίρι... Έτσι, πήρε μια απόφαση που σόκαρε τους φίλους, την οικογένειά της, ακόμα και την ίδια: Υιοθέτησε ένα νήπιο. Και, ξαφνικά, έγινε μαμά ενός τρίχρονου κοριτσιού.
Με το γνωστό χιούμορ και την ευθύτητα που τη χαρακτηρίζει, η Νία Βαρντάλος μιλάει για τα πάντα:
  • Περιγράφει τον δύσκολο –ψυχολογικά και σωματικά– δρόμο που διένυσε μαζί με τον σύζυγό της, Ίαν Γκόμεζ, ώσπου να γίνουν γονείς· τις αμέτρητες εξωσωματικές· το πώς βρήκαν την κόρη τους, και όλα όσα ακολούθησαν.
  • Περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε υιοθετώντας ένα νήπιο τριών ετών και τις ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων της.
  • Προτείνει τολμηρές λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι νέες μαμάδες, από την έλλειψη ύπνου μέχρι την απουσία ελεύθερου χρόνου για να περιποιηθούν τον εαυτό τους, και, το σημαντικότερο ίσως, μας δείχνει ότι η μητρότητα μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους –ακόμα και ξαφνικά!

Προσωπική άποψη:
Η Ελληνοκαναδέζα ηθοποιός και σεναριογράφος, Nia Vardalos, την οποία γνωρίσαμε αρκετά χρόνια πριν μέσω της τεράστιας επιτυχίας που έκανε με την ταινία "Γάμος... αλά ελληνικά", είναι μια δυναμική και ενθουσιώδης γυναίκα που όπως έχει δηλώσει η ίδια, αν της μπει κάτι στο μυαλό δεν μπορεί να της το βγάλει κανείς, και δεν θα σταματήσει μέχρι να πετύχει τον στόχο της. Βέβαια, δεν είναι όλα εύκολα σε αυτή τη ζωή και καμιά φορά οι καταστάσεις και τα γεγονότα μας προλαβαίνουν, δυσκολεύοντας μας να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε περισσότερο. Στην περίπτωση της Nia και του συζύγου της, αυτό δεν ήταν άλλο από ένα παιδί που θα ολοκλήρωνε την ευτυχία τους το οποίο, όμως, μετά από δέκα χρόνια σκληρών προσπαθειών, δεν έλεγε να έρθει. Έτσι, πήραν την απόφαση να υιοθετήσουν και μέσα σε μια νύχτα έγιναν γονείς κι εκείνη... μαμά.

Με το χιούμορ, την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που την χαρακτηρίζει, η Nia Vardalos, στο βιβλίο αυτό, έχει καταγράψει το χρονικό της προσπάθειάς της να γίνει μητέρα, αλλά και όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά της που συνόδεψαν την μακρόχρονη αυτή προσπάθεια. Μιλάει ανοιχτά για τις πολλαπλές, αποτυχημένες εξωσωματικές της, πράγμα που προσωπικά με κάνει να την θαυμάζω για την τόλμη της. Κακά τα ψέματα, όσο κι αν εξελιχθεί η επιστήμη, ο άνθρωπος μένει στάσιμος σε ορισμένες πάγιες αντιλήψεις και το θέμα της εξωσωματικής είναι ένα από αυτά. Πολύ λίγες γυναίκες μιλάνε γι' αυτό, και ακόμα λιγότερες είναι εκείνες που δεν τα κατάφεραν αλλά παρ' όλα ταύτα μπορούν να σε παροτρύνουν με χαμόγελο και αισιοδοξία να δοκιμάσεις τα πάντα, κι ακόμα κι αν αυτά δεν πετύχουνε, να μην απελπιστείς γιατί η ελπίδα στο όνειρο δεν χάνεται και δεν πεθαίνει ποτέ.

Σε δεύτερο επίπεδο, η Nia Vardalos μιλάει για την κοινή απόφαση με τον σύζυγό της να υιοθετήσουν ένα παιδί, όταν πλέον συνειδητοποίησε πως ξόδευε αλόγιστα το χρόνο, το χρήμα, την υγεία της και την συναισθηματική και ψυχική της ηρεμία, ενώ θα μπορούσε να αποκτήσει το παιδί που τόσο ήθελε με έναν άλλο τρόπο. Μιλάει ουσιαστικά για την προσωπική της συνειδητοποίηση που επιβεβαιώνει το παλιό ρητό πως "μάνα δεν είναι αυτή που γεννά ένα παιδί, αλλά αυτή που το μεγαλώνει". Και πράγματι, έτσι είναι. Αν κάτι το λαχταράς τόσο πολύ, δεν μπορείς παρά να δώσεις σε αυτό ολόκληρη την ψυχή σου που είναι πλημμυρισμένη από αγάπη και δοτικότητα. Παράλληλα, μέσα από την αφήγησή της, δεν παραλείπει να τονίσει τους δεσμούς με τη δικιά της ελληνική οικογένεια, αλλά και το πως αυτή -μαζί με τον σύζυγό της- την στήριξε σε αυτόν τον δύσκολο και επίπονο αγώνα που όμως έμελλε να την οδηγήσει στην πληρότητα που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε.

Τέλος, η Nia Vardalos, με χιούμορ και καυστική διάθεση, αναπτύσσει τις δύσκολες αλλά και τις διασκεδαστικές συνάμα στιγμές του να υιοθετήσεις ένα νήπιο τριών χρονών. Γιατί, πραγματικά, σε μια τέτοια περίπτωση, αναγκάζεσαι να γίνεις γονιός μέσα σε μία μόλις μέρα, χωρίς να έχεις τον παραμικρό χρόνο να προετοιμαστείς. Και όπως όλες οι μανούλες, έτσι κι εκείνη, είχε -και έχει- να αντιμετωπίσει το βουνό που λέγεται "καθημερινότητα με ένα παιδί", που είναι όμως τόσο μοναδικά συγκλονιστική και περιπετειώδης που καμία μαμά δεν θα την άλλαζε με τίποτα, πόσο μάλλον αν είχε δώσει όλο της το είναι για να καταφέρει να βιώσει τα συναισθήματα αυτά. Το "και ξαφνικά... μαμά" είναι ένα βιβλίο, μια προσωπική εξομολόγηση καλύτερα, το χρονικό της ζωής μιας γυναίκας που κόντρα στις αντιξοότητες κατάφερε να κυνηγήσει τα όνειρά της και να τα πραγματώσει και αυτό γιατί, όχι μοναχά είχε τη θέληση και ανθρώπους να την στηρίζουν, αλλά επειδή ο Θεός δεν μπορεί να επιτρέψει σε τόση αγάπη να πάει χαμένη.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nia Vardalos
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Μαρία-Ρόζα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Βιογραφικό
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-960-461-612-1